In Monitorul Oficial nr. 190 din 01.03.2018 a fost publicata O.U.G. nr. 8/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii.
Una dintre masurile introduse de ordonanta vizeaza stagiul minim de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate necesar pentru a beneficia de concediile si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018 stagiul minim de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate necesar pentru a beneficia de concediile si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate s-a majorat de la o luna la 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Aceasta majorare a determinat aparitia unor situatii in care persoane care la data de 1 ianuarie 2018 indeplinesc stagiul minim de asigurare de o luna realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, nu pot beneficia de concedii si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, intrucat nu indeplinesc stagiul minim de cotizare astfel cum a fost majorat. Prin O.U.G. nr. 8/2018 se introduce o derogare in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate astfel ca, pana la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din aceasta ordonanta este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Astfel, pana la 30 iunie 2018, persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care la data de 1 ianuarie 2018 indeplinesc stagiul minim de cotizare de o luna pot sa beneficieze de indemnizatie pentru concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, concedii medicale pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, concedii medicale pentru sarcina si lauzie, concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile legii – drepturi prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din O.U.G. 158/2005.
O alta masura introdusa vizeaza modul de calcul a CAS pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Conform modificarilor introduse prin O.U.G. nr. 3/2018, incepand cu 01 ianuarie 2018 CAS s-a calculat asupra indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite in perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cu privire la CAS pentru indemnizatii de asigurari sociale de sanatate O.U.G. nr. 8/2018 stabileste urmatoarele:
1. in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii ori pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, in situatia in care din aplicarea cotei CAS asupra indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate rezulta un cuantum al contributiei de asigurari sociale calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.
2. in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu medical pentru maternitate ori pentru ingrijirea copilului bolnav, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018, in situatia in care din aplicarea cotei CAS asupra indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate rezulta un cuantum al contributiei de asigurari sociale calculate mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cuantumul contributiei de asigurari sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical initiale acordate oricand in perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.
Avand in vedere ca aceste prevederi se aplica incepand cu 01 ianuarie 2018, ordonanta stabileste ca, pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2018 platite inainte de 01 martie 2018, pentru care cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestor indemnizatii este mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical, angajatorul/platitorul efectueaza regularizarea acesteia prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept, pana la 31 martie 2018.