email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele de implementare pentru programul Prima casa au fost publicate in Monitorul Oficial

Normele de implementare pentru programul Prima casa au fost publicate in Monitorul Oficial
program noua casaplafonavans

UPDATE in 25 august 2020 Prin Hotararea nr. 695/2020 au fost oficializate normele de implementare a programului Prima Casa. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial 767 din 21 august 2020, data de la care a intrat in vigoare.
 

Una dintre principalele modificari aduse de Guvern este cresterea plafonului maxim la 140 de mii de euro. Acest plafon este valabil doar in cazul achizitiei unei locuinte mai noi de 5 ani, iar avansul creste pana la 15%. Avansul de 5% poate fi achitat in continuare, insa poate fi accesat doar pentru achizitia unei locuinte vechi, iar plafonul maxim este de 70.000 euro. 

Reamintim ca Programul Noua Casa a fost aprobat prin OUG 129/2020 (Monitorul Oficial nr. 704 din 5 august 2020), insa lipseaua normele de aplicare la acea data. Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de aprobare a normelor de abia in data de 12 august 2020. 

Pe langa plafoanele de garantare, de 70.000 euro, respectiv de 140.000 euro, Finantele mai stabilesc si categoriile de locuinte ce pot fi achizitionate prin program.
 

Programul Prima Casa: ce tipuri de locuinte pot fi achizitionate?

Romanii pot achizitiona prin programul Noua Casa trei tipuri de locuinte:

  a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;


    b) locuinte consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

    c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate in categoriile prevazute la lit. a) si b).
 

Programul Prima Casa - procentul de garantare de catre stat

Procentul de garantare de catre stat a creditelor destinate achizitionarii locuintelor prevazute la alin. (1) lit. a) - c) este de maximum 50%, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate in conditiile in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR si avansul platit de beneficiar.

Procentul de garantare de catre stat a creditelor destinate achizitionarii locuintelor prevazute la alin. (1) lit. a) - b) este de maximum 60% exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate in conditiile in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar.

(3) Termenul de 5 ani prevazut la alin. (1) lit a) - c) se implineste in ziua corespunzatoare din ultimul an.”

De asemenea, se modifica si avansul pe care beneficiarul Programului trebuie sa il plateasca la achizitia locuintei, in functie de valoarea locuintei si de tipul de locuinta. Astfel: 

- Pentru achizitionarea oricarei categorii de locuinte, in cazul in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare,inclusiv avansul platit de beneficiar se mentine un avans de minimum5%, acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata, iar pentru achizitionarea de locuinte noi si locuinte supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, in cazul in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si 140.000 EUR, echivalent lei, la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparareinclusiv avansul platit de beneficiar, avansul care se plateste de beneficiar va fi de minim 15% acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata.  
 

Programul Prima Casa - alte modificari

In Nota de fundamentare se propune modificarea textului de lege astfel:

In situatia finalizarii executarii silite imobiliare de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru recuperarea valorii de executare a garantiei platite Finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice si a tuturor accesoriilor aferente, precum si in situatia recuperarii integrale a creantei bugetarerezultate din plata valorii de executare a garantiei, Ministerul Finantelor Publice emite acordul privind radierea dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii garantate, la solicitarea organelor competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a caror raza teritoriala are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finantarii garantate. 

De asemenea, se propune introducerea unei norme tranzitorii referitoare la diferenta alocata si ramasa neutilizata din plafonul total alocat pentru anul 2020 la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei hotararicare se utilizeaza in conditiile prezentei hotarari.
 

Hotararea nr. 695/2020 - Normele de implementare a programului «Prima casa»

Denumirea completa: Hotararea nr. 695/2020 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"
 

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. -

Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Titlul va avea urmatorul cuprins:

"HOTARARE privind aprobarea normelor de implementare a programului «Noua casa»"

2. La articolul 1, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 1. -
(1) In scopul facilitarii accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite se aproba normele de implementare a programului «Noua casa» pentru achizitia de locuinte, denumit in continuare programul, prevazute in anexa nr. 1."

3. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 2. -
(1) Beneficiarii pot achizitiona in cadrul programului urmatoarele tipuri de locuinte:

a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, denumita in continuare ANL, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;

b) locuinte consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate in categoriile prevazute la lit. a) si b).

(2) Procentul de garantare de catre stat a creditelor destinate achizitionarii locuintelor prevazute la alin. (1) este de maximum 50%, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate in conditiile in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare, si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR, si avansul platit de beneficiar. Procentul de garantare de catre stat a creditelor destinate achizitionarii locuintelor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) este de maximum 60%, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate in conditiile in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar.

(3) Termenul de 5 ani prevazut la alin. (1) curge de la data documentelor de receptie si se implineste in ziua corespunzatoare a ultimului an."

4. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 21. -
Beneficiarii care detin cote-parti dintr-o locuinta din categoria celor prevazute la art. 2 alin. (1) pot achizitiona diferenta de cote-parti, in vederea intregirii dreptului de proprietate."

5. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 3. -
Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care achizitioneaza locuintele prevazute la art. 2 si pentru finantatori sunt prevazute in anexa nr. 2."

6. La articolul 41, alineatul (31) va avea urmatorul cuprins:

"
(31) Finantatorii vor transmite FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul programului, asa cum sunt prevazute la art. 2 lit. b) din anexa nr. 2, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate."

