email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ai intocmit corect dosarul preturilor de transfer? Termenul pentru pregatire expira in aceasta luna

Ai intocmit corect dosarul preturilor de transfer? Termenul pentru pregatire expira in aceasta luna
preturi de transfercontroaleanaf

Tratarea superficiala a dosarului preturilor de transfer poate avea rezultate dezastruoase pentru firma ta. Lipsa acestuia ori o informate eronata iti poate arunca afacerea in faliment. ANAF nu sta degeaba! Descopera in randurile urmatoare care este tinta controalelor fiscale in 2022, dar si care este termenul limita pentru pregatirea dosarului preturilor de transfer. 

Termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer era 25 martie pana acum, insa a fost mutat in acest an. Astfel, firmele vizate au avut mai mult timp la dispozitie pentru pregatirea lui, dar in aceasta luna expira termenul. Mai exact, data scadenta este pana la 25 iunie, avand in vedere ca a fost decalat si termenul de declarare a impozitului pe profit (declaratia 101), dupa cum prevede OUG 153/2020. Si firmele platitoare de impozit pe microintreprindee ori de impozit specific trebuie sa respecte aceeasi data.

Citeste si: Implicatii pentru contribuabilii inclusi in categoria marilor contribuabili


Agentia Nationala de Administrare Fiscala are planuri mari pentru 2022 in ceea ce priveste dosarul preturilor de transfer – isi va inteti controalele. Amenda maxima pentru neprezentarea dosarului: 14.000 lei!

Poate ca pare greu de crezut ca firma la care lucrezi poate fi afectata din cauza acestuia, insa situatia chiar este reala. Iata mai jos la ce pericole va expuneti!

Lipsa dosarului preturilor de transfer – obligatoriu de intocmit in conditiile cerute de lege (Ordinului 442/2016 cu modificarile ulterioare) sau neprezentarea lui in termen util va poate atrage o amenda cuprinsa intre 12.000 si 14.000 lei.

Incorectitudinea sau forma incompleta a dosarului preturilor de transfer va aduce la mana organelor de inspectie fiscala. Acestea vor stabili debite suplimentare sume uriase – milioane de euro, care va pot aduce la faliment.
 

Daca pana acum nu ti-a fost cerut la niciun control, nu inseamna ca nu ti-l poate cere nici in viitorul apropiat. Ia in calcul faptul ca specialistii ANAF au abordat din ce in ce mai des in ultimii ani tema preturilor de transfer in cadrul inspectiilor fiscale.

Venim in sprijinul tau si iti oferim un ghid complet care sa va devina aliat in intocmirea dosarului preturilor de transfer.

Afla exact ce ai de facut pentru intocmirea ca la carte a dosarului preturilor de transfer din lucrarea Dosarul preturilor de transfer. Tinta controalelor fiscale in 2022! Disponibila acum si pe stick!

 

 

Dosarul preturilor de transfer: tranzactii, termene si riscuri

Pentru contribuabilii mari este obligatoriu de intocmit dosarul anual al preturilor de transfer, inainte de depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit

Aceasta in cazul in care tranzactiile desfasurate cu persoanele afiliate depasesc oricare dintre urmatoarele praguri de semnificatie, exclusiv TVA:

- 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal; 
- 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal; 
- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal. 

Dosarul poate fi solicitat: in cadrul unei inspectii fiscale sau pentru stabilirea unei stari de fapt, in baza articolelor din Codul de procedura fiscala ce reglementeaza obligatia contribuabililor de a furniza informatii (articolul nr. 58) si prezentarea de inscrisuri (articolul nr. 64).
 
Termenul de prezentare: maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii sau de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire.

Prevederi aplicabile in general contribuabililor mijlocii si mici
 
Contribuabilii mari ale caror tranzactii nu ating pragurile de semnificatie mentionate mai sus, precum si contribuabilii mijlocii si mici vor intocmi dosarul preturilor de transfer la cererea autoritatilor fiscale, daca tranzactiile anuale cu persoanele afiliate depasesc urmatoarele praguri de semnificatie, exclusiv TVA:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal; 
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal; 
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal. 

Contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala sub pragurile de semnificatie prezentate mai sus vor documenta respectarea principiului valorii de piata conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
 
Dosarul poate fi solicitat: in cadrul unei inspectii fiscale.
Termenul de prezentare: intre 30 si 60 de zile calendaristice de la data solicitarii cu posibilitatea de prelungire o singura data, cu cel mult 30 de zile.

Iata cateva motive care va vor convinge de ce ai nevoie chiar acum de aceasta lucrare!

Tine cont de faptul ca pe piata din Romania sunt putini specialisti in intocmirea dosarelor preturilor de transfer. Este posibil sa ramai fara sau sa te afli in incapacitate de a prezenta la cererea inspectiei fiscale dosarul cerut.

 Indiferent de volumul afacerii dvs., daca derulati tranzactii cu persoane afiliate, trebuie sa cunoasteti din timp:

- ce reprezinta acest dosar al preturilor de transfer;
- care este cuantumul tranzactiilor pentru care sunteti obligat sa-l intocmiti;
- ce elemente trebuie sa cuprinda obligatoriu;
- ce sanctiuni riscati la incalcarea legii;
- ce cauta cu incapatanare inspectorul ANAF in actele dvs. etc.

Ghidul iti permite acum:

- Sa stii clar si din timp ce ai de facut
- Sa cunosti pasii obligatorii pentru intocmirea legala a dosarului de preturi de transfer
- Sa ai un dosar de preturi de transfer absolut imbatabil: complet, justificat, care respecta principiul valorii de piata
- Sa ai argumente solide, bazate pe temeiuri legale, cu care sa demontezi orice obiectie a inspectorilor fiscali
- Sa faci fata onorabil tuturor inspectiilor fiscale
- Sa eviti amenzi ce pot atinge pana la 14.000 lei si debite suplimentare
- Sa preintampini ajustarea impozitului de catre organele fiscale – actiune ce va poate scoate din buzunar milioane de euro! 

 Conform normelor in vigoare, neprezentarea sau prezentarea incompleta a documentatiei preturilor de transfer conform solicitarii autoritatilor fiscale si in termenul legal poate duce la aplicarea unei amenzi contraventionale in functie de tipul solicitarii si a contribuabilului, astfel pentru:

  • solicitare de intocmire si prezentare emisa in timpul unei actiuni de inspectie fiscala:

 - amenzi de la 12.000 la 14.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si mari;
 - amenzi de la 2.000 la 3.500 de lei pentru ceilalti contribuabili si persoane fizice.

  • solicitare de prezentare emisa in afara unei actiuni de inspectie fiscala:

 - amenzi de la 25.000 la 27.000 de lei pentru marii contribuabili care au obligatia intocmirii anuale a dosarului (obligativitate de a pune la dispozitia organului de control documentele cerute) pentru neprezentarea acestuia la solicitarea organului de control.
 
Vrei ajutor profesionist la intocmirea dosarului? Atunci comanda acum lucrarea Dosarul preturilor de transfer. Tinta controalelor fiscale in 2022


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transfercontroaleanaf


Data aparitiei: 07 Martie 2019
Ultima actualizare: 07 Iunie 2022

Votati articolul "Ai intocmit corect dosarul preturilor de transfer? Termenul pentru pregatire expira in aceasta luna":
Rating:

Nota: 4.26 din 5 din 27 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii