email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este oficiala prelungirea scutirii pentru plata impozitului specific si in 2022

Este oficiala prelungirea scutirii pentru plata impozitului specific si in 2022
impozit specifichorecacod fiscal

A fost oficializata o serie de modificari in codurile fiscale prin intermediul OG 11/2022, printre care se afla si scutirea pentru plata impozitului specific pentru firmele care activeaza in domeniul Horeca. 

In contextul in care pandemia de COVID-19 genereaza, in continuare, dificultati de natura financiara pentru majoritatea intreprinderilor, printre acestea regasindu-se si cele din domeniul HoReCa, care se confrunta in aceasta perioada cu o lipsa severa de lichiditate, se impune aplicarea unor masuri fiscale benefice mediului de afaceri.

 Avand in vedere faptul ca impozitul specific unor activitati este un impozit anual, iar declararea si plata acestuia se efectueaza semestrial, suma de plata reprezentand jumatate din impozitul specific anual, precum si faptul ca impozitul specific datorat de societatile care opereaza in domeniul HoReCa este stabilit in functie de indicatori cantitativi privind suprafata aferenta locatiei, numarul unitatilor de cazare, sezonalitate, rangul localitatii etc. si nu in functie de veniturile realizate, se propune scutirea de la plata impozitului specific unor activitati, in anul fiscal 2022, pentru o perioada de 180 de zile calculata de la data intrarii in vigoare a OG 11/2022.

 Concomitent s-a prevazut si mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, in sensul scaderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabila de catre toti contribuabilii care se afla sub incidenta Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activitati. 

Avand in vedere faptul ca prin Hotararea Guvernului nr. 34/2022 starea de alerta a fost prelungita, cadru normativ care mentine in continuare o serie de restrictii privind desfasurarea unor activitati economice, inclusiv in domeniul HoReCa, se impune scutirea de impozit a contribuabillilor care desfasoara activitate in acest domeniu pe o perioada de 180 de zile. 

Impozitul specific este anual si se determina pe baza unui impozit standard stabilit pentru activitatile specifice respective si ajustat de anumite variabile in functie de rangul localitatii, de suprafata utila comerciala/de servire/de desfasurare a activitatii, coeficient de sezonalitate, etc.


Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, iar suma de plata semestriala o reprezinta jumatate din impozitul specific anual. 

"(1) Contribuabilii obligati la plata impozitului specific unor activitati, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare, pentru anul 2022, nu datoreaza impozit specific pentru o perioada de 180 de zile calculata de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, cu completarile ulterioare, aferent anului 2022, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea valorii rezultate cu diferenta dintre numarul de 365 de zile calendaristice si numarul de 180 de zile calendaristice."


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit specifichorecacod fiscal


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2022
Ultima actualizare: 02 Februarie 2022

Votati articolul "Este oficiala prelungirea scutirii pentru plata impozitului specific si in 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X