email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL Ordinul 936/2020 - ANAF NU va trimite notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual, in contextul coronavirusului

OFICIAL Ordinul 936/2020 - ANAF NU va trimite notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual, in contextul coronavirusului
formularul 230OPANAF nr.147/2020impozit anual

UPDATE in 22 aprilie 2020. Ordinul nr. 936/2020 pentru modificarea si completarea OPANAF nr. 147/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 325 din 21 aprilie. 

 

Articolul initial

ANAF a publicat, la inceputul lunii aprilie, un proiect de Ordin prin care isi prezinta intentia de a nu emite si transmite contribuabililor notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult. Aceasta actiune este prevazuta pentru perioada starii de urgenta si in intervalul de 30 de zile de la incetarea acesteia. 

Cu scopul de a limita rapandirea noului tip de coronavirus, Fiscul va amana verificarea sumelor redirectionate din impozit catre entitati nonprofit/unitati de cult, insa acestea vor fi virate in continuare catre beneficiari. "Virarea sumelor in contul entitatilor nonprofit/unitatii de cult se va realiza fara notificarea contribuabililor, in termen de 90 de zile de la data depunerii cererii.", se precizeaza in referat. De retinut faptul ca verificarile vor fi reluate la o data ulterioara. 

 

Noul document ANAF prevede modificarea OPANAF nr.147/2020 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare si pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii din Ordinul presedintelui ANAF nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. 

Conform procedurii, in cazul in care, formularul 230 a fost depus in format hartie, pe baza de borderou, de catre entitatile non-profit/unitatile de cult, organul fiscal emite si transmite contribuabililor ”Notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult”. 

ANAF precizeaza ca majoritatea persoanelor fizice care depun formularul 230 obtin venituri din salarii si pensii si nu sunt inrolate in Spatiul privat virtual. Ca urmare, comunicarea notificarilor se realizeaza prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. In cazul in care, nu au optat pentru virarea sumei din impozitul anual datorat in contul entitatii mentionate in notificare, contribuabilii comunica, in scris, acest aspect organului fiscal. Potrivit informatiilor primite de la Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor Publice, entitatile beneficiare pot depune formularul 230 prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe baza de borderou, avand atasate formularele 230 scanate. Intrucat, organul fiscal trebuie sa se asigure ca toate formularele 230 depuse de entitatile beneficiare, pe baza de borderou, indiferent de modalitatea de depunere a acestor formulare, reprezinta optiunea persoanelor fizice exprimata in conformitate cu prevederile art.123^1 din Codul fiscal, este necesara si modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020.

 Ca urmare, prin proiectul de ordin se propune modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, astfel incat procedura de notificare prevazuta la capitolul III din ordin sa fie aplicabila si in cazul in care entitatile beneficiare depun borderoul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, avand atasate formularele 230 scanate. 

Totodata este necesara adaptarea, in mod corespunzator, a formularului ”Notificare privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult”, prevazut in anexa nr.3 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020. Prin Decretul nr.195/16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, Presedintele Romaniei a decretat stare de urgenta pe o perioada de 30 de zile. Starea de urgenta a fost decretata in contextul evolutiei situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si declararea „Pandemiei“ de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit dispozitiilor art.50 din Decretul nr.195/2020, pe durata starii de urgenta, autoritatile administratiei publice centrale si locale vor lua masuri pentru organizarea activitatii astfel incat sa fie evitat, pe cat posibil, contactul direct intre persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare. 

Luand act de evolutia situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei si de evaluarea riscului de sanatate publica pentru perioada imediat urmatoare, care indica o crestere masiva a numarului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, in scopul prevenirii raspandirii virusului, propunem ca pe perioada starii de urgenta, precum si in intervalul de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta, organele fiscale sa nu emita si sa nu transmita contribuabililor notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, prevazuta in anexa nr.3 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. Ca urmare, virarea sumelor in contul entitatilor nonprofit/unitatii de cult se va realiza fara notificarea contribuabililor, in termen de 90 de zile de la data depunerii cererii. Dupa expirarea termenului de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, organele fiscale vor emite si comunica notificarile pentru toate formularele 230 depuse pe baza de borderou de catre entitatile non-profit/unitatile de cult beneficiare In cazul in care, contribuabilii aduc la cunostinta organului fiscal competent, in scris, faptul ca nu si-au exercitat optiunea pentru virarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult mentionate in notificarea primita, iar viramentul sumelor in contul entitatilor beneficiare a fost realizat, organele fiscale vor efectua demersurile necesare in vederea recuperarii sumelor virate in mod necuvenit, potrivit procedurii prevazute la Capitolul VII ”Recuperarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult” din Anexa nr.1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020, cu modificarile ulterioare. Astfel, prin aceasta masura se va evita deplasarea contribuabililor la oficiile postale pentru primirea notificarilor comunicate de organul fiscal, precum si in vederea transmiterii raspunsului ca urmare a notificarii.  


Consulta documentele atasate mai jos:

Proiectul de Ordin

Referatul de aprobare

Anexa


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 230OPANAF nr.147/2020impozit anual


Data aparitiei: 07 Aprilie 2020
Ultima actualizare: 22 Aprilie 2020

Votati articolul "OFICIAL Ordinul 936/2020 - ANAF NU va trimite notificarea privind destinatia unei sume din impozitul anual, in contextul coronavirusului":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X