email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit micro 2024: atentie la concediile medicale, pot duce la schimbarea regimului de impozitare!

Impozit micro 2024: atentie la concediile medicale, pot duce la schimbarea regimului de impozitare!
impozit micro 2024concedii medicaleaplicare regim microimpozit pe profit

Conform art. 48 alin. 3 din Codului Fiscal, „in cazul in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar, societatea este obligata sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita conditia." Pentru a clarifica aspectele specifice legate de acest subiect, analizam in cele ce urmeaza un studiu de caz practic.

Aplicare regim micro - concedii medicale

Cazul dezbatut mai jos implica o microintreprindere cu un singur salariat in 2023, care a avut doua perioade de concedii medicale. In plus, societatea angajeaza un alt salariat cu norma intreaga incepand din 11 aprilie. Analizand studiul de caz de mai jos vom vedea daca societatea mai poate aplica sistemul de impozitare pe venitul microintreprinderilor sau va trece la impozit pe profit.

"O microintreprindere cu un singur salariat cu norma intreaga, care are in anul 2023 doua concedii medicale, astfel: - primul concediu medical in perioada 16 martie -17 martie 2023; -al doilea concediu medical in perioada 07 aprilie 2023 -11 aprilie 2023. La data de 10 aprilie, cu incepere activitate din 11 aprilie, societatea angajeaza un alt salariat cu norma intreaga pe perioada nedeterminata. In acest caz societatea mai poate aplica sistemul de impozitare pe venitul microintreprinderilor sau va trece la impozit pe profit?"

Raspuns: Potrivit Codului Fiscal, art.51, alin.(4), prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

- au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
- au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Conform art. 48 al. (3 1) Cod fiscal, in situatia in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art.52 alin.(2).

Precizam ca la art.52, alin.(2) se prevede ca, in cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art.47 alin.(1) lit.g) are cel putin un salariat, cu exceptia persoanele juridice nou-infiintate aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

Conform datelor prezentate, societatea a avut o situatie de suspendare mai mica de 30 de zile a contractului de munca si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv.

Au fost doua concedii medicale in doua luni diferite.

- 2 zile CM, primul concediu medical in perioada 16 martie -17 martie 2023;
- 5 zile CM, al doilea concediu medical in perioada 07 aprilie 2023 -11 aprilie 2023.

Ne interesa situatia in care perioada de suspendare e mai mare de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. Aceasta situatie se poate intalni in cazul concediului de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani de ex.(cand perioada de suspendare este mai mare de 30 de zile).

Prin urmare, apreciez ca nu sunteti in situatia suspendarii contractului pe o perioada mai mare de 30 de zile si aplicati in continuare regimul de impozitare micro.

 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit micro 2024concedii medicaleaplicare regim microimpozit pe profit


Data aparitiei: 21 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2023

Votati articolul "Impozit micro 2024: atentie la concediile medicale, pot duce la schimbarea regimului de impozitare!":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X