email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul Femeia antreprenor 2022. Romancele pot obtine de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei

Programul Femeia antreprenor 2022. Romancele pot obtine de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei
microintreprinderiimmrambursareajutor de stat

Din 18 august 2022 a inceput sesiunea de inscrieri in programul Femeia Antreprenor 2022, prin care romancele pot obtine de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei. 

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului vrea sa incurajeze si sa stimuleze infiintarea de microintreprinderi si firme mici si mijlocii detinute de femei. 

Schema este valabila pana la 31 decembrie 2027, platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei.lei, iar beneficiarele pot obtine maxim 200.000 lei/societate. Numarul societati beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022.

Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis in anul 2022 pentru IMM-urile din Romania. De aceasta data, vizam diminuarea decalajelor dintre femeile si barbatilor antreprenori, mai ales ca doar 36,84% din asociati/actionari sunt femei. Suplimentar, observam ca in ultimele luni, ponderea asociatilor/actionarilor din cadrul persoanelor juridice favorizeaza decalajul dintre femeile si barbatii antreprenori. Desi nominal, de la inceputul anului a crescut numarul de asociati/actionari femei, cresterea este mult mai mica fata de cresterea numarului barbatilor care sunt actionari sau asociati ai societatilor. Programul contribuie, totodata, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen in domeniul antreprenorial fiind o masura personalizata, care asigura accesul la finantare a femeilor antreprenor. Egalitatea de sanse se obtine, in primul rand, prin micsorarea deficitului sistematic existent.” a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.

Programul Femeia antreprenor 2022: cum se face inscrierea?

Inscrierea in cadrul programului, dar si toata implementarea si derularea masurii de sprijin se va face exclusiv on-line prin intermediul aplicatiei Ministerului antreprenoriatului si turismului IMM-Recover https://granturi.imm.gov.ro, sistem informatic dezvoltat in parteneriat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale ce permite digitalizarea completa a raportului dintre administratie si aplicanti, eliminand complet atat interactiunea dintre functionari si reprezentantii societatilor aplicante, cat si depunerea de documente emise de alte institutii ale statului.


Etape depunere

Pentru transmiterea cererii de finantare, aplicantul parcurge toate etapele mentionate mai jos:

 • Creare cont
 • Completare Date utilizator-> Profilul meu
 • Completare Identificare electronica-> Inregistrare certificate calificate pentru semnatura electronica
 • Inrolare Entitate juridica
 • Completare Informatii persoana juridica-> Completare categorie intreprindere in functie de dimensiune, numar de telefon si adresa de e-mail
 • Completare Locatii
 •  Completare Actionari/Asociati/Titulari
 • Completare/ Atasare Documente incarcate-> Declaratie categorie intreprindere, Declaratie ajutor de stat.

Programul Femeia antreprenor 2022: care sunt conditiile?

Societatile eligibilite trebuie sa respecte criteriul conform caruia cel putin unul dintre asociati sa fie femeie si sa detina cel putin 50% din partile sociale/actiuni ale societatii in cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societatile infiintate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, conditia se considera indeplinita daca majoritatea membrilor cooperatisti din Consiliul de Administratie este formata din femei.

Conditii de eligibilitate

Sunt eligibile persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile de mai jos:

- Nu sunt supuse procedurilor de concordat preventiv, proceduri de lichidare, insolventa sau faliment
- Nu au decizii de recuperare a unui ajutor de stat ce nu au fost executate si recuperate integral
- Codul CAEN ales se afla in lista de activitati acceptate
- Nu au contract platit pe Masura 2 " Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor"
- Nu au contract platit pe masura HoReCa
- Nu au contract platit pe masura Start-up nation- Editia 2017
- Nu au contract platit pe masura Start-up nation- Editia 2018
- Campul "Categoria intreprinderii in functie de dimensiune" este completat cu una dintre valorile 'Micro", ''Mica" sau "Mijlocie"
- Au capital social integral privat si este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, are sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei
- Cel putin unul dintre asociati este femeie si detine cel putin 50% din partile sociale/actiuni ale intreprinderii
- Nu au beneficiat de ajutoare ilegale
- Nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate
- Nu au beneficiat de alocatii financiare nerambursabile sau actionarii sau asociatii nu au avut calitatea de asociat sau actionar in alta intreprindere beneficiara de ajutor financiar nerambursabil in cadrul editiilor anterioare Start-up Nation, sau in cadrul masurii “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, sau in cadrul schemei de ajutor de stat dedicate activitatilor HoReCa prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 224/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice si organizarii de evenimente, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID19

- Nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru
- Nu exista legaturi de rudenie, inclusiv sot/sotie, pana la gradul II, inclusiv si afini pana la gradul II, inclusiv intre structurile actionariatului beneficiarului si furnizorii acestuia sau atunci cand ofertantul castigator detine pachetul majoritar de actiuni in doua firme participante pentru acelasi tip de achizitie in cadrul achizitiilor realizate de solicitantii privati ai fondurilor nerambursabile. Se va depune impreuna cu cererea de rambursare o declaratie in acest sens, atasata dosarului de decont, conform legislatiei in vigoare privind conflictul de interese;
- Nu au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de coruptie stabilite prin hotarari judecatoresti definitive (inclusiv actionarii/asociatii/administratorii societatilor).

