email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal INAINTE si DUPA OUG 13/2021 - TITLUL VII Taxa pe valoarea adaugata

Codul fiscal INAINTE si DUPA OUG 13/2021 - TITLUL VII Taxa pe valoarea adaugata
tvacod fiscalOUG 13/2021

Reprezentantii DGRFP Brasov au realizat un nou material informativ pentru contribuabili. In cuprinsul acestuia se prezinta modificarile aduse Codului fiscal prin OUG 13/2021, mai exact TITLULui VII Taxa pe valoarea adaugata.

Consulta in continuare forma Codului fiscal inainte si dupa intrarea in vigoare a OUG 13/2021.
 

TITLULui VII Taxa pe valoarea adaugata - inainte si dupa OUG 13/2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”
...
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea
sistemului TVA la incasare:
...


b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de
TVA.
 

Codul fiscal DUPA

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”
La articolul 282 alin. (3), litera b) se modifica:
...
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
...
b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data. 
Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul prevazut la lit. a).

Data intrarii in vigoare: 1 martie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”

(4) Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);
d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 316.
 

Codul fiscal DUPA

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”

La articolul 282 alineatul (4), literele c) si d) se modifica: ... (4) Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);
d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 316.

Data intrarii in vigoare: 1 martie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”
...
(5) Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului.
Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Codul fiscal DUPA

Art. 282 “Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii”
La articolul 282, alineatul (5) se modifica:
...
(5) Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 4.500.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic.
Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fisc

Data intrarii in vigoare: 1 martie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 291 “Cotele”

(3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:
...
c) livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:

3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m^2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare;
 

Codul fiscal DUPA

Art. 291 „Cotele”

La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica:
(3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:
...
c) livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
...
3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m^2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.

Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca
atare;

Data intrarii in vigoare: 26.02.2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 324 „Decontul special de taxa si alte declaratii” ... (12) Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. a), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) - (8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a), nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) - (8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA conform art. 316.

Codul fiscal DUPA

Art. 324 „Decontul special de taxa si alte declaratii”

La articolul 324, alineatul (12) se modifica:
...
(12) Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. a), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) - (8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a) nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei in anul calendaristic precedent si in anul calendaristic in curs, pana la data depunerii notificarii, si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.
Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.
Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) - (8), incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA conform art. 316. Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. b) care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, in cursul anului inregistrarii, trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a) nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei in anul calendaristic in curs, pana la data depunerii notificarii, si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA
la incasare.

Data intrarii in vigoare: 1 martie 2021
 

Codul fiscal INAINTE 

Art. 324 „Decontul special de taxa si alte declaratii” ... (16) A.N.A.F. organizeaza Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8). Registrul este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (12), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau, in cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic, prevazute la art. 282 alin. (3) lit. b), de la data inregistrarii acestora in scopuri de TVA.

Radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (14), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau din oficiu, in conditiile prevazute la alin. (14). In cazul inregistrarii persoanei impozabile in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in situatia in care data publicarii in registru este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere in conformitate
cu prevederile art. 297 alin. (2), incepand cu data publicarii in registru.
 

Codul fiscal DUPA

Art. 324 „Decontul special de taxa si alte declaratii”

La articolul 324, alineatul (16) se modifica: ... (16) A.N.A.F. organizeaza Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8). Registrul este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (12), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau, in cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic, prevazute la art. 282 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, de la data inregistrarii acestora in scopuri de TVA. Nu sunt inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare persoanele impozabile care nu depun notificarea in termenul prevazut la alin. (12). Radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (14), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau din oficiu, in conditiile prevazute la alin. (14). In cazul inregistrarii persoanei impozabile in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in situatia in care data publicarii in registru este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 alin. (2), incepand cu data publicarii in registru.

Data intrarii in vigoare: 1 martie 2021
 

Art. IV
 Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care au depasit in cursul lunii ianuarie 2021 plafonul de 2.250.000 lei, dar nu au depasit plafonul de 4.500.000 lei, nu vor fi radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

ART. VI
 Prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum a fost modificat prin prezenta ordonanta de urgenta, intra in vigoare la data de 1 martie 2021 si se aplica pana la intrarea in vigoare a art. I pct. 160 din Legea nr. 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 1 ianuarie 2022.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvacod fiscalOUG 13/2021

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 08 Martie 2021


Votati articolul "Codul fiscal INAINTE si DUPA OUG 13/2021 - TITLUL VII Taxa pe valoarea adaugata":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 08 Martie 2021 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X