email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF va stabili din oficiu CAS si CASS datorate de anumite persoane fizice

ANAF va stabili din oficiu CAS si CASS datorate de anumite persoane fizice
cas si casscontributii asigurari socialevenit anualactivitati independente

Prin OANAF 1494/2018 a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice. Procedura se aplica persoanelor fizice care aveau obligatia declararii venitului in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale, precum si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, respectiv acelor persoane carora le-a fost stabilit din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pentru anii 2016 si 2017.

Pentru stabilirea obligatiilor privind contributia de asigurari sociale (CAS) organul fiscal:

    a.  identifica si intocmeste lista contribuabililor carora le-au fost emise si comunicate decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice in vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru veniturile din activitati independente.

    b. Din lista se elimina:

    • contribuabilii pentru care venitul este mai mic decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in anul fiscal de referinta.
    • persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
    • persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si/sau ai sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

    c. pentru persoanele ramase in lista se estimeaza baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si se intocmeste referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.

    d. se stabileste contributia de asigurari sociale lunara prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contributie, conform optiunii exprimate de contribuabil in anul de impunere prin depunerea "Declaratiei privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" (Formularul 600), asupra bazei lunare de calcul. In situatia in care contribuabilul nu si-a exprimat optiunea, potrivit legii, contributia de asigurari sociale lunara se stabileste prin aplicarea cotei individuale asupra bazei lunare de calcul.

    e. pe baza datelor din referat organul fiscal central competent emite "Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice". In decizie baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar.

    f. in situatia in care contributia de asigurari sociale este mai mica decat platile anticipate, contributia se stabileste, din oficiu, la nivelul acestora.

    g. in baza referatului se emite si se aproba "Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice" din care unul se comunica persoanei fizice

    h. in situatia in care contribuabilii nu au depus in anul de impunere "Declaratia privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii" (Formularul 600), acestia vor fi identificati de catre organul fiscal central competent in vederea dispunerii masurilor legale necesare, potrivit legislatiei fiscale in vigoare.


Pentru stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)  organul fiscal:

    a. identifica si intocmeste lista contribuabililor care nu si-au indeplinit obligatiile declarative si carora le-au fost emise si comunicate decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice in vederea stabilirii impozitului pe venit, pentru urmatoarele categorii de venituri:

    • venituri din activitati independente;
    • venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.
 
    b. pentru persoanele care datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, pentru stabilirea bazei de calcul, compartimentul de specialitate intocmeste referatul privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate.

    c. in situatia in care contributia de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat platile anticipate, contributia se stabileste, din oficiu, la nivelul acestora.

    d. pe baza datelor din referat organul fiscal central competent emite "Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice". In decizie baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar. Decizia se emite in doua exemplare, din care unul se comunica persoanei fizice.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cas si casscontributii asigurari socialevenit anualactivitati independente


Data aparitiei: 10 Iulie 2018

Votati articolul "ANAF va stabili din oficiu CAS si CASS datorate de anumite persoane fizice":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X