Ministerul Economiei a facut deja primele plati din Bugetul 2021 pentru Masura 2 - capital de lucru, in cadrul Programului Operational Competitivitate.
Institutia anunta ca pozitia pana la care au fost notificate dosarele si trimise la plata, in cazul in care au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme inscrise pentru ajutor in aceasta schema. Ordinea platilor se face in ordinea
Inca din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a avertizat ca bugetul acestor masuri a fost suplimentat in 2020 fara acoperire. Masura 2 a fost majorata de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fara a exista un contract de finantare care sa acopere acea suma.
Ministerul a intreprins intre timp mai multe actiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare incheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat si pentru grabirea platilor, pentru urmatoarea perioada, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
Intarzierea platilor a fost cauzata si de adoptarea tarzie a Bugetului 2021, in data de 9 martie. De asemenea, o alta intarziere s-a produs din cauza Hotararii de Guvern pentru infiintarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, institutia care semneaza aceasta schema de ajutor de stat, adoptata pe 10 martie in sedinta de guvern, dar publicata in Monitorul Oficial abia pe 17 martie.
Ministerul face apel la beneficiari sa grabeasca semnarea contractelor de finantare admise, avand in vedere ca au doar 20 de zile la dispozitie pentru acest lucru dupa primirea notificarii.
Ministrii Cristian Ghinea si Claudiu Nasui au semnat ieri un act aditional prin care 209 milioane de euro au fost suplimentati pentru plata Masurii 2. Astfel, pana acum au fost alocati 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru masura 2 si raman de contractat inca 291 de milioane de euro pentru incheierea masurii.
Pentru prima data ministerul publica lista integrala a tuturor aplicantilor pentru masurile 1 si 2, impreuna cu statusul la zi. Lista o puteti gasi pe site-ul ministerului.
Nota: "Acceptat (sau respins) de principiu in lista de asteptare" inseamna ca sunt acceptati sau respinsi dupa procesul de evaluare, dar notificarile vor fi facute in limita finantarii europene bugetate.
„Granturile pentru capital de lucru se acorda beneficiarilor care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
a) au obtinut certificat de situatii de urgenta in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, cu modificarile ulterioare;
b) au inregistrat profit operational din activitatea curenta (din activitatea de exploatare), in unul din ultimele doua exercitii financiare inainte de depunerea cererii de finantare pentru obtinerea grantului, potrivit situatiilor financiare depuse;
c) au dispus de coparticipare(cofinantare) la constituirea capitalului de lucru in procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizarii grantului pentru capital de lucru;
d) nu erau in dificultate la 31 decembrie 2019;
e) mentin sau suplimenteaza numarul de angajati existenti la data inscrierii electronice pentru o perioda de minim 6 luni de la momentul platii ajutorului financiar, cu exceptia situatiilor in care contractele individuale de munca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri;
f) suma totala a ajutoarelor de stat primite in cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeana insumata cu cuantumul ajutorului de stat solicitat in cadrul prezentei masuri nu depaseste la nivelul intreprinderii unice, pragul de 800.000 euro, echivalentul in lei.”