Etichetarea corecta a unui produs este esentiala in orice context comercial. Greselile de etichetare pot atrage sanctiuni grave si amenzi specificate de lege, iar din punct de vedere comercial o astfel de problema poate insemna pierderea completa a increderii din partea consumatorilor si implicit a veniturilor anuale. Pe langa toate acestea, lipsa unei etichetari corespunzatoare alaturi de absenta unui sistem modern de case de marcat si evidenta a stocului pot produce pagube si pot intarzia procesul intern extrem de mult.
5 detalii care ar trebui sa se regaseasca pe toate etichetele alimentare:
1. Denumirea produsului
Eticheta ambalajului trebuie ca intotdeauna sa inceapa cu denumirea produsului din interior, atat cea specifica, dar si cea generica. Astfel, ambalajul va descrie clar care este natura produsului alimentar procurat de consumator.
2. Continutul net al produsului
Nu toate produsele cumparate din magazine vin deja in ambalaj si sunt etichetate cu greutatea lor. Atunci cand vorbim despre produse cumparate la varsat, acestea trebuie cantarite in magazin, ceea ce inseamna ca peste ambalaj trebuie aplicate
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
3. Lista de ingrediente
Cum multe produse sunt procesate sau contin conservanti, eticheta trebuie sa specifice foarte transparent lista completa a ingredientelor regasite in ambalaj, toate substantele si lista adaosurilor alimentare in rezultarea produsului final. De asemenea, toate aceste ingrediente trebuie asezate intr-o ordine specifica, si anume una descrescatoare in functie de proportia lor in compozitia finala. Chiar si in cazul apei, aceasta trebuie adaugata pe lista ingredientelor.
4. Tara de origine a produsului
Fiecare eticheta trebuie sa contina numele tarii de origine pentru un produs, in cazul in care absenta acestuia ar putea induce in eroare consumatorul in alegerea facuta. De asemenea, in cazul in care un produs este trecut printr-un sistem de procesare care ii schimba natura, atunci ultima tara a acestui proces este considerata cea de origine.
5. Datele celor prezenti in procesul de productie si distributie
O alta obligatie pentru etichetarea produselor alimentare este prezenta pe eticheta a numele si adresei fabricantului, vanzatorului, importatorului, exportatorului, ambalatorului sau distribuitorului respectivului produs alimentar.
Astfel de date sunt extrem de importante pentru ca orice consumator, dar si alt reprezentant din intreg procesul de distributie si productie sa poata verifica in orice moment informatiile despre produs, precum lista completa a substantelor pe care le contine, cantitatea si valorile acestora.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Rido