email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 230: termenul limita pentru depunere este 25 mai 2023

Formularul 230: termenul limita pentru depunere este 25 mai 2023
formularul 230redirectionare impozitimpozit anualdepunere formular 230

Termenul limita pentru depunerea formularului 230 ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” pentru anul 2022 este data de 25 mai 2023.

Formularul 230 se depune de catre persoanele fizice care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult, cat si pentru acordarea de burse private, si care in anul 2022 au realizat urmatoarele venituri din Romania: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit, activitati agricole impuse pe baza de norma de venit, venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real, venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Organul fiscal competent pentru depunerea formularelor 230 este:

- organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii,sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.

Depunerea formularului 230 se efectueaza:

a) prin intermediul serviciului electronic Spatiul Privat Vitual, in mod individual;

b) prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat, in mod individual;

c) in format hartie, la registratura organului fiscal competent, in mod individual;

d) prin posta, in mod individual, cu confirmare de primire;

e) prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin intermediul formularului ”Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230” transmis de catre entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumelor.

In acest ultim caz, entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara centralizeaza formularele 230 primite in format hartie de la contribuabili in formularul”Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230”, pe care il transmite organului fiscal competent, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii. Originalul cererilor 230, in format hartie, se pastreaza de catre entitatile nonprofit/unitatile de cult si sunt puse la dispozitia organului fiscal la solicitarea acestuia.

Situatia centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230 se genereaza accesand link-ul ANAF, apasand Soft A-actualizat in data de 20.01.2023, dupa care se alege ca persoana care completeaza formularul – “Entitate nonprofit/Unitate de cult” si se completeaza datele de identificare a entitatii.

Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele prevazute mai sus daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

De retinut! Contribuabilii care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul se retine la sursa si venituri realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa, pot opta, cu acordul platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru calcularea, retinerea, declararea si plata sumei reprezentand pana la 3,5% catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului.

Optiunea ramane valabila pe perioada prevazuta in inscrisul incheiat intre parti, incepand cu veniturile realizate in luna exercitarii optiunii, dar nu mai mult de 2 ani fiscali consecutivi, pentru aceiasi beneficiari si poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective. In acest interval contribuabilul poate renunta la optiunea privind distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit sau poate schimba beneficiarii pentru care a optat anterior.

Contribuabilii care opteaza pentru distribuirea prin retinerea la sursa a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat nu mai pot exercita aceeasi optiune pentru aceeasi perioada si sursa de venit. Platitorul de venit are obligatia ca la momentul platii sumelor reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice sa verifice daca entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

In situatia in care entitatea nonprofit/unitatea de cult nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, platitorul de venit are obligatia sa refuze efectuarea platii sumelor catre aceasta.

 

Foto: unsplash.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 230redirectionare impozitimpozit anualdepunere formular 230


Data aparitiei: 26 Aprilie 2023

Votati articolul "Formularul 230: termenul limita pentru depunere este 25 mai 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X