email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura operatiunilor de recuperare a TVA

tvarestituire tvacodul fiscal

Ordinul nr. 2250/2007 privind aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adaugata depuse in conditiile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare a fost publicat in Monitorul Oficial, nr. 834 din 05.12.2007 si reglementeaza procedurade solutionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adaugata depuse in conditiile titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Etape

1. Restituirea taxei pe valoarea adaugata se efectueaza in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, potrivit art. 70 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Cererea de restituire se depune de catre persoanele care au dreptul sa solicite restituirea.

3. Cererea de restituire a taxei pe valoarea adaugata, impreuna cu documentatia prevazuta de dispozitiile legale in vigoare, se depun la organul fiscal competent, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata.
Organul fiscal competent este administratia finantelor publice in a carei evidenta fiscala este inregistrat solicitantul sau, dupa caz, organul fiscal desemnat potrivit dispozitiilor legale in vigoare.

4.
De la registratura, cererea insotita de documentatia mentionata mai sus se repartizeaza compartimentului cu atributii in domeniul solutionarii cererilor de restituire a TVA (Serviciul administrare TVA si accize, Serviciul ambasade si reprezentante sau Serviciul de analiza de risc, dupa caz), denumit in continuare compartiment de specialitate, care inregistreaza cererile intr-o evidenta speciala, care face parte integranta din prezenta procedura.

5.
Compartimentul de specialitate analizeaza cererea si documentatia depusa de solicitant, verificand respectarea conditiilor prevazute de dispozitiile legale in vigoare pentru restituirea TVA si intocmeste Referatul pentru analiza documentara.



6.
Pe baza constatarilor cuprinse in Referatul pentru analiza documentara, compartimentul de specialitate intocmeste proiectul Deciziei de restituire a taxei pe valoarea adaugata.Proiectul deciziei se intocmeste in doua exemplare, se verifica si se vizeaza de seful compartimentului de specialitate si se inainteaza, impreuna cu documentatia si cu Referatul pentru analiza documentara, spre aprobare, conducatorului unitatii fiscale. Deciziile de restituire a taxei pe valoarea adaugata emise sunt decizii sub rezerva verificarii ulterioare, potrivit art. 90 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

7.
Decizia de restituire a taxei pe valoarea adaugata aprobata se transmite compartimentului de colectare, in vederea compensarii si/sau restituirii, in conformitate cu prevederile art. 116 si 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

8.
Compartimentul de colectare, in baza datelor din evidenta analitica pe platitor, precum si a Deciziei de restituire a taxei pe valoarea adaugata, intocmeste Nota de compensare si/sau Nota de restituire a TVA, conform formularelor aprobate.
Nota de compensare si/sau Nota de restituire TVA se intocmesc/intocmeste in 3 exemplare, se semneaza de seful compartimentului de colectare si se aproba de directorul executiv adjunct coordonator/seful administratiei adjunct coordonator, dupa caz.
Nota de compensare si/sau Nota de restituire a TVA aprobate/aprobata se transmit/transmite, pe baza de borderou, compartimentului de trezorerie in vederea efectuarii compensarii si/sau restituirii.

9.
Dupa efectuarea compensarii si/sau restituirii, compartimentul de trezorerie transmite compartimentului de colectare doua exemplare ale Notei de compensare si/sau ale Notei de restituire a TVA, acestea purtand viza unitatii de Trezorerie a Statului.

10.
Compartimentul de colectare transmite compartimentului de specialitate Decizia de restituire a taxei pe valoarea adaugata si ambele exemplare ale notei, un exemplar pentru a fi comunicat solicitantului si un exemplar in vederea arhivarii.

11
. Dupa operarea datelor privind solutionarea cererii de restituire in evidenta speciala, compartimentul de specialitate transmite dosarul solicitarii compartimentului de gestionare a dosarului fiscal, pentru arhivare.
Dosarul solicitarii cuprinde:
- Cererea solicitantului;
- Referatul pentru analiza documentara;
- Decizia de restituire a taxei pe valoarea adaugata;
- Nota de compensare si/sau Nota de restituire a TVA.

12.
Dupa primirea Notei de compensare si/sau a Notei de restituire a TVA de la compartimentul de colectare, compartimentul de specialitate il instiinteaza pe solicitant despre modul de solutionare a cererii, prin transmiterea Deciziei de restituire a taxei pe valoarea adaugata, a Notei de compensare si/sau a Notei de restituire a TVA.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarestituire tvacodul fiscal


Data aparitiei: 10 Decembrie 2007

Votati articolul "Procedura operatiunilor de recuperare a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X