Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Modificarea Declaratiei unice in caz de renuntare la plata CASS. Sfatul specialistului

Data aparitiei: 05 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarea Declaratiei unice in caz de renuntare la plata CASS. Sfatul specialistului
declaratia unicacontributii asigurari socialeimpozit

Declaratia unica, poate cel mai controversat formular fiscal de pana acum, pune numeroase piedici la completare, mai ales daca apar modificari pe parcurs. Subiectul de astazi il reprezinta modificarea Declaratiei unice in cazul in care un contribuabil doreste sa renunte la plata CASS.


Titulatul unei intreprinderi individuale, impozitat prin norma de venit (venit estimat 23.100 lei) depune declaratia unica pentru 2019 in luna martie si opteaza pentru plata CASS. In luna martie se angajeaza cu contract de munca si doreste sa renunte la plata CASS pentru lunile ramase din an. Pentru primele 3 luni facand plata. Cum se completeaza in acest caz o noua declaratia unica, ne va lamuri expertul nostru in randurile de mai jos.

 

Modificarea Declaratiei unice: raspunsul specialistului


Potrivit art. 174 alin. (18) din Codul fiscal (Stabilirea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate), in cazul in care persoanele fizice  care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, , in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Deci nivelul contributiei de sanatate, care in cazul unei II este o contributie anuala, poate fi determinata la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara sau la o baza de calcul echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara. Nu se poate opta pentru contributie la sanatate pentru 3 luni.

Daca prin declaratia unica depusa initial ati optat pentru contributia la sanatate calculata la o baza de calcul echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara rectificati capitolul II al declaratiei unice si optat pentru contributia la sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X