email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 20 decembrie, restaurantele, cafenelele, cantinele si firmele vor avea noi OBLIGATII (Ordinul 201/2022)

Din 20 decembrie, restaurantele, cafenelele, cantinele si firmele vor avea noi OBLIGATII (Ordinul 201/2022)
anpcrestauranteoperator economic

Restaurantele, cafenelele, cantinele si firmele vor avea noi obligatii incepand din 20 decembrie 2022, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului 201/2022 privind furnizarea de informatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colective. 

Actul normativ stabileste modalitatile de informare a consumatorilor cu privire la informatiile privind produsele finite/mancarurile preparate si/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de catre unitatile de restauratie colectiva. Informatiile trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa produs, pe un panou/meniu. 

ANPC explica intr-un comunicat de ce a luat masura detalierii etichetei preparatului finit, in alimentatia publica. Institutia pentru protectia consumatorilor a analizat, in mai multe liste a felurilor de mancare servite de unitati de alimentatie publica, ingredientele, materiile prime, precum si produsele finite, in functie de informatiile furnizate de etichetele fiecareia sau de mentiunile din meniu. 

Concluzia specialistilor ANPC a fost una singura, in beneficiul consumatorilor: daca, in conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, exista obligativitatea prezentarii tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare si valorile lor nutritionale, pe etichetele acestora, iar consumatorul le poate citi si cunoaste toate aceste detalii, atunci cand cumpara un produs din magazin, tot asa este normal sa se regaseasca acelasi tip de informatii care sa descrie un preparat culinar servit intr-o locatie de alimentatie publica. Cu atat mai mult cu cat, in alimentatia publica, operatorul economic achizitioneaza produse sau materii prime pe a caror eticheta sunt stipulate aceste informatii, dar consumatorul este privat de dreptul de a le cunoaste, produsul nefiindu-i servit cu ambalaj, desigur.

In acest fel, prin afisarea in lista meniu a acestor date despre produs, consumatorii pot lua decizia in cunostinta de cauza, atunci cand aleg, intr-o astfel de unitate, un produs sau altul.

De exemplu, parintii, care din ce in ce mai des iau decizia, in ultima perioada, de a citi cu atentie eticheta produsului pe care il aleg pentru a-l cumpara si aseza pe masa familiei, evita din ce in ce mai insistent sa achizitioneze produse alimentare care au un aport crescut de aditivi si alte produse chimice.

De aceea, este imperios necesar ca, in acest context, ei sa aiba acces si la informatiile corespondente ale produselor finite din unitatile de alimentatie publica, pentru a putea comanda, stiind exact ce vor manca.

Asa cum am intalnit si operatori economici foarte atenti la ingredientele si materiile prime folosite, in sensul utilizarii unora cu eticheta curata, am considerat ca ANPC are nu numai o obligatie morala de a se asigura ca decizia pe care o vor lua, de acum, consumatorii, va fi pe baza informatiilor clare, in ceea ce priveste alimentatia publica.

Astfel, ANPC explica, mai jos, prevederile Ordinului nr.201/2022 privind furnizarea de informatii la comerciaizarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitatile de restauratie colective.

Unitatile cu vanzare directa si/sau la distanta, carora li se aplica prevederile Ordinului nr.201/2022, fara a se limita, sunt:

    • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
    • Braserii
    • Pizzerii
    • Berarii
    • Baruri
    • Cafenele
    • Fast-food inclusiv drive-in
    • Unitati tip bufet,rotiserii
    • Unitati cofetarie, patiserie
    • Ceainarii
    • Terase/gradini de vara
    • Unitati pentru organizare evenimente

Ce se indica prin acest Ordin:

    • Cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mancare

Se informeaza consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mancare
ex: muschiulet de porc – 140g, cu garnitura de orez cu legume – 140g [orez, apa, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, in cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potentator de aroma: glutamat de sodiu]

    • Aditivii se inscriu in lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmata de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifica (ex: acid citric)ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aroma: E621 sau potentator de aroma: glutamate de sodiuLista aditivilor se regaseste in Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

    • Declaratia nutritionala
Declaratia nutritionala trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: valoarea nutritionala exprimata in Kj si kcal, cantitatile de grasimi exprimate in g, de acizi grasi saturati exprimata in g , de zaharuri exprimata in g si de sare exprimata in g.
In cazul in care se extinde numarul elementelor nutritionale inscrise, se va inscrie declaratia nutritionala complete, respectiv: valoarea energetica exprimata in Kj si Kcal, cantitatea de grasimi exprimata in g, cantitatea de acizi grasi saturati exprimata in g , de glucide exprimata in g, zaharuri exprimata in g, proteine exprimata in g, sare exprimata in g.
Pentru calculul declaratiei nutritionale se au in vedere prevederile art 31 din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor, astfel:

“(1) Valoarea energetica se calculeaza utilizand factorii de conversie enumerati in anexa XIV.
(3) Valoarea energetica si cantitatile de nutrienti mentionate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se refera la produsele alimentare astfel cum sunt vandute.

