Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un cetatean roman detine o firma de constructii inregistrata in Germania, platitoare de TVA si impozit pe profit in Germania, si intentioneaza sa presteze servicii de constructii pe teritoriul Romaniei. Care sunt conditiile legale si fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a putea desfasura activitatea si pentru a plati impozitele si taxele in Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1. Contractul de comodat pentru un spatiu intre o persoana fizica proprietara si o firma este obligatoriu sa fie incheiat la notar? 2. Majorarea capitalului social din rezerve impozitate cu impozit pe profit se considera repartizare de dividende? 3. Din punct de vedere al impozitelor platite de o societate si de actionari, care este mai avantajoasa: rascumpararea propriilor actiuni sau divizarea pentru a asigura lichiditati actionarilor retrasi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala, platitoare de TVA si impozit pe profit, si-a instalat panouri fotovoltaice, dar fara a incheia contract cu furnizorul de energie electrica. Din cantitatea totala de 40.000 kW produsi in 2024, 25.000 kW au fost utilizati pentru consum propriu, iar restul au fost pierduti in retea. Care este monografia contabila pentru productia de energie si consumul acesteia (consum propriu si pierdere in retea)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind ce taxe si impozite trebuie sa plateasca o persoana fizica angajata ca marinar, avand in vedere urmatoarele: * Se incheie un acord de prestari servicii intre consultant si aplicant.
* Consultantul este o companie inregistrata in Romania, care ofera servicii de suport pentru intreprinderi in domeniul maritim.
* Aplicantul este un marinar care isi ofera serviciile la cererea consultantului, pe baza de colaborare (nave cu pavilion strain).
* Aplicantul nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma A are doi asociati olandezi. Lunar se intermediaza achizitii de mobilier de la firme romanesti, cu vanzare catre firma B din Olanda (unul dintre asociati detine capital la acea firma). In obiectele secundare autorizate ale firmei A exista: intermedieri, comisioane si transporturi marfuri. In luna mai s-au primit doua facturi de transport de la firma C, cu TVA, pentru 18 loturi de marfa intermediate de firma A, care s-au facturat mai departe catre firma B cu explicatia comision...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL-urile care au emis facturi electronice pentru livrari de bunuri/prestari de servicii, in relatia B2B, respectiv B2C (din 01.01.2025), transmise in SPV, au obligatia sa se inregistreze in Registrul Ro e-Factura incepand cu 01.07.2025, daca nu s-au inregistrat optional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<