In Monitorul Oficial nr. 128 din 15.02.2023 a aparut O.M.A.P. nr. 185/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta” si a instructiunilor de completare si depunere a acestuia.
Conform art. 4 din O.G. nr. 6/2021, pentru a realiza o reducere cantitativa masurabila a consumului de produse din plastic de unica folosinta enume rate in partea A din anexa la ordonanta, operatorii economici care introduc pe piata nationala aceste produse sunt obligati:
a) sa reduca progresiv cantitatile introduse pe piata astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 si 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022;
b) sa declarare anual, la Administratia Fondului pentru Mediu, cantitatile introduse pe piata in anul precedent celui in care raporteaza;
c) sa raporteze anual masurile adoptate pentru atingerea tintelor mentionate la lit. a) catre autoritatea publica centrala din domeniul mediului si autoritatea publica centrala din domeniul economiei, pana la data de 1 februarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea.
In PARTEA A din Anexa sunt prevazute urmatoarele produse:
Produse din plastic de unica folosinta reglementate de art. 4 privind reducerea consumului
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1. Pahare pentru bauturi, inclusiv capacele acestora
2. Recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fara capac, utilizate pentru a contine produse alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt, de regula, consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fara a necesita o pregatire suplimentara, precum gatirea, fierberea sau incalzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fastfood sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu exceptia recipientelor pentru bauturi, a farfuriilor, a pachetelor si foliilor din material flexibil care contin produsele alimentare.
Declaratia se transmite in format electronic la Administratia Fondului pentru Mediu.
Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta: cum se completeaza
Capitolul I Completarea formularului „Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta“
Perioada de raportare:
In rubrica „Anul“ se completeaza anul de raportare cu cifre arabe, cu 4 caractere (de exemplu: 2022).
Sectiunea 1. Date de identificare a contribuabilului
Rubrica „Codul de identificare fiscala“ se completeaza astfel:
a) contribuabilii persoane juridice inscriu codul de inregistrare fiscala sau codul unic de inregistrare, dupa caz;
b) contribuabilii persoane fizice inscriu codul numeric personal sau codul de inregistrare fiscala ori codul unic de inregistrare, dupa caz.
Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
In cazul in care contribuabilul/platitorul este inregistrat ca platitor de taxa pe valoarea adaugata nu se completeaza atributul RO.
In rubrica „Denumirea“ se inscriu denumirea sau numele si prenumele contribuabilului, dupa caz.
Rubricile privind adresa se completeaza cu datele corespunzatoare domiciliului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau persoane fizice, dupa caz.
Sectiunea a 2-a. Date privind cantitatile de produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata
Pentru fiecare obligatie de declarare prevazuta in Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, aferenta perioadei de raportare, cu termen de declarare anual, se completeaza in acelasi formular tabelul generat cu ajutorul serviciului „Depunere declaratii on-line“.
Se bifeaza produsele din plastic de unica folosinta ce trebuie raportate de catre contribuabil, respectiv:
– produse din plastic de unica folosinta reglementate de art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 (enumerate in partea A din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021):
1. pahare pentru bauturi, inclusiv capacele acestora;
2. recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fara capac, utilizate pentru a contine produse alimentare care:
a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
b) sunt de regula consumate din recipient;
c) sunt gata de consum fara a necesita o pregatire suplimentara, precum gatirea, fierberea sau incalzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu exceptia recipientelor pentru bauturi, a farfuriilor, a pachetelor si foliilor din material flexibil care contin produsele alimentare;
– produse din plastic de unica folosinta reglementate de art. 6 alin. (5) si (6) din Ordonanta Guvernului nr. 6/2021;
– produse din plastic de unica folosinta reglementate de art. 9 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 6/2021.
Tabelul nr. 1
In rubrica „Greutatea plasticului (tone)“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a plasticului continut in paharele pentru bauturi din plastic de unica folosinta, inclusiv capacele acestora, respectiv recipientele pentru alimente din plastic de unica folosinta, introduse pe piata intr-un anumit an calendaristic (pentru anul 2022, respectiv pentru anul de raportare).
In rubrica „Greutatea totala (tone)“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a paharelor pentru bauturi din plastic de unica folosinta, inclusiv capacele acestora, respectiv a recipientelor pentru alimente din plastic de unica folosinta, introduse pe piata intr-un anumit an calendaristic (pentru anul 2022, respectiv pentru anul de raportare).
In rubrica „Produse (mii de unitati)“ se inscrie cu cifre arabe, in mii de unitati, numarul total de pahare pentru bauturi din plastic de unica folosinta, inclusiv capacele acestora, respectiv recipiente pentru alimente din plastic de unica folosinta, introduse pe piata intr-un anumit an calendaristic (pentru anul 2022, respectiv pentru anul de raportare).
Pentru paharele pentru bauturi din plastic de unica folosinta, inclusiv capacele acestora, respectiv recipiente pentru alimente din plastic de unica folosinta, fabricate in intregime din plastic, nu se va completa rubrica „Greutatea totala (tone)“.
Tabelul nr. 2
In rubrica „Procentul de material reciclat continut in sticle PET pentru bauturi introduse pe piata in anul de raportare (in % )“ se inscrie cu cifre arabe, in procente, raportul dintre greutatea plasticului reciclat continut in sticle PET pentru bauturi introduse pe piata in anul de raportare si greutatea sticlelor PET pentru bauturi introduse pe piata in anul de raportare.
In rubrica „Greutatea materialului reciclat introdus pe piata pentru a fi incorporat in sticle PET in anul de raportare (in tone)“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a plasticului reciclat introdus pe piata, in anul precedent celui in care raporteaza, pentru a fi incorporat in sticle PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora.