Dupa caz, se pot furniza informatii cu privire la produsul alimentar dupa preparare, cu conditia sa fie oferite instructiuni de preparare suficient de detaliate, iar informatiile sa se refere la produsul alimentar gata pentru consum.

(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazeaza, dupa caz, pe urmatorii factori:

(a) analiza produsului alimentar efectuata de producator;
(b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau
(c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite si acceptate. “

    • Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respecta prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informatii privind prezenta unor substante sau produse care pot cauza alergii sau intoleranta in produsele alimentare neambalate.
    • Indicarea produselor provenite din produse comgelate

    • Cum se indica informatiile

In conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informatiile trebuie sa fie inscrise intr-un loc vizibil, usor accesibil, lizibil, de nesters si care sa nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, langa podus, pe un panou/meniu.
Pentru asigurarea informarii consumatorilor la vanzarea directa (inclusiv unitatile drive-in), se utilizeaza listele meniu, dar pot fi folosite si sistemele digitale de afisare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie sa asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitarii acestora.
La vanzarea la distanta, informatiile trebuie sa se regaseasca atat pe website-ul operatorului economic, cat si pe eticheta de pret sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, in cazul in care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie sa raspunda la solicitarile consumatorului privind informatiile despre produs.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: A aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile!


Cele 70 de monografii grupate in aceste 16 domenii sunt complet noi!

• Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

Nu rata: Pretul lucrarii este REDUS CU 50%.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anpcrestauranteoperator economic

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2022


Votati articolul "Din 20 decembrie, restaurantele, cafenelele, cantinele si firmele vor avea noi OBLIGATII (Ordinul 201/2022)":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare

    • Planul de conturi general ar putea fi completat in curand cu noi conturi contabile, dupa cum prevede un proiect de ordin al Finantelor pentru reglementarea unor aspecte contabile.  Mai exact, in Planul de conturi vor fi introduse urmatoarele conturi: 467, 6053, 6058, 694, 794, precum si grupa 79.  Ce reprezinta noile conturi contabile - 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende&...» citeste mai departe aici

  • Salariul minim in Romania – 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023

    • Liderii guvernamentali au cazut de acord sa majoreze salariul minim in Romania la 3000 de lei, 200 de lei fiind scutiti de taxe, iar in sectorul constructiilor va ajunge la 4.000 lei brut, a anuntat joi, Guvernul, dupa reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.  “Guvernul si partenerii sociali au cazut de acord in privinta majorarii salariului minim brut garantat in plata la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiti de impozit si con...» citeste mai departe aici

  • Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022: termene si reguli noi

    • Ministerul Finantelor a publicat documentul care contine noile reguli privind depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022.  Una dintre noutatile sesizate in proiectul de ordin al Finantelor este ca firmele care nu depun la timp situatiile financiare nu vor mai fi expuse riscului de a fi dizolvate, ci vor fi amendate.  Fata de informatiile raportate la data de 31 decembrie 2021, prin noul proiect al Finantelor se propune raportarea distin...» citeste mai departe aici

  • 6 schimbari principale la reglementarile contabile propuse de Finante

    • Finantele au in plan sa introduca noutati in sfera reglementarilor contabile, dupa cum reiese dintr-un document publicat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.  Ministerul de Finante are in vedere cateva aspecte contabile precum distribuirea partiala a dividendelor in cursul exercitiului financiar, intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, natura contabila a sumelor primite in avans de la clienti si contabilizarea contractelor de licenta a propri...» citeste mai departe aici

  • Obligatii fiscale si contabile privind avantajele in natura. Studiu de caz

    • Expertul nostru explica in continuare care sunt obligatiile fiscale si contabile privind avantajele in natura.  Subiectul studiului de caz este o SRL microintreprindere platitoare de tva care incheie un contract de inchiriere a unui apartament (proprietarul este persoana fizica) pe care il pune la dispozitia unui salariat (cu norma de 8 ore/zi) ca si locuinta de serviciu. Lunar, in baza contractului de inchiriere, societatea achita chiria lunara prin transfer b...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X