DE RETINUT! 

In perioada contractuala de implementare si monitorizare, beneficiarii nu pot instraina parti sociale/actiuni ale societatii intr-un procent mai mare de 49%, cu exceptiile prevazute in Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels.

Documente necesare

Documente obligatorii pentru depunerea cererii in cadrul programului Femeia Antreprenor:

 •  Declaratie Categorie Intrerpindere
 •  Declaratie Ajutor de Stat/ Minimis
 • Imputernicire (daca este cazul)
 • Conform grilei, pentru obtinerea punctajului, aplicantul va atasa:
 • Document aferent cursurilor de pregatire antreprenoriala
 •  Document aferent cursurilor de competente digitale
 • Document aferent componentei de invoare a proiectului
 • Document aferent insertiei pe piata muncii a unor categorii de personal
 • Cererea primeste punctaj maxim pentru categoriile E., F., G si H. daca aplicantul bifeaza optiunea si incarca document specific. Respectarea partiala a conditiilor conduce la neacordarea punctajului!

Antreprenoarele care doresc sa aplice, in cadrul programului FEMEIA ANTREPRENOR 2022, au la dispozitie urmatorul Manual de utilizare pentru depunerea cererii de finantare:

DESCARCA PDF Manual Femeia Antreprenor

Manualul cuprinde pasii tehnici de inscriere a cererilor de finantare pe platforma informatica granturi.imm.gov.ro, precum si alte informatii de interes pentru aplicanti.

Programul Femeia antreprenor 2022: cine NU beneficiaza de prevederile programului

Nu beneficiaza de prevederile Programului societatile cu activitate de:

● productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope;
● productie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, activitati de leasing, precum si:

a) activitati de pescuit si acvacultura, acoperite de Regulamentul Consiliului (UE) nr. 1379/2013*3:
*3 Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comuna a pietelor in sectorul produselor pescaresti si de acvacultura, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 si (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului
– 031 - Pescuitul
– 032 - Acvacultura
b) activitati legate de productia primara a produselor agricole asa cum sunt enumerate in anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, cu exceptia produselor obtinute din pescuit si acvacultura prevazute in Regulamentul Consiliului (UE) nr. 1379/2013;
c) activitati de prelucrare si comercializare ale produselor agricole listate in anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, in urmatoarele cazuri:

i. cand valoarea ajutorului este stabilit pe baza pretului sau a cantitatii produselor de acest tip achizitionate de la producatorii primari sau puse pe piata de operatorii economici respectivi;
ii. cand ajutorul este conditionat de a fi partial sau integral transferat producatorilor primari (fermieri);

Prin "prelucrarea produselor agricole" se intelege orice operatiune efectuata asupra unui produs agricol care are drept rezultat un produs care este tot un produs agricol, cu exceptia activitatilor desfasurate in exploatatiile agricole, necesare in vederea pregatirii unui produs de origine animala sau vegetala pentru prima vanzare. Prin "comercializarea produselor agricole" se intelege detinerea sau expunerea unui produs agricol in vederea vanzarii, a punerii in vanzare, a livrarii sau a oricarei alte forme de introducere pe piata, cu exceptia primei vanzari de catre un producator primar catre revanzatori sau prelucratori si a oricarei alte activitati de pregatire a produsului pentru aceasta prima vanzare; o vanzare efectuata de catre un producator primar catre consumatori finali este considerata comercializare in cazul in care se desfasoara in localuri distincte, rezervate acestei activitati.

d) activitati legate de export si anume, ajutoarele legate direct de cantitatile exportate, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) ajutoarele conditionate de utilizarea preferentiala a produselor nationale fata de produsele importate;
f) ajutoarele destinate agentilor economici care activeaza in sectorul carbonifer, asa cum este definit in Regulamentul CE nr. 1.407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria carbunelui (CAEN Rev.2)
– 051 - Extractia carbunelui superior
– 052 - Extractia carbunelui inferior
– 061 - Extractia petrolului brut
– 062 - Extractia gazelor naturale
– 0721 - Extractia minereurilor de uraniu si toriu
– 0892 - Extractia turbei
– 091 - Activitati de servicii anexe extractiei petrolului brut si gazelor naturale
– 099 - Activitati de servicii anexe pentru extractia mineralelor

g) Ajutoarele pentru achizitionarea vehiculelor de transport rutier de marfa acordate agentilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfa in contul tertilor sau contra cost.

