email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

IMM Invest Plus 2023: cum se completeaza PAS cu PAS declaratia pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor

IMM Invest Plus 2023: cum se completeaza PAS cu PAS declaratia pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor
imm invest plusimmschema de ajutor

Programul IMM Invest PLUS continua si in 2023, avand un plafon de garantii mai mare cu 14% decat cel din anul 2022. Schema de ajutor de stat a fost prelungita pana la 31 decembrie 2023. 

Prin intermediul acestui program firmele pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanzi subventionate. Reamintim care sunt compenentele acestei scheme: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST, prin care pot fi accesate ajutoare de stat sub forma de garantii pentru imprumuturi si sub forma de granturi. Prin OUG 99/2022 a fost oficializata schema de ajutor de stat IMM Invest Plus.

In cazul in care finantarile acordate in cadrul programelor autorizate conform Cadrului temporar Covid-19 s-au bazat pe estimarea unor valori rezultate din nevoile de lichiditati ale societatilor, beneficiarii care au accesat IMM INVEST ROMANIA, inclusiv prin AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT sau RURAL INVEST, sau alte ajutoare acordate in contextul pandemiei Covid 19, nu pot beneficia de sprijin in baza prezentei scheme de ajutor, cu exceptia cazului in care o fractie din aceste nevoi a ramas neacoperita cu finantare. 

In cadrul schemei de ajutor de stat se acorda urmatoarele categorii de ajutoare de stat:

1. Ajutor de stat sub forma de garantii pentru imprumuturi

In baza prezentei scheme de ajutor de stat se acorda garantii de stat, in procent de maximum 90% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat, in conformitate cu prevederile pct. 2.2 din Cadrul temporar Ucraina, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru.

Caracteristici:


    • Valoarea maxima a fiecarei finantari acordate unui beneficiar nu poate depasi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investitii.
    • Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului nu poate depasi 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii.
    • Valoarea maxima a finantarilor acordate beneficiarilor din industria de procesare a sfeclei de zahar nu poate depasi 10.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru.
    • Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni, in cazul creditelor de investitii si de 36 de luni in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru.
    • In cazul creditelor de investitii acordate beneficiarilor eligibili, institutiile de credit pot acorda, la inceputul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioada de gratie de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

2. Ajutor de stat sub forma de grant

Beneficiarii schemei de ajutor de stat, care au contractat credite de investitii si/sau credite/linii de credit garantate, beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni.

Grantul acordat unui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a sumei de:

    • 2.000.000 Euro/intreprindere/UAT
    • 250.000 euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare 
    • 300.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii si pescuitului.

Prin exceptie, beneficiarii componentei AGRO IMM INVEST din domeniul agriculturii primare, pescuitului si acvaculturii beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garantiei acordate, pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, respectiv echivalentul in lei a 300.000 de euro/intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii, si nu beneficiaza de dobanda finantata de la bugetul de stat in baza prezentei scheme de ajutor de stat.

Granturile vor fi acordate cu respectarea prevederilor pct. 2.1 din Cadrul temporar Ucraina:

    1. ajutorul total nu depaseste 2.000.000 euro pe intreprindere in orice moment;
    2. ajutorul se acorda cel tarziu la data de 31 decembrie 2023;
    3. ajutorul se acorda intreprinderilor afectate de criza.

Perioada de acordare a grantului pentru plata dobanzii este de maximum 12 luni de la data acordarii creditului.
Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat pe perioada de valabilitate, respectiv pana la data de 31 decembrie 2023, este de 20.250.000.000 de lei, echivalentul in lei a aproximativ 4.110.340.000 de euro. 

Bugetul schemei de ajutor de stat pentru ajutorul de stat sub forma de grant este de maximum 2.881,679 de milioane lei, echivalentul in lei a aproximativ 584,922 de milioane euro. Ajutorul de stat sub forma grantului se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor.
 

Model de completare a Declaratiei pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor de acordare a grantului

PASUL 1

PASUL 2

PASUL 3

Explicatii complete pe site-ul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM): https://www.fngcimm.ro/.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm invest plusimmschema de ajutor


Data aparitiei: 06 Aprilie 2023

Votati articolul "IMM Invest Plus 2023: cum se completeaza PAS cu PAS declaratia pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X