email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cariera in contabilitate. Care sunt optiunile si pasii pentru a ajunge acolo

Cariera in contabilitate. Care sunt optiunile si pasii pentru a ajunge acolo
contabilitatecariera

Desi contabilitatea le poate parea unora o industrie omogena, in realitate, exista multiple posibilitati de dezvoltare profesionala in acest domeniu, fiecare avand o arie de specializare. 

Printre profesiile pe care le puteti aborda in contabilitate odata ce aveti pregatirea necesara se numara: economist contabil, trezorier, auditor, analist financiar, controlor financiar, contabil sef, analist buget, manager contabil, contabil/functionar taxare, contabil de management, contabil senior, analist de credite, mananger auditor, manager financiar, director financiar (CFO). 

Planificarea unei cariere in contabilitate 

Tinand cont de informatiile de mai jos si de motivatia dumneavoasta, veti putea gasi directii profesionale care vi se potrivesc. Daca sunteti la inceput de drum in acest domeniu, va poate fi de ajutor sa stiti care sunt abilitatile, studiile de baza si certificarile necesare. 

 

Abilitati 

Abilitatile unui profesionist in contabilitate si finante sunt, in esenta, aceleasi pentru toate sferele de activitate. Spiritul analitic, pasiunea pentru cifre, capacitatea de a interpreta date numerice si competentele tehnice sunt foarte importante. 

Din punct de vedere tehnic, va sunt necesare cunostinte specifice: aplicatiile MS Office, aplicatiile financiare si, in unele cazuri, cunoasterea sistemelor de gestiune. Gradul de stapanire al acestora difera in functie de domeniul si tipul de companie in care veti lucra.   

In acelasi timp, nu uitati ca un profesionist detine bune abilitati de comunicare si organizationale, atentie la detalii si aptitudini de prezentare. 

Studii de specialitate si certificari 

In general, pentru a pune bazele unei cariere, studiile superioare sunt fundamentale. In cazul contabilitatii, este recomandabil ca studiile liceale sa fie de specialitate, urmate de o facultate cu profil economic.

Detinerea unei certificari profesionale este un atu valoros in aceasta profesie. Prin cunostintele pe care le veti dobandi urmand cursurile si pe baza certificatului obtinut puteti avansa in cariera in domeniile audit, finante si contabilitate. 

  1. Contabil Public Acreditat (CPA sau Certified Public Accountant)

Acesta este un certificat recunoscut international. Examenul CPA testeaza cunostintele candidatului in privinta principiilor generale de contabilitate in: Dreptul Afacerilor si Responsabilitati Profesionale, Contabilitate si Raportare, Audit, Contabilitate si Raportare Financiara.

2. Contabil de Management Acreditat (CMA sau Certified Management Accountant)

Institutul de Management pentru Contabili ofera acest program pentru recunoasterea oficiala a calificarilor unice si a expertizei specialistilor in contabilitatea managementului.

3. Analist Financiar Clasat (CFA sau Chartered Financial Analyst)

Administrat de catre CFA Institute, acesta este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diferitelor instrumente financiare si de investitii. 

4. Master in Administrarea Afacerilor (MBA sau Master in Business Administration) 

Majoritatea specialistilor in Finante si Contabilitate adauga la diploma de facultate un MBA cu accent pe contabilitate, pentru a se pregati pentru pozitiile manageriale.

Mediul de lucru  

Contabilitatea este indispensabila in aproape toate tipurile de afaceri. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa alegeti compania pentru care doriti sa lucrati, in functie de nivelul de pregatire si de ambitiile pe care le aveti: vreti sa va alaturati unei echipe de contabilitate intr-o firma mica, unui departament financiar intr-o companie, sa lucrati in consultanta financiara sau sa deveniti auditor? 

 

In procesul decizional, foarte mult cantaresc aceste doua aspecte: filiera si mediul de lucru in care doriti sa va dezvoltati -  ca auditor, manager si director de finante, cel mai probabil ca veti reusi sa va afirmati intr-o corporatie; pe cont propriu puteti alege cariera de consultant financiar, dar posibilitatile sunt nenumarate. Aveti nevoie de rabdare si dedicatie pentru a ajunge acolo unde va doriti. 

 

Sursă foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatecariera


Data aparitiei: 17 Iulie 2019

Votati articolul "Cariera in contabilitate. Care sunt optiunile si pasii pentru a ajunge acolo":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X