3.2.3.
(1) In cazul in care o intreprindere isi desfasoara activitatea atat intr-unul din sectoarele exceptate (cele mentionate mai sus), cat si in unul sau mai multe sectoare sau domenii de activitate incluse in domeniul de aplicare ale prezentei scheme, prevederile acesteia se aplica ajutoarelor acordate pentru sectoarele neexceptate.

(2) Pentru a beneficia de prevederile schemei, intreprinderea in cauza trebuie sa se asigure, prin mijloace corespunzatoare, precum separarea activitatilor sau o distinctie intre costuri, ca activitatile desfasurate in sectoarele excluse din domeniul de aplicare nu beneficiaza de ajutoare de minimis acordate in conformitate cu prezenta schema.

(3) Nu pot beneficia de ajutor de minimis in cadrul Programului operatorii economici in situatia in care exista legaturi de rudenie, inclusiv sot/sotie, pana la gradul II inclusiv si afini pana la gradul II inclusiv intre structurile actionariatului beneficiarului si furnizorii acestuia sau atunci cand ofertantul castigator detine pachetul majoritar de actiuni in doua firme participante pentru acelasi tip de achizitie in cadrul achizitiilor realizate de solicitantii privati ai fondurilor nerambursabile. Aplicanta va depune impreuna cu cererea de rambursare o declaratie in acest sens, atasata dosarului de decont, conform legislatiei in vigoare privind conflictul de interese. 

 

Sursa foto: Pixabay.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: A aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile!


Cele 70 de monografii grupate in aceste 16 domenii sunt complet noi!

• Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

Nu rata: Pretul lucrarii este REDUS CU 50%.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprinderiimmrambursareajutor de stat

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 August 2022


Votati articolul "Programul Femeia antreprenor 2022. Romancele pot obtine de la stat fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei":
Rating:

Nota: 2.13 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare

  • Planul de conturi general ar putea fi completat in curand cu noi conturi contabile, dupa cum prevede un proiect de ordin al Finantelor pentru reglementarea unor aspecte contabile.  Mai exact, in Planul de conturi vor fi introduse urmatoarele conturi: 467, 6053, 6058, 694, 794, precum si grupa 79.  Ce reprezinta noile conturi contabile - 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende&...» citeste mai departe aici

 • Salariul minim in Romania – 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023

  • Liderii guvernamentali au cazut de acord sa majoreze salariul minim in Romania la 3000 de lei, 200 de lei fiind scutiti de taxe, iar in sectorul constructiilor va ajunge la 4.000 lei brut, a anuntat joi, Guvernul, dupa reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.  “Guvernul si partenerii sociali au cazut de acord in privinta majorarii salariului minim brut garantat in plata la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiti de impozit si con...» citeste mai departe aici

 • Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022: termene si reguli noi

  • Ministerul Finantelor a publicat documentul care contine noile reguli privind depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022.  Una dintre noutatile sesizate in proiectul de ordin al Finantelor este ca firmele care nu depun la timp situatiile financiare nu vor mai fi expuse riscului de a fi dizolvate, ci vor fi amendate.  Fata de informatiile raportate la data de 31 decembrie 2021, prin noul proiect al Finantelor se propune raportarea distin...» citeste mai departe aici

 • 6 schimbari principale la reglementarile contabile propuse de Finante

  • Finantele au in plan sa introduca noutati in sfera reglementarilor contabile, dupa cum reiese dintr-un document publicat in dezbatere publica pe site-ul institutiei.  Ministerul de Finante are in vedere cateva aspecte contabile precum distribuirea partiala a dividendelor in cursul exercitiului financiar, intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, natura contabila a sumelor primite in avans de la clienti si contabilizarea contractelor de licenta a propri...» citeste mai departe aici

 • Obligatii fiscale si contabile privind avantajele in natura. Studiu de caz

  • Expertul nostru explica in continuare care sunt obligatiile fiscale si contabile privind avantajele in natura.  Subiectul studiului de caz este o SRL microintreprindere platitoare de tva care incheie un contract de inchiriere a unui apartament (proprietarul este persoana fizica) pe care il pune la dispozitia unui salariat (cu norma de 8 ore/zi) ca si locuinta de serviciu. Lunar, in baza contractului de inchiriere, societatea achita chiria lunara prin transfer b...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X