email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alerta contabila! ANAF va introduce un NOU formular fiscal

Alerta contabila! ANAF va introduce un NOU formular fiscal
anafformularul 085legea 60/2019

UPDATE in 12 iulie 2019. In Monitorul Oficial nr. 559 din data de 8 iulie 2019 a fost publicat OANAF nr. 1.783/2019 pentru aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (085) "Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".

Noul formular a fost introdus ca urmare a modificarilor aduse recent reglementarilor privind stabilirea locului prestarii serviciilor furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei.

 

**********

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat, in data de 06.06.2019, un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".


Prin Legea nr. 60/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal au fost aduse modificari reglementarilor privind stabilirea locului prestarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei. Astfel, pentru aceste servicii efectuate catre persoane neimpozabile, conform art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, prin exceptie de la regula generala care prevede locul prestarii in statul in care este stabilit prestatorul,  se considera ca locul prestarii este locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, astfel ca TVA se datoreaza de catre prestator, in statul beneficiarului.

Conform Legii nr. 60/2019, aceasta exceptie de la regula generala instituita la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal, nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:


    a) prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;

    b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);

    c) valoarea totala, fara TVA, a prestarilor mentionate la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.


Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul de 10.000 euro este depasit, prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul respectiv (serviciile sunt impozabile in statul in care este stabilit beneficiarul).

Persoanele care presteaza aceste servicii care sunt stabilite sau, daca nu sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania au dreptul de a opta ca locul prestarii sa fie stabilit la beneficiar. Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

Proiectul propune introducerea Formularului (085)”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” (Codul fiscal) prin intermediul caruia persoanele impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta in Romania care presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit nici in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei) sa poata opta pentru aplicarea prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. Formularul se va utiliza si pentru incetarea optiunii, dupa cei doi ani calendaristici.

 

Citeste si: Modificari in domeniul taxarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafformularul 085legea 60/2019


Data aparitiei: 07 Iunie 2019
Ultima actualizare: 12 Iulie 2019

Votati articolul "Alerta contabila! ANAF va introduce un NOU formular fiscal":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X