email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati pentru salariatii din industria alimentara. Calcul cifra de afaceri

Facilitati pentru salariatii din industria alimentara. Calcul cifra de afaceri
impozit pe venitindustria alimentarafacilitati fiscalecifra afaceri

Salariatii din industria alimentara nu platesc impozit pe venit si contributia la sanatate pentru salariile intre 3.000 – 30.000 de lei. Recent a fost oficializata si procedura de acordare a facilitatilor fiscale pentru firmele din acest domeniu (Ordinul 1525/2022). 

ln contextul noilor modificari, un contribuabil doreste sa afle cum se ia in calcul contul 345/711 la calculul cifrei de afaceri pentru acordare facilitatilor in domeniul alimentar.

Facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara 

Facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara constau in: 

a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor; 
b)reducerea cotei de contributie de asigurari sociale, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor; 
c) exceptarea de la plata contributiei de sanatate, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) reducerea cotei contributiei asiguratorie pentru munca, la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare; e) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, in cazul conditiilor deosebite de munca sau speciale de munca.

Consulta intreaga procedura cu facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. ►

Facilitati pentru salariatii din industria alimentara: raspunsul specialistului

In vederea verificarii incadrarii in procentul de 80%, indicatorii "

Cifra de afaceri totala" si "Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara" se calculeaza conform art. 4 din procedura aprobata prin OMFP 1525/2022:

"Cifra de afaceri totala" realizata cumulat de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare, se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

(i) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate;
(ii) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
(iii) veniturile din productia de imobilizari corporale, inregistrate in contabilitate;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

"Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara" = suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii din activitatile aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

(i) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;
(ii) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
(iii) veniturile din productia de imobilizari corporale efectuate in scopul desfasurarii activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

La determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, se iau in calcul veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.

Cifra de afaceri luata in calcul pentru aplicarea facilitatilor este cifra de afaceri realizata pe baza de contract sau comanda, din activitati aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a) din Codul fiscal. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

La determinarea indicatorilor "Cifra de afaceri totala" si "Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara" se iau in calcul veniturile inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.

Astfel, contul 345 nu se ia in considerare. In ceea ce priveste contul 711 aferent produselor specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara:

- soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor - se aduna;
- soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor se scad.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cunoasteti noile modificari si explicatii aferente Mijloacelor FIXE?


1 Dificultati la incadrarea unui obiect in categoria corecta - mijloc fix sau obiect de inventar?
2 Dubii in alegerea tratamentul fiscal-contabil corect aplicabil acestuia?
3 Ezitari la aplicarea noilor reguli de impozitare a profitului reinvestit?
4 Nu stiti cum sa evitati inregistrarile eronate aducatoare de amenzi consistente?

Consultati acum lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitindustria alimentarafacilitati fiscalecifra afaceri


Data aparitiei: 14 Iulie 2022

Votati articolul "Facilitati pentru salariatii din industria alimentara. Calcul cifra de afaceri":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X