email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE OUG privind coplata serviciilor medicale private a fost adoptata de Guvern

UPDATE OUG privind coplata serviciilor medicale private a fost adoptata de Guvern
ougasigurari de sanatate

UPDATE in 25 aprilie 2019. De acum românii se vor putea trata, la alegere, in mediul medical privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări. Coplata serviciilor medicale private a fost adoptata in sedinta de Guvern de ieri, 24 aprilie.


Pana acum legislatia prevedea ca medicii pot să dea trimiteri pacientilor ca sa faca analize la laboratoare sau clinici private, insa se puteau deconta la privat doar analizele si serviciile medicale care aveau acelasi cost ca la stat. Adoptarea acestei OUG va schimba aceasta prevedere.

 

**********

UPDATE in 24 aprilie 2019. OUG privind coplata serviciilor medicale la privat se afla pe agenda sedintei Guvernului Romaniei din 24 aprilie 2019.

Guvernul urmeaza sa adopte proiectul de ordonanta de urgenta pentru completarea articolului 230 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Potrivit acestuia, asiguratii care apeleaza la serviciile medicale acordate de furnizorii privati pot plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele serviciilor medicale acordate de acestia si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.

 

*********

UPDATE in 12 aprilie 2019. Proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului privind coplata in sanatate, publicat saptamana trecuta in dezbatere publica pe Ministerul Sanatatii, a starnit numeroase controverse. Avand in vedere ca primele doua variante de text nu erau clare si au adus confuzie in randul opiniei publice, pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicata o a treia varianta a proiectului.

Asiguratii pot plati o contributie personala pentru a acoperi diferenta dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.

Contributia personala prevazuta la alin. (2¹) este afisata pe pagina de internet a furnizorilor privati de servicii medicale si se plateste in mod direct de catre asigurati, cu acordul prealabil, in scris al acestora.

In costul unui serviciu medical sunt cuprinse cheltuielile cu manopera medicala, medicamentele, materialele sanitare, utilitatile si alte cheltuieli indirecte. Pentru furnizorii publici, din FNUASS, se deconteaza atat tariful serviciului medical, cat si sumele pentru influentele salariale, iar pentru furnizorii privati, se deconteaza numai tariful serviciului medical.

Persoanele asigurate vor avea posibilitatea sa acceseze servicii medicale aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privati de astfel 5 de servicii, pentru care, cu acordul prealabil, vor plati numai diferenta dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic si tarifele suportate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate decontate de casele de asigurari de sanatate.

Totodata prin actul normativ se reglementeaza faptul ca in ceea ce priveste contributia personala, furnizorii privati de servicii medicale au obligatia de a afisa pe pagina de internet cuantumul acesteia. Contributia se plateste in mod direct de catre asigurati, cu acordul prealabil, in scris al acestora.
 

Consultati mai jos forma refacut a OUG pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii

DOCUMENT


 

*************

Articolul initial

 

Ministerul Sanatatii a publicat la rubrica Transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de urgenta care propune modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
 

Coplata in sanatate a mai fost introdusa in data de 1 aprilie 2013, prin HG nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. In actul respectiv se prevedea ca spitalele incaseaza de la asigurati suma corespunzatoare coplatii pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, iar bolnavii trebuia sa achite o diferenta de bani si furnizorilor de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate care nu puteau incasa o alta plata.

Acum se doreste introducerea unui sistem de coplata la privat. Spre exemplu, pacientii vor plati mai putin pentru o operatie facuta la un spital privat. Persoana tratata intr-un spital privat va plati diferenta dintre costul acestui serviciu in sistemul de stat si cel perceput de operatorul privat.

“Furnizorii privati de servicii medicale care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru servicii aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot incasa direct de la asigurat o contributie personala pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil in scris, al asiguratului in acest sens.”, potrivit documentului.


Neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a intregii activitati medicale, cu consecinte serioase in ceea ce priveste utilizarea eficienta a fondurilor publice si furnizarea unei asistentei medicale de calitate pacientilor", se precizeaza in OUG.


Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au dreptul sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile stabilite de contractul-cadru, care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.


Schimbari preconizate:

Prin modificarile propuse prin acest proiect se creaza cadrul legal de reglementare a contributiei personale suportata direct de catre asigurati, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in vederea acoperirii contravalorii serviciilor medicale, pentru segmentul spitalizarii continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriul paraclinic. Persoanele asigurate vor avea posibilitatea sa acceseze servicii medicale aferente spitalizarii continue, ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic, la furnizorii privati de astfel de servicii, pentru care, cu acordul informat si prealabil, vor plati numai diferenta dintre tariful practicat de furnizorul privat si tariful decontat din FNUASS.

Avand in vedere faptul ca pentru a beneficia de un serviciu medical, este necesara programarea anterioara, cu exceptia urgentelor medicochirurgicale, asiguratul va cunoaste in prealabil daca este necesara plata unei contributii personale, precum si cuantumul acesteia, astfel ca acesta are posibilitatea de a opta pentru furnizarea serviciului medical fie cu plata contributiei personale, fie sa se adreseze unui alt furnizor la care sa nu plateasca contributie personala.

Pentru situatia in care pacientul nu are posibilitatea platii unei contributii personale, furnizorul poate reevalua tariful serviciului ce urmeaza a fi acordat, astfel incat sa se incadreze in tariful decontat de casa de asigurari de sanatate.

In prezent, asiguratii pot efectua donatii catre unitatile sanitare in conditiile dreptului comun, in schimb, contributia personala propusa prin actul normativ acopera conditiile de confort sporit de care beneficiaza asiguratii care opteaza pentru acordarea serviciilor medicale de catre furnizorii privati.

Aceste modificari se impun intrucat neadoptarea de masuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a intregii activitati medicale, cu consecinte serioase in furnizarea unei asistentei medicale de calitate pacientilor. Mai mult decat atat, necesitatea aprobarii acestui act normativ rezida si din instituirea unor masuri care sa determine pe principii de echitate activitati investitionale ale furnizorilor de servicii medicale, astfel incat acestea sa vina in sprijinul serviciilor medicale acordate asiguratilor.


Consulta documentele atasate mai jos:

OUG pentru modificarea legii 95/2006

OUG – forma refacuta conform Ministerului Justitiei


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ougasigurari de sanatate


Data aparitiei: 05 Aprilie 2019
Ultima actualizare: 25 Aprilie 2019

Votati articolul "UPDATE OUG privind coplata serviciilor medicale private a fost adoptata de Guvern":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X