Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Vrei sa devii consultant fiscal? Iata 140 de teste-grila rezolvate pentru reusita la examen!

Data aparitiei: 18 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vrei sa devii consultant fiscal? Iata 140 de teste-grila rezolvate pentru reusita la examen!
examen consultant fiscalgrile consultant fiscalteste grila consultant fiscal

Examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal, programat pe 9 noiembrie, reprezinta o etapa importanta pentru toti cei care doresc sa isi construiasca o cariera de succes in acest domeniu. Daca te gandesti sa devii consultant fiscal, este esential sa ai o baza solida de cunostinte.

De aceea, lucrarea „Examen Consultant Fiscal 2024” constituie un instrument valoros pentru pregatirea ta. Aceasta culegere cuprinde 140 de teste-grila rezolvate, iar la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva. Astfel, vei intelege rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, te vei familiariza totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, vei capata acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen!

Examenul din 9 noiembrie reprezinta, asadar, nu doar o evaluare a cunostintelor, ci si un pas important spre o cariera plina de oportunitati si satisfactii profesionale. Nu rata ocazia de a-ti transforma visul in realitate! ...detalii aici >>

Testeaza-ti cunostintele! Exemple de intrebari axate pe modificarile recente ale legislatiei fiscale

1. Pentru platitorii de impozit pe profit, pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a:

a) 100% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
b) 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
c) 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 5 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

Raspuns corect: b)

Cadrul legal: Art. 31 alin. 7 din Codul fiscal:


,, Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective’’.

2. In sensul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator:
   
a) maxim 3 persoane juridice care sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor
b) maxim 2 persoane juridice care sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor
c) o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu.

Raspuns corect: c)

Cadrul legal: Art. 47 alin. 4 din Codul fiscal:
,,In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu’’.

3. Cota redusa de TVA (9%), se aplica, incepand cu 01.01.2024 pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
 
a) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs.
 
b) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii.

c) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica.

Raspuns corect: b)

Cadrul legal: art 291 alin 2 lit e din Codul fiscal:
,,Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
e)livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii’’. 

4. In sistemul RO e Transport, pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara datele referitoare la transporturile de bunuri:

a) cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
b) cu maximum 5 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
c) cu maximum 15 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.

Raspuns corect: a)

Cadrul legal : Art 11 alin (1) din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
,,Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 81 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz’’. 

...Comanda AICI culegerea cu 140 de teste-grila rezolvate >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X