7. Titlul anexei nr. 1 va avea urmatorul cuprins:

"NORME de implementare a programului «Noua casa» pentru achizitia de locuinte"

8. La anexa nr. 1, articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 2. -
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, denumit in continuare FNGCIMM, garanteaza, in numele si in contul statului, creditele acordate persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul programului."

9. In anexa nr. 1, la articolul 5, literele e), e1) si e2) vor avea urmatorul cuprins:

"e) finantare garantata pentru locuintele noi prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din hotarare - credit acordat persoanelor fizice in cadrul programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei noi, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, in conditiile in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR si avansul platit de beneficiar;

e1) finantare garantata pentru locuintele noi prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din hotarare - credit acordat persoanelor fizice in cadrul programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, care va acoperi maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei noi, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, in conditiile in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar;

e2) finantare garantata pentru locuintele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c) din hotarare - credit acordat persoanelor fizice in cadrul programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, in conditiile in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR si avansul platit de beneficiar;".

10. In anexa nr. 1, la articolul 5, literele e3), e4) si e5) se abroga.

11. In anexa nr. 1, la articolul 6, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:

"
(3) Garantia este executabila la prima cerere scrisa a finantatorului, realizata in termenii si in conditiile prevazute in prezentele norme, in contractul de garantare si in protocolul- cadru si acopera maximum 50% din valoarea principalului in cazul creditelor destinate achizitionarii locuintelor prevazute la art. 2 alin. (1) din hotarare, daca valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare, respectiv maximum 60% din valoarea principalului in cazul creditelor destinate achizitionarii locuintelor care se incadreaza in prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din hotarare, daca valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiarul programului in baza contractului de finantare."

12. In anexa nr. 1, la articolul 10, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 10. -
(1) Garantiile pentru locuintele prevazute la art. 2 alin. (1) din hotarare sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra locuintelor achizitionate prin program, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata garantiei. In cazul primirii de catre finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la FNGCIMM, in temeiul conventiei de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala reglementata de art. 2.386 pct. 3 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman. Pentru garantiile acordate in conditiile prevazute la art. 21 din hotarare, ipotecile legale de rangul I se instituie asupra intregului imobil in baza contractului de garantare si a declaratiei de acceptare a inscrierii ipotecilor asupra intregului imobil date in forma autentica de beneficiar, in calitate de titular al dreptului de proprietate asupra cotelor-parti din imobil."

13. La anexa nr. 1, articolele 101 si 102 se abroga.

14. La anexa nr. 1, articolul 1012 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 1012. -
In situatia finalizarii executarii silite imobiliare de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru recuperarea valorii de executare a garantiei platite finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice si a tuturor accesoriilor aferente, precum si in situatia recuperarii integrale a creantei bugetare rezultate din plata valorii de executare a garantiei, Ministerul Finantelor Publice emite acordul privind radierea dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii garantate, la solicitarea organelor competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a caror raza teritoriala are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finantarii garantate."

15. In anexa nr. 1, la articolul 11 alineatul (3), litera b1) va avea urmatorul cuprins:

"
b1) procentul de garantare corespunzator categoriei de locuinta achizitionata in cadrul programului;".

16. La anexa nr. 1, articolul 191 va avea urmatorul cuprins:

"
Art. 191. -
In situatia achizitiei unei locuinte care se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la art. 2 alin. (1) din hotarare, beneficiarul va depune la finantator o cerere de finantare, insotita de promisiunea bilaterala de vanzare a locuintei. Finantatorul, in urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate referitoare la respectarea conditiilor specifice prevazute in normele sale interne, emite o promisiune unilaterala de creditare in conditiile prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, sub rezerva obtinerii unei promisiuni de garantare."

17. La anexa nr. 2, titlul va avea urmatorul cuprins:

"CRITERII de eligibilitate pentru beneficiarii care achizitioneaza locuinte si pentru finantatori"

18. In anexa nr. 2, la articolul 1, litera d) va avea urmatorul cuprins:

"
d) dispun de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata, pentru locuintele prevazute la art. 2 alin. (1) din hotarare, in cazul in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare sau de un avans de minimum 15% din pretul de achizitie a locuintei, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata pentru locuintele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) si b) din hotarare, in cazul in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii promisiunii bilaterale de vanzare."

19. La anexa nr. 2, articolele 11 si 12 se abroga.

20. In anexa nr. 2, la articolul 2, litera i4) va avea urmatorul cuprins:

"
i4) accepta sa efectueze formalitatile de radiere a ipotecii si a interdictiilor legale instituite in favoarea statului roman, din cartea funciara, in baza comunicarilor organelor fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, insotite de acordul Ministerului Finantelor Publice, in cazul in care are loc recuperarea integrala a creantei bugetare rezultate din plata valorii de executare a garantiei, precum si in situatia finalizarii executarii silite imobiliare de catre organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Ipoteca si interdictiile legale instituite in favoarea finantatorului se radiaza din cartea funciara in baza acordului eliberat de finantator in conformitate cu normele proprii;".

21. La anexa nr. 2, articolul 21 se abroga.
 

Art. II. -
Diferenta alocata si ramasa neutilizata la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei hotarari din plafonul total alocat pentru emiterea de garantii in cadrul programului "Prima casa" in anul 2020 se utilizeaza pentru acordarea de garantii si promisiuni de garantare in cadrul programului "Noua casa".

 

Foto: pixabay.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program noua casaplafonavans


Data aparitiei: 13 August 2020
Ultima actualizare: 25 August 2020

Votati articolul "Normele de implementare pentru programul Prima casa au fost publicate in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X