email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutirea impozitului pe venit. Care sunt conditiile pentru domeniul IT?

Scutirea impozitului pe venit. Care sunt conditiile pentru domeniul IT?
impozit pe venitcod fiscalcaen

Exista anumite categorii de contribuabili care se pot bucura de scutirea impozitului pe venit, potrivit art 60 din Codul Fiscal – Scutiri. Printre aceste se numara si angajatii din domeniul IT.
 

Dezbatem in randurile de mai jos un studiu de caz referitor la scutirea impozitului pe venit in cazul IT-istilor. O societate infiintata in 5.02.2018 are ca obiect de activitate cod CAEN 6201, adica activitatea de realizare soft. Aceasta are un singur salariat si a realizat in anul 2018 o cifra de afaceri in suma de 58.938 euro, mai mult de 10.000 euro. Salariatul este angajat cu cod COR corespunzator cerintelor din anexa.

Exista doua dileme pe care specialistul nostru le va lamuri pe rand.

- Poate aplica societatea in anul 2019 scutirea privind impozitul pe salarii?
 - Plafonul de 10.000 euro anual este pe salariat sau pe societate?
 

Scutirea impozitului pe venit: raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. 60 pct. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin aplicarea Ordinului nr. 168/2017/ 492/2018/3024/2018/3337/2017 emis de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Finantelor Publice. 
 


Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplica angajatorilor care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa;
 
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 
c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii iar aceste venituri anuale au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
Scutirea de impozit pe venit se acorda daca sunt indeplinite cumulativ toate aceste conditii sus-mentionate.

Referitor la conditia venitului anual din activitatea de creare de programe pentru calculator este necesar ca angajatorul sa fi realizat in anul fiscal precedent si sa fi inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator, iar aceste venituri anuale sa aiba o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro, (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
 
In cazul prezentat, daca in anul fiscal 2018 a inregistrat venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator in valoare mai mare de 10.000 euro, calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul,  societatea poate aplica scutirea in anul 2019 pentru salariat.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitcod fiscalcaen


Data aparitiei: 12 Aprilie 2019

Votati articolul "Scutirea impozitului pe venit. Care sunt conditiile pentru domeniul IT?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X