email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor. Obligatiile platitorului de venit de la A la Z

Drepturi de autor. Obligatiile platitorului de venit de la A la Z

Contractul de cesiune a drepturilor conexe de autor este contractul prin care autorul transmite drepturile sale patrimoniale, integral sau partial, celeilalte parti, denumite cesionar, care se obliga in schimb sa plateasca autorului cedent pretul acestei cesiuni.
 

In ultima ani, acest tip de contract a devenit tot mai intalnit pe piata muncii din Romania. Daca si  societatea ta are in vedere realizarea unui astfel de contract, este indicat sa cunosti detaliat obligatiile platitorului de venit.

Prezentam in randurile urmatoare situatia unei societati care a incheiat un contract de cesiune a drepturilor conexe de autor cu o persoana fizica pentru realizarea unui spot publicitar. Expertul nostru in domeniu explica ce obligatii de calculare taxe si impozite, dar si ce obligatii de declarare are societatea.


Obligatii in cazul incheierii unui contract de drepturi de autor: raspunsul specialistului


In legislatia fiscala veniturile din drepturi de autor se regasesc sub denumirea de venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea.
 
Impozit pe venit

 

Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.


 
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Drepturi de autor - contributii sociale
 
Contributia de asigurari sociale
 
Persoana fizica care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala este obligata la plata contributiei de asigurari sociale daca venitul net estimat a se realiza in anul respectiv, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile (cheltuielile deductibile sunt 40% din venitul brut) este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Salariul de baza minim brut in functie de care se calculeaza plafonul este cel in vigoare la data depunerii declaratiei unice.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala care se estimeaza a se realiza in anul curent.
In cazul persoanelor fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
 
Cota este 25%.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala o reprezinta venitul ales de acestea care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Contributia de asigurari sociale nu este obligatorie pentru:

    • Persoanele care estimeaza un venit net pe anul curent sub 12 salarii minime brute pe tara.
    • Persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii;
    • Persoanele care realizeaza venituri din pensii;
    • Persoanele care realizeaza venituri din salarii.
Contributia de asigurari sociale de sanatate
Persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafonul anual de 12 salarii minime brute se efectueaza prin insumarea urmatoarelor venituri:

    • venituri  din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuale;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica,;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.

La incadarea in plafonul anual, se ia in considerare venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare.

Contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din drepturi de autor nu este obligatorie pentru:

    • Persoanele care estimeaza un venit net pe anul curent sub 12 salarii minime brute pe tara.
    • Persoanele care realizeaza venituri din pensii;
    • Persoanele care realizeaza venituri din salarii.

Cota este 10%.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara.

In situatia in care activitatea este inceputa in cursul anului, plafonul si contributiile se recalculeaza corespunzator lunilor de activitate conform art. 151 alin. (13) din Codul fiscal, respectiv art. 174 alin. (13).

Daca persoana fizica care obtine veniturile nu este exceptata (nu realizeaza venituri din pensii, sau venituri din salarii) iar persoana fizica obtine venituri peste plafon de la un singur platitor de venit aceasta va desemna societatea prin contractul incheiat intre parti, ca fiind platitor de venit ce are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile (CAS si CASS) si stabileste venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs.

Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat in contract . Daca societatea este desemnata platitor de venit sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile sociale aceasta va efectua retinerea contributiilor conform contractului si va declara contributiile astfel retinute in Formularul 112, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost retinute.

Daca societatea este desemnata ca platitor de venit cu obligatii de retinere la sursa a contributiilor sociale iar beneficiarul este salariat va solicita beneficiarului dovada ca este salariat in baza careia nu va calcula contributii sociale.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 28 Octombrie 2019

Votati articolul "Drepturi de autor. Obligatiile platitorului de venit de la A la Z":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X