email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli pentru deducerea sponsorizarilor de la 1 aprilie 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Noi reguli pentru deducerea sponsorizarilor de la 1 aprilie 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
ongsponsorizarecod fiscal

Incepand cu 1 aprilie 2019, atat in cazul entitatilor platitoare de impozit pe profit, cat si in cazul entitatilor platioare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit/venit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal (limite ce nu vor suferi modificari), doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

De asemenea, persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult daca, la momentul platii sumelor, entitatea respectiva figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Acest registru urmeaza a se organizeaza de A.N.A.F. , va fi public si se va afisa pe site-ul acestei institutii.

Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:

   a) desfasoara activitate in domeniul pentru care a fost constituita, pe baza declaratiei pe propria raspundere;
   b) si-a indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
   c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
   d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;


   e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.

In data de 14 martie 2019 ANAF a publicat la rubrica de Transparenta decizionala un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitãtilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si modelului si continutului unor formulare.

Prin acest proiect  se propune aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult, precum si a modelului si continutului formularelor ce se vor utiliza in aplicarea procedurii.

Conform proiectului:

    •  registrul se va publica la adresa www.anaf.ro/Informatii publice.

    • inscrierea in registru se solicita de catre entitatea/unitatea de cult, prin depunerea formularului 163 “Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale”. Cererea se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalasi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

    • impreuna cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune si certificatele de atestare fiscala eliberate de organele fiscale locale, in a caror evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe locale.

    • cererea se solutioneaza in termen de 10 zile de la depunere, de catre compartimentul cu atributii in gestiunea registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea/unitatea de cult.

    • daca se constata ca entitatea/unitatea de cult indeplineste cumulativ conditiile privind inscrierea in registru, compartimentul de specialitate propune aprobarea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in 2 exemplare, formularul 164 "Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale";

    • Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult nu indeplineste toate conditiile privind inscrierea in registru, compartimentul de specialitate propune respingerea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in 2 exemplare, formularul 164 "Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale". Inainte de luarea deciziei de respingere a cererii de inscriere in registru, compartimentul de specialitate asigura exercitarea de catre entitate/unitate de cult a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala, situatie in care termenul de solutionare a cererii se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei catre entitate/unitate de cult si data prezentarii acesteia la organul fiscal.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ongsponsorizarecod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 29 Aprilie 2019


Votati articolul "Noi reguli pentru deducerea sponsorizarilor de la 1 aprilie 2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 3.43 din 5 din 15 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 29 Aprilie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X