UPDATE in 11 februarie 2020. Proiectul de lege prin care ar urma sa se ofere un pachet de stimulente financiare anumitor romani a fost adoptat tacit de Senat. Facilitatile propuse sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obtin pe teritoriul Romaniei si reducerea cu 50% a cotei de contributie la asigurari sociale.
Urmeaza ca actul normativ sa intre la vot in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz.
De beneficiile prezentate in document ar putea sa bucure cetatenii romani care vor sa se intoarca si sa munceasca in tara. Initiativa a fost inaintata de Dan Barna, candidatul aliantei USR PLUS la Presedintia Romaniei, alaturi de senatorii George Marussi si Radu Mihail. Potrivit proiectului, aceste facilitati financiare ar urma sa se aplice pentru jumatate din perioada in care fostii rezidenti au realizat venituri si au achitat contributiile obligatorii intr-un alt stat.
Este important de precizat ca beneficiarii legii vor fi cetatenii romani care au locuit si au muncit legal intr-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii romanilor propus de USR ar urma sa se intinda pe 10 ani, intre 2020 si 2030, perioada minima de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.
”Initiativa reprezinta o componenta complementara a setului de masuri promovate de Uniunea Salvati Romania pentru stoparea plecarii masive a romanilor in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, in tari din UE. Reintregirea familiilor, aducerea in tara a fortei de munca, a expertizei si experientei acumulate de lucratorii romani in alte tari si crestere economica pentru Romania sunt doar cateva din efectele benefice pe care le urmarim”, spune senatorul USR George Marussi, coautor al initiativei legislative.
Pentru a evita o stimularea a migratiei, prezentele facilitati nu se aplica in cazul in care un cetatean roman, rezident la data de 1 ianuarie 2020, paraseste teritoriul devenind rezidenti pe teritoriul unui alt stat pe care obtin venituri dupa aceasta data. In acest caz, perioada ulterioara datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezinta perioada de eligibilitate pentru sprijin.
Dovada calitatii de fost rezident se face prin prezentarea, la autoritatea competenta, a urmatoarelor documente:
a) adeverinta de salariat sau de incadrare in munca din partea angajatorului sau, dupa caz, dovada de lucrator independent sau orice alt document care sa ateste orice alt tip de colaborare din care fostul rezident a realizat venituri. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
b) documentul de la angajatorul si/sau de la persoanele juridice cu care a lucrat in regim de independent sau in orice alt regim juridic ca a realizat venituri pentru o perioada de minim 36 de luni sau dovada ca a achitat contributiile aferente unei perioade lucrate de minim 36 de luni, de la autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
c) documentul sau documentele care sa ateste ca a fost rezident pentru o perioada de minim 4 ani consecutiv, conform alin. (2), eliberata de autoritatea competenta a statului in care a fost rezident. Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
d) dovada ca a fost rezident pe teritoriul Romaniei in sensul art. 2 alin. (1). Documentele si autoritatea competenta se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Fostilor rezidenti care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) si (2) li se elibereaza, in termen de maxim 30 zile de la depunerea actelor prevazute la alin. (2), un certificat de fost rezident.
(3) Prin hotarare de Guvern se poate stabili numarul maxim de certificate de fost rezident ce se pot elibera anual.
(4) Pe intreaga durata a contractului de munca, certificatul de fost rezident ramdne la angajator, in dosarul fostului rezident angajat.
Se doreste astfel sustinerea cresterii economice a Romaniei. “Cu mai multe persoane care lucreaza in Romania, avem mai multe persoane care consuma in Romania, care cumpara imobiliare, mijloace de transport, bunuri de consum zilnic, mai multe persoane cu conturi in banca, cu abonamente la retelele de telefonie, televiziune $i internet. Cu mai multe persoane care lucreaza in Romania avem mai multi donatori de sange, mai multe start-up-uri $i idei inovatoare. Cu masura legislativa pe care 0 propunem noi, Romania nu castiga doar 1.300 de strungari anual. Ea castiga crestere
economica, o crestere economica care in timp sa se reflecte in cresterile salariale in mediul privat.”, se precizeaza in expunerea de motivei a proiectului.
CONSULTA DOCUMENTELE ATASATE