email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia de asigurari sociale de sanatate. Cine are obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15 martie 2019?

Contributia de asigurari sociale de sanatate. Cine are obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15 martie 2019?
declaratia unicacontributii socialeactivitati independente

Pana la data de 15 martie 2019, persoanele fizice care au obtinut venituri cu obligatie de declarare trebuie sa depuna declaratia unica, atat pentru veniturile din 2018, cat si pentru cele estimate pentru 2019.
 

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, declaratia unica se depune pana la data de 15 martie 2019 in urmatoarele situatii:
 

    1. Venituri realizate in anul 2018

Pentru anul 2018, se completeaza Capitolul I, Sectiunea a 3-a, Subsectiunea a 2-a - "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata"  in urmatoarele cazuri:

Daca persoanele fizice au estimat in anul fiscal 2018 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara -22.800 lei (1.900 lei/luna x 12 luni), din categoriile de mai jos,  iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia. Este vorba de urmatoarele venituri:

    •  venituri din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;


    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.

Persoanele care au inceput o activitate in luna decembrie 2018 depun "Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2018", pana la data de 15 martie 2019.

In cazul in care persoanele fizice care au estimat ca realizeaza in anul 2018 veniturile din categoriile de mai sus peste plafonul minim de 12 salarii minime au realizat un venit net/brut anual, cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal 2018 nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Aceasta subsectiune NU se completeaza de catre:

   a) persoanele fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. 154 din Codul fiscal;
   b) in situatia in care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate in Romania.

De asemenea, sunt exceptate de la completarea si depunerea declaratiei persoanele fizice care au realizat in anul fiscal 2018 venituri cel putin la nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, din categoriile venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venit in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda, venituri din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, pentru care contributia se retine la sursa de catre platitorul de venit.  In cazul in care aceste persoane au estimat un venit net/brut anual, cumulat pe fiecare sursa si/sau categorie de venit sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara dar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul plafonului minim, au obligatia depunerii "Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2018", pana la data de 15 martie inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

In cazul persoanelor care au estimat venituri peste plafonul de 22.800 lei, au depus declaratia unică pentru veniturile estimate in 2018 si nu mai au obligatia de a depune declaratia privind veniturile realizate in anul 2018, daca au depus declaratia prin mijloace electronice de transmitere la distanţă bonificatia de 5% se acordă de către organul fiscal.
 

    2. Venituri estimate pentru anul 2019


Pentru anul 2019, se completeaza Capitolul II, Sectiunea a 2-a , Subsectiunea a 2-a - "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata" de catre persoanele fizice care estimeaza, pentru anul 2019, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei - 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni), din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

    •  venituri din activitati independente;
    •  venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    •  venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    •  venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    •  venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    •  venituri din investitii;
    •  venituri din alte surse.


Subsectiunea NU se completeaza de catre:

   a) persoanele fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. 154 din Codul fiscal;
   b) in situatia in care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate in Romania.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei (pentru anul 2019 termenul de depunere este 15 martie) se efectueaza prin cumularea urmatoarelor:

   - veniturile nete/brute/normele de venit estimate;
   - venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97 din Codul fiscal. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi, se iau in calcul sumele incasate;
   - venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116 din Codul fiscal.

In situatia in care persoanele fizice estimeaza un venit anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acestea pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate in acest caz se face dupa cum urmeaza:

   a) prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei, in cazul in care aceasta este depusa in termenul legal de depunere – pana la data de 15 martie 2019;

   b) prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei privind veniturile realizate – 15 martie 2020, inclusiv luna in care se depune declaratia, daca depun declaratia dupa 15 martie 2019.

De asemenea, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor de mai sus (prevazute la art. 155 din Codul fiscal) si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata in acest caz se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei.

Sunt exceptate de la completarea si depunerea declaratiei persoanele fizice care estimeaza pentru anul in curs realizarea unor venituri cel putin la nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, din categoriile de venituri de mai jos, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, pentru care contributia se retine la sursa de catre platitorul de venit:

   - venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
   - venituri in baza contractelor de activitate sportiva;
   - venituri din arenda; sau
   - venituri din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Verde la Contabilitate de excelenta!


REDUCERE 30% valabila ASTAZI la Cartea Verde a Contabilitatii + Cartea Verde a TVA

Lansam aceasta provocare tuturor contabililor! Este valabila doar 48 de ore!

Venite la pachet, cele doua lucrari iti asigura:
• cunoasterea profesionista a legislatiei fiscal-contabile;
• eficienta sporita in munca de zi cu zi, solutiile de care ai nevoie, pe loc;
• siguranta aplicarii corecte a legislatiei specifice, solutii verificate agreate de ANAF;
• protectie maxima impotriva amenzilor ANAF;
• economie de timp, bani si efort.

ATENTIE! Stocul numara doar 500 de pachete! Cererile sunt onorate in ordinea primirii si in limita posibilitatilor! Actioneaza ACUM!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacontributii socialeactivitati independente


Data aparitiei: 05 Martie 2019

Votati articolul "Contributia de asigurari sociale de sanatate. Cine are obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15 martie 2019?":
Rating:

Nota: 3.77 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X