email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018
raportare contabilamfpcifra afaceri

UPDATE  Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2018 de catre operatorii economici care au aceasta obligatie – adica data de 16 august – a fost prelungit pana la data de 20 august 2018. Motivul il reprezinta prevederile HG 595/2018 privind stabilirea zilelor de 16 si 17 august 2018 ca zile libere, publicata in Monitorul Oficial nr. 687 din data de 7 august 2018.

 

 

Actul normativ care reglementeaza procedura de depunere a raportarilor contabile pentru la 30 iunie, dar si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, a fost publicat in Monitorul oficial din data de18 iulie 2018 - OMFP nr. 2531/2018.

 

Ce trebuie sa stiti despre sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018

Entitatile raportoare, care au inregistrat in exercitiul anterior o cifra de afaceri de peste 220.000 lei, vor depune raportarile contabile cu data de 30 iunie 2018, pana pe data de 20 august 2018, dupa ce termenul a fost prelungit de la 16 august.

Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul

„Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” precizand informatiile corespunzatoare datelor de 1 ianuarie 2018 si 30 iunie 2018.

Raportarile contabile se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, pe site-ul www.e-guvernare.ro, tinand cont de faptul ca trebuie atasata o semnatura electronica extinsa.


 

Care sunt entitatile ce NU depun raportari semestriale la 30 iunie 2018?

- entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2018;
- entitatile care in tot semestrul I al anului 2018 s-au aflat in inactivitate temporara;
- entitatile infiintate in cursul anului 2018;
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.

 

 

*********

MFP (Ministerul Finantelor Publice) a realizat modul de intocmire si depunere a raportarilor contabile la 30 iunie 2018 de catre operatorii economici, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Astfel, potrivit actului normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

De asemenea, se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.


Consultati proiectul OMFP pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2018 aici. >>

Referatul de aprobare >>


Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2018, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    (5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.

    Art. 3. – (1) In scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2018, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.

    (2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit legii contabilitatii.

    Art. 4. – In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2018.

    Art. 5. – (1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2017.

    (2) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de legea contabilitatii.
(3) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de legea contabilitatii, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.

Art. 6. – Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.

    Art. 7. – Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara, depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2018 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Art. 8. – Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:

1. In Planul de conturi general cuprins la punctul 594 si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea contului 441 „Impozitul pe profit/venit” se modifica si avea urmatorul cuprins: „Impozitul pe profit si alte impozite”.

2. In Planul de conturi general cuprins la punctul 594, se introduc conturile 4415 „Impozitul specific unor activitati” (P), 6231 „Cheltuieli de protocol”, 6232 „Cheltuieli de reclama si publicitate” si 695 „Cheltuieli cu impozitul specific unor activitati”1.

Art. 9. – Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Alineatul (3) al punctului 112 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Recunoasterea veniturilor se efectueaza cu respectarea prevederilor IFRS.”
2. In Planul de conturi cuprins la punctul 196 si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea contului 441 „Impozitul pe profit” se modifica si avea urmatorul cuprins: „Impozitul pe profit si alte impozite”.
3. In Planul de conturi cuprins la punctul 196, se introduc conturile: 4415 „Impozitul specific unor activitati” (P), 6231 „Cheltuieli de protocol”, 6232 „Cheltuieli de reclama si publicitate” si 695 „Cheltuieli cu impozitul specific unor activitati”.

Art. 10. – In Planul de conturi general cuprins la punctul 344 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017, cu completarile ulterioare, se introduc conturile 4415 „Impozitul specific unor activitati” (P), 6231 „Cheltuieli de protocol”, 6232 „Cheltuieli de reclama si publicitate” si 695 „Cheltuieli cu impozitul specific unor activitati”2.
    
        Art. 11. – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 895/2017 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 463 din 21 iunie 2017, cu exceptia art. 8 - 10 din ordinul mentionat.


Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2018

Potrivit documentului, raportarile contabile la 30 iunie 2018 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 16 august 2018.

Nedepunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2018 in conditiile prevazute de ordin se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din legea contabilitatii.

 

Raportari contabile 2018: DE RETINUT!

Entitatile depun raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Entitatile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre operatorii economici si alti contribuabili, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
|
Entitatile depun raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate, potrivit legii.

Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro.

 Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2018 se completeaza in lei.

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2018, cele care in tot semestrul I al anului 2018 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2018, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2018.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare contabilamfpcifra afaceri


Data aparitiei: 21 Iunie 2018
Ultima actualizare: 20 Iulie 2018

Votati articolul "Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018":
Rating:

Nota: 3.36 din 5 din 25 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X