Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

NOI modificari! Cum se vor calcula contributiile in cazul unui concediu medical sau maternal?

Data aparitiei: 26 Februarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NOI modificari! Cum se vor calcula contributiile in cazul unui concediu medical sau maternal?
OUG nr. 3/2018casconcediu medicaldeclaratii rectificative

Schimbarile legislative aparute in ultima perioada au cutremurat Romania. Una dintre modificarile care a starnit reactii intense in randul contribuabililor are legatura cu contributiile suportate in cazul concediilor medicale ori al celor maternale. Mentionam ca unul dintre efectele Ordonantei 3 /2018 le avea in prim plan si pe mame. Ar fi urmat ca acestea sa primeasca mai putini bani pe perioada concediului prenatal si a concediului postnatal.

Din fericire, Guvernul a revenit cu modificari importante asupra ordonantei de urgenta, care prevad
noul mod de calcul al contributiilor sociale in cazul in care beneficiarii sunt in concediu medical ori de ingrijire a copilului, astfel incat sa se plafoneze nivelul la cel din luna decembrie a anului 2017.

In plus, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de doar o luna, nu de 6 luni, in ultimele 12 luni anterioare celei pentru care este acordat concediul.

Prin urmare, in primele 6 luni ale anului 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale, inclusiv indemnizatii maternale si de ingrijire a copilului bolnav, va fi de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical sau indemnizatia, potrivit legestart.ro.

In ceea ce prioveste modul de calcul al contributiei de asigurari sociale, Guvernul a prelungit, printr-o ordonanta de urgenta, perioada de derogare de 6 luni, la 9 luni, pentru concediul maternal. Astfel, cuantumul contributiei nu va putea depasi nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din castigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzator zilelor de concediu, in cazul persoanelor care, pana la 1 iulie, se afla sau intra in concediu medical, sau pentru femeile care, pana la data de 1 octombrie 2018, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de ingrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, pana la incheierea acestora.

In concluzie, toate persoanele care se afla sau urmeaza sa intre iin concediu maternal in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2018 si 30 septembrie 2018, vor avea contributtiile de asigurari sociale plafonate, astfel incaat venitul net realizat dupa 1 ianuarie 2018 sa nu fie mai mic decat cel realizat in luna precedenta.
 

DE RETINUT!

 Angajatorii beneficiarilor care au primit, in luna ianuarie, indemnizatii mai mici, vor depune declaratii rectificative si vor plati diferenta de suma pana la data de 31 martie.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X