email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 semne ca nu esti platit suficient la serviciu

5 semne ca nu esti platit suficient la serviciu
hrserviciiresurse umane

Daca in multe tari salariul oferit pentru un anumit post este specificat inca din anuntul de angajare, sub forma bruta, calculat pe an, in Romania trebuie sa depui mai mult efort pentru a-ti da seama daca firma la care lucrezi te plateste suficient si corect in raport cu salariile din piata.

 

Aceasta problema nu este intalnita doar in randul celor fara experienta, aflati la primul job, ci si in cazul celor care sunt deja de ceva timp pe piata muncii sau au joburi care presupun mult mai multe responsabilitati decat cele trecute in fisa postului. Iata care sunt cele mai clare semne ca angajatorul nu te plateste suficient in raport cu munca pe care o depui:

 

1. Esti platit semnificativ mai putin decat media pietei. Chiar daca salariile sunt confidentiale, anual apar topuri ale celor mai mari salarii din diverse domenii, precum si medii salariale ale diferitelor activitati de pe piata muncii. Unii angajati reusesc sa afle chiar si orientativ unele sume pe care le incaseaza fie colegii lor, fie angajati din companii care au joburi asemanatoare si sa isi faca o idee despre unde se situeaza ei. Daca afli de tot mai multe cazuri in care altii sunt mai bine platiti ca tine, este cel mai clar semn ca angajatorul nu te remunereaza corespunzator.

 

2. Nu castigi salariul minim pe economie

 

Companiile sunt obligate sa isi plateasca angajatii cu cel putin salariul minim pe economie, indiferent de munca pe care acestia o presteaza. In aceste conditii, este important ca fiecare sa stie care este suma minima la care are dreptul, prin lege. Salariul minim in 2019 a fost majorat, asa ca angajatorii au obligatia de a intocmi acte aditionale la contractele deja existente, prin care sa precizeze majorarea salariala, precum si sa raporteze majorarile in sistemul Revisal.

 

3. Nu esti platit pentru orele suplimentare sau turele de noapte. Orele suplimentare efectuate la locul de munca trebuie compensate in

zile libere sau financiar, potrivit legii. Drepturi speciale au si angajatii care lucreaza in ture de noapte. Acestia nu au voie sa efectueze mai mult de 8 ore de munca intr-o tura de noapte, insa inca mai exista companii care profita de disponibilitatea angajatilor.

 

4. Nu ti se acorda niciun beneficiu. Companiile care nu le asigura angajatilor macar un numar minim de beneficii, precum asigurare medicala ori concedii platite, nu isi respecta salariatii. In conditiile in care serviciile medicale pot fi extrem de scumpe, pentru angajatii care nu beneficiaza de niciun fel de compensatie.

 

5. Nu ti se mareste salariul odata cu numarul de responsabilitati. Nu esti platit corect daca nu ai o discutie cu seful tau despre o marire de salariu, atunci cand responsabilitatile tale la locul de munca se inmultesc. Astfel de cazuri apar mai ales cand unul dintre angajati isi da demisia, iar sarcinile sale de lucru sunt preluate de un coleg sau se repartizeaza egal in echipa. In cazurile in care postul ramas liber nu este acoperit cu o persoana noua, cei care preiau responsabilitatile ar trebui remunerati pentru munca in plus depusa.

 

Alte semne ca salariul pe care il incasezi nu se ridica la nivelul la care ar trebui pot fi reprezentate si de lipsa maririlor salariale acordate anual, lipsa unei evaluari obiective a muncii depuse de tine si sa rezultatelor obtinute, lipsa unui feedback din partea superiorului, dar si neacordarea unor sporuri sau prime de sarbatori ori in functie de performantele obtinute.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Antonio Guillem


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
hrserviciiresurse umane


Data aparitiei: 16 Ianuarie 2019

Votati articolul "5 semne ca nu esti platit suficient la serviciu":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X