Tabelul nr. 3
In rubrica „Greutatea sticlelor de unica folosinta introduse pe piata in anul de raportare“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a sticlelor PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora, introduse pe piata in anul precedent celui in care raporteaza.
In rubrica „Greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta colectate in anul de raportare“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, suma rezultata prin adunarea greutatii deseurilor generate de sticlele PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora, colectate in anul de raportare prin intermediul unei organizatii care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului, individual pentru deseurile proprii produse dupa consumul respectivelor produse sau printr-un sistem de garantie-returnare in anul precedent celui in care raporteaza (se aduna greutatile mentionate la randurile 2.1, 2.2 si 2.3 din tabel).
In rubrica „Greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta colectate in anul de raportare prin intermediul unei organizatii care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a deseurilor generate de sticlele PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora, colectate prin intermediul unei organizatii care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului, in anul precedent celui in care raporteaza.
In rubrica „Greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta colectate in anul de raportare individual pentru deseurile proprii produse dupa consumul respectivelor produse“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a deseurilor generate de sticlele PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora, colectate individual pentru deseurile proprii produse dupa consumul respectivelor produse, in anul precedent celui in care raporteaza.
In rubrica „Greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta colectate in anul de raportare printr-un sistem de garantie-returnare“ se inscrie cu cifre arabe, in tone, greutatea totala a deseurilor generate de sticlele PET pentru bauturi cu o capacitate de pana la 3 litri, inclusiv dopurile si capacele acestora, colectate printr-un sistem de garantie-returnare, in anul precedent celui in care raporteaza.
Pentru stabilirea greutatii deseurilor generate de sticlele de unica folosinta se va tine cont de urmatoarele:
– greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta include greutatea dopurilor si a capacelor acestora;
– greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta nu include greutatea eventualelor resturi de bauturi;
– greutatea deseurilor generate de sticlele de unica folosinta poate include greutatea etichetelor si a adezivilor numai daca este inclusa si in greutatea sticlelor de unica folosinta introduse pe piata.
In situatia in care, pentru perioada de referinta/raportare, nu au fost introduse pe piata produse din plastic de unica folosinta care fac obiectul prezentei declaratii, se inscrie cifra 0 (zero) in rubrica corespunzatoare.
Capitolul II Instructiuni de completare a formularului „Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ - rectificativa
In cazul in care contribuabilii au declarat eronat obligatiile privind anumite produse din plastic de unica folosinta, in una sau mai multe perioade de raportare, acestia pot rectifica obligatiile declarate eronat prin depunerea „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ rectificative, aferenta fiecarei perioade pentru care s-a declarat eronat.
"Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta" rectificativa inlocuieste declaratia depusa initial.
"Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta" rectificativa se completeaza inscriindu-se corect toate datele pentru perioada de raportare pentru care se face rectificarea.
In cazul in care contribuabilii datoreaza mai multe obligatii si declara eronat una sau mai multe dintre acestea, la completarea declaratiei rectificative vor inscrie toate datele corecte in toate rubricile, nu numai acolo unde s-a declarat eronat.
Capitolul III Transmiterea „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ si a „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ - rectificativa
"Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta" se completeaza si se transmite in format electronic de catre persoanele juridice si persoanele fizice care au introdus pe piata astfel de produse, potrivit legislatiei in vigoare.
Transmiterea declaratiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta in format electronic se face numai dupa ce contribuabilul si-a dat acordul cu privire la comunicarea datelor printr-o retea de comunicatii electronice.
In vederea transmiterii declaratiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta in format electronic, contribuabilii se inregistreaza la Administratia Fondului pentru Mediu, in serviciul „Depunere declaratii on-line“ existent pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.
Termenele de declarare a obligatiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta sunt prevazute in actele normative in vigoare, astfel:
– anual, pana la data de 25 februarie inclusiv, pentru obligatiile de declarare aferente anului precedent, reprezentand:
a) cantitatile introduse pe piata in anul precedent celui in care se raporteaza de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea A din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;
b) cantitatile introduse pe piata si cantitatile colectate in anul precedent celui in care se raporteaza de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;
c) procentul de material reciclat din sticle PET pentru bauturi, enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care contin plastic reciclat, de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;
d) cantitatea de material reciclat introdusa pe piata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET.
Prima perioada de raportare este anul calendaristic 2022, cu exceptia celor prevazute la lit. c) si d), pentru care prima perioada de raportare este anul calendaristic 2023.
Transmiterea „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ se realizeaza de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea entitatilor fara personalitate juridica ale acestora.
"Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta" rectificativa se transmite in format electronic, prin intermediul serviciului „Depunere declaratii on-line“, cu posibilitatea de a fi incarcate si documente justificative din care sa rezulte corectitudinea datelor inscrise in declaratia rectificativa, la solicitarea institutiilor competente.
Capitolul IV Caracteristici de utilizare si pastrare ale formularului „Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta“
Denumirea: Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta
Caracteristici: Se utilizeaza echipament informatic pentru completare si editare cu ajutorul serviciului „Depunere declaratii on-line“ existent pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.
Utilizare: declararea obligatiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta datorate de persoanele juridice si persoanele fizice care introduc pe piata astfel de produse, potrivit legislatiei in vigoare
Intocmire: de catre toti contribuabilii carora le revin obligatii conform Ordonantei Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Formatul electronic al „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta“ se transmite la adresa http://www.afm.ro prin intermediul serviciului „Depunere declaratii on-line“.
Arhivare: in arhiva de documente electronice
Foto: Unsplash.com, captura Monitorul Oficial