email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor

Sistemul de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor
sistem raportare contabilasituatii financiareasigurari

In Monitorul Oficial nr. 780 din 26 august 2020 a fost publicata norma  nr. 34 pentru punerea in aplicare a Sistemului de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor.

Emitentul actului normativ este Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Potrivit documentului, raportarile contabile semestriale se depun la A.S.F. si la unitatile teritoriale ale M.F.P. pana cel tarziu la data de 16 august a anului de raportare, exceptie facand raportarile contabile aferente semestrului I al anului 2020, care se depun pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2020.

Dar termenele care expira intr-o zi de sarbatoare legala sau intr-o zi nelucratoare se prelungesc pana la sfarsitul urmatoarei zile lucratoare.
 

Sistemul de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor

In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 6 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 11 alin. (12) si ale art. 36 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare, ale art. 173 alin. (1) lit. t) si art. 179 alin. (4) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 30 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, precum si ale art. 4 alin. (3) lit. b) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,in urma deliberarilor Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara din cadrul sedintei din data de 19 august 2020,
Autoritatea de Supraveghere Financiara emite urmatoarea norma:


Articolul 1
Se pune in aplicare Sistemul de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor, prevazut in anexa*) care face parte integranta din prezenta norma.

*) Anexa se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 780 bis.
 

Articolul 2

(1) Sistemul prevazut la art. 1 este aplicabil entitatilor carora le sunt incidente prevederile Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 41/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate ale entitatilor care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 36/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile referitoare la situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfasoara activitate de distributie in asigurari si/sau reasigurari, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementarilor contabile aferente situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguratilor, cu completarile ulterioare, astfel:

a) asiguratorilor si reasiguratorilor, indiferent de forma juridica, cu sediul pe teritoriul Romaniei, persoane juridice romane, care desfasoara activitate de asigurare si/sau reasigurare in conditiile legii;

b) intermediarilor principali autorizati de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, denumita in continuare A.S.F., in conditiile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare, denumiti in continuare companii de brokeraj, conform art. 2 alin. (1) pct. 9 din Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 19/2018 privind distributia de asigurari, cu modificarile ulterioare;

c) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in state terte;

d) subunitatilor fara personalitate juridica stabilite in Romania in conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 236/2018, cu completarile ulterioare, care apartin unor persoane juridice cu sediul in alte state membre;

e) Fondului de garantare a asiguratilor, constituit in conditiile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor.

(2) Entitatile prevazute la alin. (1) au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile semestriale la Autoritatea de Supraveghere Financiara, precum si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, denumit in continuare M.F.P., indiferent de forma de organizare si forma de proprietate, in conditiile si pana la termenele prevazute de prezenta norma.

(3) Entitatile prevazute la alin. (1) lit. a)-d) care au fost infiintate in cursul anului de raportare si au desfasurat activitate de la data infiintarii si pana la data de 30 iunie a anului respectiv depun raportari contabile intocmite conform prevederilor prezentei norme numai la A.S.F.

(4) Entitatile prevazute la alin. (1) lit. a)-d) care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie a anului de raportare, cei care in tot semestrul I al anului de raportare sau aflat in inactivitate temporara, precum si cei care se afla in curs de lichidare incepand cu 1 ianuarie a anului de raportare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile semestriale, ci intocmesc si depun, numai la A.S.F., o declaratie corespunzatoare situatiei in care se afla la data de 30 iunie a anului respectiv, pana cel tarziu la data de 16 august a anului de raportare.

(5) In sensul prezentei norme, prin asigurator se intelege asiguratorul, asiguratorul compozit si asiguratorul mixt, asa cum acestia sunt definiti la art. 1 alin. (2) pct. 3, 4 si 6 din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, iar prin stat membru se intelege statul apartinand Spatiului Economic European.

Articolul 3

Raportarile contabile semestriale se depun la A.S.F. si la unitatile teritoriale ale M.F.P. pana cel tarziu la data de 16 august a anului de raportare, exceptie facand raportarile contabile aferente semestrului I al anului 2020, care se depun pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2020.

Articolul 4
Nerespectarea prevederilor prezentei norme se sanctioneaza conform prevederilor art. 163 din Legea nr. 237/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale art. 28 din Legea nr. 236/2018, cu completarile ulterioare, si/sau prevederilor art. 41 si 42 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 5
Termenele prevazute de prezenta norma care expira intr-o zi de sarbatoare legala sau intr-o zi nelucratoare se prelungesc pana la sfarsitul urmatoarei zile lucratoare.

Articolul 6
Prezenta norma se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii.

Articolul 7
La data intrarii in vigoare a prezentei norme se abroga Norma A.S.F. nr. 20/2019 pentru punerea in aplicare a Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a entitatilor din domeniul asigurarilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 2 august 2019.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistem raportare contabilasituatii financiareasigurari

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 27 August 2020


Votati articolul "Sistemul de raportare contabila semestriala aplicabil entitatilor din domeniul asigurarilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 27 August 2020 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X