Impozitarea bacsisului este unul dintre subiectele controversate ale ultimilor ani, avand in vedere ca a revenit in discutie de mai multe ori pana acum. Cu toate acestea, entitatile din domeniul HoReCa inca se confrunta cu problema bacsisului incasat pe bonul fiscal.
Impozitarea bacsisului in trecut
Prima reglementare a bacsisului incercata in tara noastra a fost facuta in anul 2015 prin Ordonanta de Urgenta. nr. 8/2015 care prevedea ca operatorii caselor de marcat aveau obligatia sa evidentieze pe un bon fiscal distinct sumele de bani oferite in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar, potrivit fiscalitatea.ro
Operatorii caselor de marcat trebuiau sa stabileasca prin regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Astfel, sumele de bani primite de persoanele fizice sub forma bacsisului in perioada respectiva au fost incluse in categoria veniturilor din alte surse pentru care impozitul se calcula prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
Impozitarea bacsisului in prezent
In ceea ce priveste impozitarea bacsisului in 2018, mentionam ca incasarea pe bonul fiscal sau prin banca a "bacsisului" nu mai este reglementata printr-un act normativ insa exista entitati care evidentiaza aceste sume pe bonul fiscal si le distribuie salariatilor.
Daca va intrebati care este regimul fiscal pentru aceste sume, aflati ca din punct de vedere al TVA, in situatia in care sumele sunt distribuite salariatilor, entitatea nu are obligatia de a colecta TVA intrucat sumele respective nu reprezinta contravaloarea unor livrari de bunuri/prestari de servicii in sfera TVA, iar operatiunea nu este impozabila conform art. 268 alin. (1) din Codul fiscal.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Prin urmare, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si nu intra in sfera de aplicare a TVA.
Problema apare la incadrarea veniturilor obtinute de catre salariati din aceste sume: sunt aceste venituri avantaje de natura salariala sau reprezinta venituri din alte surse? Raspunsul il puteti citi pe site-ul fiscalitatea.ro.