Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

PFA cu venituri exclusiv din activitati independente: Baza de calcul pentru CASS in 2025, exceptii si obligatii declarative

Data actualizarii: 20 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA cu venituri exclusiv din activitati independente: Baza de calcul pentru CASS in 2025, exceptii si obligatii declarative
venituri din activitati independentebaza de calcul cassobligatii fiscaledeclaatia unica

Pentru anul 2025, o persoana fizica autorizata (PFA) care realizeaza venituri exclusiv din activitati independente, cum ar fi cele incadrate la codul CAEN 7112 – „Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea”, are obligatia de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Obligatiile privind CASS sunt reglementate de articolul 170 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Studiu de caz:
"O persoana fizica a optinut in anul 2024 venituri numai din activitate independente (PFA cod caen 7112) si a realizat un venit net impozabil intre 12 si 24 salarii minime; a depus declaratia unica cu venitul realizat in anul 2024. Ce trebuie sa faca pentru a putea fi asigurat la sanatate in anul 2025 in conditiile in care si in anul 2025 realizeaza venituri numai din activitatea independenta?"

Baza de calcul pentru CASS in 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Baza de calcul pentru CASS in 2025

Incepand cu anul 2024, pentru veniturile din activitati independente au fost stabilite reguli distincte pentru determinarea obligatiilor privind CASS:

•           Veniturile din activitati independente nu se mai cumuleaza cu alte venituri pentru determinarea obligatiei de plata a CASS. Se mentine obligatia autoimpunerii.
•           CASS se determina ca procent de 10% din venitul net din activitati independente.
•           Toate persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza CASS, intrucat aceste venituri nu se mai raporteaza la un plafon sub care nu se datoreaza CASS.

Astfel, pentru anul 2025, baza de calcul pentru CASS este determinata dupa cum urmeaza:

•           Daca venitul net anual realizat este intre 6 si 60 de salarii minime brute pe tara, CASS se calculeaza ca 10% din venitul net anual.
•           Daca venitul net anual realizat este mai mic decat 6 salarii minime brute pe tara, se datoreaza CASS la nivelul a 6 salarii minime brute, cu exceptia cazurilor in care persoana fizica:
o          a realizat in anul fiscal precedent venituri din salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara;
o          a realizat in anul fiscal precedent venituri din celelalte categorii pentru care datoreaza CASS, la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara;
o          s-a incadrat in anul fiscal precedent in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a) - c) si e) – g) (pe scurt: elevi, studenti, coasigurati, persoanele cu handicap, bolnavii din programele nationale de sanatate, femeile insarcinate si lauzele).
•           Daca venitul net anual realizat depaseste 60 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul pentru CASS este plafonata la 60 de salarii minime brute.

Ghid practic 100% pentru legalitatea activitatilor juridice, contabile si fiscale desfasurate de Persoane Fizice Autorizate in Romania: Acest ghid iti ofera toate raspunsurile de care ai nevoie pentru a-ti gestiona cu mana ferma afacerea! Ca sa mai ramai si tu cu ceva bani in buzunar dupa plata obligatiilor fiscale! Comanda acum exemplarul tau! 

Exceptii

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exceptii

Persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente, altele decat cele sportive, si au inregistrat pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero nu datoreaza CASS. Acestea pot opta pentru plata CASS.

Obligatii declarative

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatii declarative

Pentru a fi asigurat in sistemul public de sanatate, persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia unica (formularul 212), completand sectiunea corespunzatoare CASS. Termenul de depunere pentru veniturile realizate in anul 2024 este 26 mai 2025.
Este important sa se respecte termenele si sa se completeze corect declaratia pentru a evita penalitati si pentru a beneficia de asigurare medicala in sistemul public.
Incepand cu anul 2025 nu se mai estimeaza venitul impozabil si contributiile de plata pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa incheierea anului fiscal.

Prin urmare, capitolul 2 din Declaratia Unica este rezervat in intregime pentru declararea CASS optional de catre persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

Asadar, daca o persoana fizica a desfasurat activitati independente in anul 2024 si a realizat un venit net de cel putin 1 leu, atunci aceasta este asigurata la sanatate si datoreaza CASS pentru anul 2024 – completeaza corespunzator sectiunea 1.3.2, din declaratia unica 2025, capitolul 1.

Aceste persoane sunt asigurate pana la data de 25 mai 2026 si nu trebuie sa se asigure optional la sanatate pentru anul 2025.
Termenul de plata a CASS din declaratia unica este pentru anul 2024-26 Mai 2025, iar pentru anul 2025 termenul de plata este 25 mai 2026.

Se apropie cu pasi repezi termenul de depunere a Declaratiei Unice! Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2025 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile!

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Concluzionand, daca persoana fizica a realizat in 2024 venit net impozabil (chiar si minim) din activitate independenta si a declarat si platit CASS corespunzator, atunci, ea este asigurata la sanatate pentru intreg anul 2025, fara a completa nimic la Capitolul II din Declaratia unica. Ramane asigurata pana la 25 mai 2026.
 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X