Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, cu o valoare de 4 miliarde de euro, coordonate de Ministerul Finantelor, au primit pe 9 septembrie 2022, aprobarea Comisiei Europene. Programele se deruleaza prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Roman de Contragarantare (FRC) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
“Aprobarea de astazi (ref. 9 septembrie) a Comisiei Europene se traduce simplu: inca 4 miliarde de euro pentru economia romaneasca! Lansarea noului program IMM INVEST PLUS va contribui la dezvoltarea economiei romanesti, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finantare de pe piata, pentru un numar estimat de beneficiari de aproape 25.000.
Aceasta schema de ajutor de stat va permite pastrarea locurilor de munca, va asigura viabilitatea si va contribui la dezvoltarea activitatii IMM-urilor si a intreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piata medie. Sprijinim mediul privat si vom continua sa facem acest lucru, asa cum ne-am angajat de la bun inceput, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltarii economice”, a precizat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Astfel, incepand de luni, 12 septembrie 2022, antreprenorii sunt invitati sa se inscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse la dispozitie prin intermediul Programului IMM INVEST PLUS, utilizand oricare din componentele sale: IMM INVEST ROMANIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION si RURAL INVEST. Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi si granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum si comisionul de administrare pe toata durata de valabilitate a garantiei acordate, iar dobanzile aferente creditelor vor fi subventionate pe o perioada de pana la 12 luni.
Prin schema de ajutor de stat pusa la dispozitie de catre Ministerul Finantelor si operationalizata prin FNGCIMM, FRC si FGRC, plafonul de garantare al programului a fost majorat cu peste 10 miliarde de lei, la 17,75 miliarde de lei, iar schema de ajutor de stat sub forma de granturi depaseste 1,9 miliarde lei.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat, schema de ajutor de stat poate fi accesata pana la data de 31 decembrie 2022 si ofera accesul la finantari de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investitii/beneficiar si de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge pana la 90% din valoarea imprumutului. Durata maxima a finantarilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investitii si de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
Ajutoarele de stat pot ajunge pana la 500.000 Euro/intreprindere/UAT, cu exceptia domeniului productiei primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi pana la 62.000 euro/intreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii si pescuitului.
Informatii suplimentare despre Programul IMM INVEST PLUS
Componenta IMM INVEST ROMANIA faciliteaza accesul la finantare a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinantarea altor credite de investitii sau cheltuieli destinate achizitiei de parti sociale si actiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesionistii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor de catre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbana care activeaza in sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale pentru imbunatatirea eficientei energetice, sustinerea investitiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
1. IMM-uri si intreprinderi mici cu capitalizare de piata medie din sectorul constructiilor, inclusiv start-up-uri, precum si arhitecti si birouri individuale de arhitectura
2. Unitati Administrativ Teritoriale (municipii, orase, comune).