Reglementare contabila pentru persoanele juridice fara scop patrimonial in vigoare de la 01 ianuarie 2008
Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846bis din 10/12/2007 si se aplica pentru activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala si activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre asociatii, fundatii sau alte organizatii de acest fel, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si pentru altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
Atentie!
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala iar contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta.
Este bine de retinut!
Avand in vedere necesitatile proprii de informare, persoanele juridice fara scop patrimonial pot opta pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si intr-o alta moneda.
Cursul de schimb utilizat pentru conversia in moneda nationala a situatiilor financiare anuale intocmite intr-o alta moneda este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data bilantului. Acest curs se prezinta in notele explicative.
Sa nu uitam!
Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
- bilant,
- contul rezultatului exercitiului,

Manual de politici contabile - Stick USB

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea Verde a Contabilitatii
- notele explicative la situatiile financiare anuale.
Ce cuprind situatiile financiare anuale simplificate?
Situatiile financiare anuale, respectiv situatiile financiare anuale simplificate constituie un tot unitar.
Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant prescurtat,
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului,
- notele explicative la situatiile financiare anuale simplificate.
Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.
Cine verifica situatiile financiare anuale?
Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial sunt supuse, potrivit legii, verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari, dupa caz.
Subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul sau domiciliul in Romania organizeaza si conduc contabilitatea proprie pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatii financiare anuale.
Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, si care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul sau domiciliul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, potrivit prezentelor reglementari.
Ce curs de schimb folosim pentru balantele de verificare intocmite intr-o moneda straina?
Cursul de schimb utilizat pentru conversia in moneda nationala a balantelor de verificare intocmite intr-o alta moneda este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data bilantului. Acest curs se prezinta in notele explicative.
Ce alte informatii ne ofera reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial?
In reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial in vigoare de la 01 ianuarie 2008 mai putem afla:
- detalii despre formatul si continutul situatiilor financiare anuale;
- prevederi referitoare la elementele de bilant si cont de profit si pierdere;
- principii contabile generale;
- reguli de evaluare;
- detalii privind continutul notelor explicative;
- continutul raportului administratorilor;
- informatii cu privire la verificarea sau auditarea, aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale;
- planul de conturi general.