email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii are angajatorul in raport cu salarizarea muncii

Ce obligatii are angajatorul in raport cu salarizarea muncii

Orice angajator trebuie sa se supuna prevederilor legale pe tema salarizarii, in caz contrar riscand sanctiuni dure.

 

Principalele obligatii ale angajatorului privind salarizarea muncii sunt cuprinse in Codul Muncii, mai exact Titlul IV, cuprinzand articolele 159-174. Asa cum prevede art. 159, salariul reprezinta „contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca”, iar in acesta sunt incluse, pe langa salariul de baza, si indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri.

 

Stabilirea salariului

 

Una din primele reguli pe care trebuie sa le respecte angajatorul la stabilirea salariului este cea privind discriminarea, care e complet interzisa si poate avea la baza fie varsta, sexul, rasa, etnia, optiunea politica, caracteristicile genetice, fie orientarea sexuala, originea sociala, situatia familiala sau apartenenta sindicala.

 

Totodata, angajatorul nu poate stabili un salariu sub cel minim pe economie, atat lunar, cat si brut orar, indiferent ca angajatii cunosc sau nu acest lucru. Este obligatia angajatorului sa le aduca la cunostinta acestora salariul minim prevazut de lege.

 

Calcularea salariului

 

Unul din aspectele pe care angajatorul trebuie sa le ia in calcul la plata salariului poate fi cel al muncii prestate in timpul orelor suplimentare. In mod normal, orele suplimentare trebuie recompensate cu ore libere, care trebuie oferite in interval de 60 de zile de la prestarea lor. Daca acest lucru nu este posibil, in luna urmatoare angajatorul are obligatia de a adauga un spor corespunzator la salariu. Singurele exceptii apar in anumite conditii in sectorul bugetar.

 

Sporul pentru prestarea de ore suplimentare este stabilit prin contractul de munca (individual sau colectiv). De asemenea, angajatorul are obligatia legala de a stabili un spor de peste 75% din salariul de baza.

 

Plata salariului

 

Angajatorul trebuie sa plateasca salariul inaintea altor obligatii banesti. In functie de data sau de datele stabilite in contractul de munca, el trebuie sa plateasca salariul cel putin odata pe luna. Plata se face direct către titular sau, daca exista, catre persoana imputernicita de acesta.  

 

Angajatorii trebuie sa stie ca pot exista consecinte daca intarzie cu plata salariului. In cazul in care angajatul nu isi primeste banii la timp fara o justificare de la superiori, angajatorul poate fi obligat „la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului”, conform art. 166 din Codul Muncii.

 

O situatie in care apar alte obligatii ale angajatorului in raport cu salarizarea este cea in care salariatului i se instituie o poprire pe venituri. Angajatorul, care devine in aceasta situatie tert poprit, primeste o comunicare a popririi. Din acel moment, are la dispozitie cinci zile pentru a consemna suma de bani, caracterul exigibil al creantei poprite; apoi, va indisponibiliza suma poprita si va comunica acest lucru executorului judecatoresc. Dupa aceea, angajatorul trebuie sa plateasca catre creditor suma respectiva.

 

Alte obligatii ale angajatorului in raport cu salarizarea

 

Odata ce salariul a fost stabilit, acesta este confidential, in lege precizandu-se ca angajatorul are „obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii”, potrivit art. 163 din Codul Muncii.

 

Angajatorul are obligatia de a putea dovedi plata salariilor. Acest lucru se face prin semnarea statelor de plata, dar si prin alte documente justificative relevante. In general, documentele justificative contabile si registrele de contabilitate trebuie arhivate si pastrate timp de zece ani. Statele de salarii fac insa exceptie de la aceasta regula, acestea trebuind să fie menținute timp de 50 de ani. Arhivarea lor este posibila atat pe hartie, cat si pe suport electronic, cat timp se respecta o serie de reguli. Documentele doveditoare, impreuna cu celelalte acte financiar-contabile, trebuie organizate in dosare, numerotate si snuruite, pe criterii cronologice, in functie de exercitiul financiar de care apartin.


 

Sursa foto: Shutterstock

 

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 10 Aprilie 2019

Votati articolul "Ce obligatii are angajatorul in raport cu salarizarea muncii":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X