Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Statul va reglementa un sistem de supraveghere pentru firmele din Romania controlate de oligarhi rusi, cu conturile blocate

Data aparitiei: 08 Iunie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statul va reglementa un sistem de supraveghere pentru firmele din Romania controlate de oligarhi rusi, cu conturile blocate
ministerul finantelorconturi blocatedocumente financiar-contabile

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede reglementarea unui mecanism de control care sa furnizeze garantii autoritatii competente, ca persoana desemnata nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entitatii detinute sau controlate. 

Mai exact, statul ofera ajutor firmelor din Romania care sunt controlate de oligarhi rusi si au conturile blocate, in contextul razboiului Rusiei din Ucraina.

Companiile si-ar putea continua activitatea in Romania fara conturi blocate daca vor intra sub un sistem de supraveghere din partea statului, platind un supraveghetor desemnat cu minim 10.000 de lei pe luna. Echipa contabilul.ro a publicat un material in care prezenta faptul ca ANAF a inghetat fondurile entitatii TKM, controlata de o persoana aflata pe lista de sanctiuni dispuse la nivelul UE, miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

Dupa intrarea in vigoare, actul normativ va completa OUG nr.202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale. 

Ca efect al masurii de blocare, au fost afectate operatiuni si activitati precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activitatii, plata salariilor angajatilor, plata utilitatilor, serviciilor, taxelor, contributiilor, costurilor comerciale, precum si a furnizorilor aferenti activitatii de productie, achizitie si vanzare, derularea activitatilor comerciale de achizitii materii prime, materiale, resurse energetice, piese de schimb si scule, derularea activitatilor comerciale de vanzare, inclusiv livrari intracomunitare si export, care sa asigure generarea de fonduri viitoare si continuitatea activitatii, pentru mentinerea in activitate a salariatilor. 

Societatile supuse sanctiunilor au solicitat acordarea de derogari, respectiv deblocarea fondurilor si resurselor economice in conditiile Regulamentului (UE) nr. 269/2014.



Iata ce prevede proiectul de OUG

Art. I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 825 din 8 decembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa art. 8, se introduc trei noi articole, art. 81– 83 cu urmatorul cuprins:

„Art. 81
 Masuri speciale

(1) Persoanele juridice aflate in proprietatea sau sub controlul unei persoane sau entitati desemnate ale caror fonduri si/sau resurse economice sunt inghetate pot solicita autoritatii competente instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere care sa asigure respectarea de catre persoana juridica a sanctiunilor internationale.

(2) Conditia pentru instituirea supravegherii mentionate la alin. (1) este ca aplicarea masurii restrictive a inghetarii fondurilor si a resurselor economice ale persoanei juridice sa fie de natura a avea un impact economic semnificativ.

(3) Cererea persoanei juridice adresata autoritatii competente este insotita de urmatoarele documente:

a) declaratia persoanei juridice din care sa reiasa in mod expres ca fondurile si/sau resursele economice ale acesteia sunt utilizate cu respectarea regimului de sanctiuni;
b) acordul expres al persoanei juridice pentru instituirea sistemului de supraveghere.

(4) Autoritatea competenta poate solicita persoanei juridice informatii suplimentare in scopul fundamentarii deciziei cu privire la cerere.

(5) Ca efect al instituirii sistemului de supraveghere mentionat la alin. (1), fondurile si/sau resursele economice ale persoanei juridice sunt deblocate.

(6) Prevederile de la alin. (1)-(5) sunt aplicabile si in situatia in care cererea persoanei juridice este depusa la autoritatea competenta inainte de aplicarea masurii inghetarii fondurilor si/sau a resurselor economice, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) sunt indicii temeinice ca persoana juridica este detinuta sau controlata de o persoana/entitate listata;
b) niciun fond sau resursa economica sa nu fi fost pusa la dispozitia persoanei/entitatii listate identificata ca exercitand controlul asupra persoanei juridice in cauza.

