Citeste in continuare ce trebuie sa stii despre deducerea cheltuielilor cu un contract de mecenat medico - sanitar.
Totodata, specialistul nostru mai explica ce este mecenatul, potrivit prevederilor legislative, in ce forma se incheie, ce interdictii exista in ceea ce priveste sponsorizarile, dar si alte informatii interesante.
Contract de mecenat medico - sanitar: raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Legea 32/1994, mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.
Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.
astfel documentul principal este contractul si bineinteles documentul de plata.
Potrivit art. 3, exista interdictia de a se efectua sponsorizari sau acte de mecenat din surse obtinute de la buget.
Potrivit art. 4 alin. (2), poate fi “beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile prevazute la art. 1 alin. (3).”, adica activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.
Potrivit art. 5 alin. (5) din lege, “(5)In cadrul activitatilor de sponsorizare sau de mecenat se interzice ca sponsorul, mecena sau beneficiarul sa efectueze reclama sau publicitate comerciala, anterioara, concomitenta sau ulterioara in favoarea acestora sau a altor persoane.”
Astfel, la mecenat, beneficiarul este o persoana fizica, care necesita sprijin pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata;
Contractul trebuie incheiat obligatoriu in forma autentica (la notar), intre mecena si persoana fizica;

Cartea neagra a controlului fiscal

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Domeniul medico-sanitar: sunt activitatile desfasurate in unitatile de ocrotire a sanatatii, invatamant medico farmaceutic, unitati de activitate de cercetare stiintifica medicala.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.