In capitalurile proprii sunt cuprinse si rezervele constituite din profitul societatii. Rezervele sunt destinate acoperirii pierderilor sau pentru cresterea capitalului social.
Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve. Mai multe informatii despre acestea vor fi prezentate in randurile urmatoare.
Ce sunt rezervele
Rezervele reprezinta, in pricipiu, profituri capitalizate pana la o decizie contrara a Adunarii Generala a actionarilor sau asociatilor si se constituie prin distribuire din profitul anual al societatii, prin decizia AGA ori ca urmare a unei obligatii legale.
Rezervele legale se constituie obligatoriu, in proportie de cel putin 5% din profit pana la limita a 20% din capitalul social.
Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Prin scopul lor, rezervele legale sunt destinate sa protejeze capitalul social in cazul in care exercitiile financiare se incheie cu pierdere.
Rezervele statutare se constituie anual din profiturile nete ale societatilor, conform prevederilor din statutul acestora. Scopul acestora este limitarea dreptului asociatilor de a primi dividende, societatea beneficiind de resurse financiare pentru perioadele urmatoare.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii
Alte rezerve prevazute de lege, de statut sau facultative pot fi constituite pe seama profiturilor si din alte surse, fiind destinate acoperirii pierderilor, majorarii capitalului social, acordarii de dividede si in anii de exercitiu financiar care se incheie cu pierderi, pentru rascumpararea actiunilor proprii de catre societate si alte destinatii stabilite prin horararea AGA.
De ce orice debutant in lumea contabilitatii ar trebui sa aiba Manualul Contabilului Incepator? La inceput de drum, cu totii avem o urma de nesiguranta si o sumedenie de informatii de acumulat. Poti deveni unul dintre cei mai buni contabili foarte usor! Comanda Manualul Contabilului Incepator – vei invata rapid sa eviti cele mai frecvente greseli ale debutantilor in aceasta cariera >>
Functiunea contului 106 „Rezerve”
Cu ajutorul contului 106 „Rezerve” se tine evidenta rezervelor constituite.
Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
Contul 106 „Rezerve” este un cont de pasiv.
In creditul contului 106 „Rezerve” se inregistreaza:
- profitul net contabil realizat la inchiderea exercitiului curent, repartizat la rezerve in baza unor prevederi legale (129);
- profitul net realizat in exercitiile anterioare, repartizat la rezerve, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor (117);
- primele de capital transferate la rezerve (104);
- majorarea valorii participatiilor detinute in capitalul altor entitati, ca urmare a incorporarii rezervelor in capitalul acestora (261, 262, 263, 265);
- castigurile legate de vanzarea instrumentelor de capitaluri proprii, transferate la rezerve, potrivit legii (141);
- partea cuvenita investitorului din rezervele inregistrate de entitatile asociate si entitatile controlate in comun, cu ocazia consolidarii prin metoda punerii in echivalenta (264).
In debitul contului 106 „Rezerve” se inregistreaza:
- rezervele destinate majorarii capitalului, potrivit legii (101);
- rezervele utilizate pentru acoperirea pierderilor contabile inregistrate in exercitiile precedente, conform hotararii adunarii generale a actionarilor/asociatilor (117);
- decontarea capitalurilor proprii catre actionari/asociati, in cazul operatiunilor de reorganizare, potrivit legii (456);
- pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezerve (149).
Soldul contului reprezinta rezervele existente si neutilizate.
Exemplu practic
Societatea Exemplu SRL, cu un capital social de 200 lei, divizat in 20 de parti sociale in valoare de 10 lei, decide majorarea capitalului prin incorporarea de rezerve a caror valoare de de 2.000 lei.
Cresterea de capital se realizeaza prin incorporarea rezervelor.
--> Reflectarea in contabilitate a operatiunii se realizeaza cu ajutorul urmatorului articol contabil:
1068 = 1012 2.000 lei
„Alte rezerve” „Capital subscris varsat”
Valoarea partile sociale existente a fost majorata astfel la:
Capital social initial + Rezerve = Capital social majorat
200 lei + 2.000 lei = 2.200 lei
Valoare nominala/parte sociala: 2.200 lei/20 parti sociale = 110 lei.
Foto: unsplash.com