(7) Autoritatea competenta sesizata potrivit alin. (1) transmite in termen de o zi lucratoare solicitarea persoanei juridice catre Ministerul Economiei pentru verificarea indeplinirii conditiei de la alin. (2).

(8) In cazul indeplinirii conditiei prevazute la alin. (2), prin ordin al ministrului economiei se desemneaza un reprezentant din cadrul ministerului care sa indeplineasca calitatea de supraveghetor permanent, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea solicitarii autoritatii competente.

(9) In situatia neindeplinirii conditiei prevazute la alin. (2), Ministerul Economiei comunica despre acest fapt autoritatii prevazute la alin. (1) in termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii, caz in care autoritatea competenta respinge cererea persoanei juridice.
(10) Raspunsul la cererea formulata potrivit alin. (1), poate fi de admitere sau de respingere a cererii, dupa caz, si se comunica solicitantului de catre autoritatea competenta, prin act administrativ, in termen de 20 de zile lucratoare de la primirea acesteia.

Art. 82 Sistemul de supraveghere

(1) Supraveghetorul desemnat are urmatoarele drepturi:

a) sa participe la sedintele adunarii generale a actionarilor, asociatilor, consiliului de administratie si alte asemenea sedinte privind managementul persoanei juridice, in calitate de observator;
b) sa aiba acces in toate locatiile in care isi desfasoara activitatea persoana juridica;
c) sa aiba acces la toate documentele primite de persoana juridica sau care emana de la aceasta, respectiv documente financiar-contabile, juridice si alte documente care privesc activitatea economica;
d) sa fie remunerat pentru activitatea desfasurata, din fondurile persoanelor juridice, cu o indemnizatie la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administratie, in cazul societatilor prevazute la art. 2 lit. c) si d) din Legea societatilor nr. 31/1900 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu functie de conducere, in cazul societatilor prevazute la art. 2 lit. a), b) si e) din Legea nr. 31/1990, dar nu mai putin de 10.000 lei brut.

(2) Supraveghetorul desemnat are urmatoarele obligatii:

a) sa monitorizeze activitatea persoanei juridice in vederea identificarii oricaror indicii rezonabile cu privire la derularea oricaror operatiuni cu persoane si/sau entitati desemnate;
b) sa solicite persoanei juridice punctul de vedere cu privire la constatarile facute potrivit lit. a) in termen de 24 de ore;
c) sa informeze de indata autoritatea prevazuta la art. 81 alin. (1), precum si Ministerul Economiei in situatia in care clarificarile persoanei juridice nu sunt de natura sa inlature suspiciunea supraveghetorului;
d) sa intocmeasca lunar o informare privind activitatea persoanei juridice, in baza activitatii de monitorizare, care se transmite autoritatii prevazute la art. 81 alin. (1) si Ministerului Economiei;
e) sa pastreze secretul comercial, secretul fiscal si sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal in indeplinirea obligatiilor sale.

(3) Persoana juridica supravegheata are urmatoarele obligatii:

a) sa informeze si sa comunice, in timp util, supraveghetorului cu privire la data, ora si locul la care vor avea loc sedintele adunarii generale a actionarilor, asociatilor, consiliului de administratie si alte asemenea sedinte privind managementul acesteia, precum si documentele ce urmeaza a fi supuse dezbaterii;
b) sa permita accesul supraveghetorului in toate locatiile in care isi desfasoara activitatea, la solicitarea acestuia;
c) sa permita accesul supraveghetorului la toate documentele primite de persoana juridica sau care emana de la aceasta, respectiv documente financiar-contabile, juridice si alte documente care privesc activitatea economica.

Art. 83
 Incetarea masurilor speciale

In situatia in care persoana juridica utilizeaza fondurile sau resursele economice cu incalcarea regimului sanctionatoriu, autoritatea competenta revoca prin act administrativ masura dispusa ca urmare a admiterii cererii conform art. 81 alin. (6), caz in care persoana juridica revine la regimul sanctionatoriu.” 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X