email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea voucherelor de vacanta va fi reluata din 2022. Care va fi valoarea acestora?

Acordarea voucherelor de vacanta va fi reluata din 2022. Care va fi valoarea acestora?
vouchere de vacantaministerul economiei

Voucherele de vacanta vor fi din nou acordate bugetarilor din anul 2022, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul MInisterului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. 

Tichetele de vacanta se vor acorda pana in anul 2026, iar valoarea acestora va ramane aceeasi, adica la suma de 1.450 lei pentru fiecare salariat. Voucherele se pot utiliza doar pe teritoriul Romaniei, iar cele emise anul trecut, care nu au fost folosite, vor fi prelungite pana in decembrie 2022.


Acordarea voucherelor de vacanta pentru angajatii din sectorul bugetar in 2022 a fost principala tema de discutie in cadrul primei intalniri de lucru pe care  Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului, a convocat-o la sediul institutiei, cu reprezentanti ai mediului asociativ de profil. „Sistemul romanesc de acordare a voucherelor de vacanta este un exemplu de buna practica si as mentiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulatiei turistice interne, sprijinirea comunitatii locale, refacerea fortei de munca, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar si crearea unor noi oportunitati de angajare. Din aceste motive, chiar astazi (ref. 2 decembrie) am publicat in transparenta decizionala proiectul de act normativ care prevede reluarea acordarii acestora in 2022”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.

Reprezentantii mediul asociativ, prezenti la intalnire, au agreat initiativa demnitarului si au apreciat demersul de consultare proactiva. Pe viitor, pentru mai multa predictibilitate, dar si pentru a creste atractivitatea acestora in fata angajatorilor din mediul privat, se are in vedere inclusiv actualizarea si imbunatatirea legislatiei specifice voucherelor de vacanta.
 

Vouchere de vacanta 2022: schimbari preconizate in noul proiect de OUG

In document au fost propuse urmatoarele modificari si completari: 

I.Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

1. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:



"(2) Institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat."

 

II. Legea nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare, astfel:

- modificarea literei a) a articolului 34 astfel: ” a) art. 24 - 27, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027”
- modificarea articolului  341 astfel: ”Pana la 1 ianuarie 2027 prevederile prezentei legi nu se aplica voucherelor de vacanta.”
- modificarea alineatului (2) al articolului 36 astfel:”(2) La data de 1 ianuarie 2027 se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.”

III. Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in sensul aplicarii prevederilor art. 26 alin. 4 si 5, incepand cu 1 ianuarie 2027.

IV. Pe perioada 2022 - 2026, voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic. De asemenea, perioada de valabilitate a voucherelor emise in perioada ianuarie – decembrie 2020 se prelungeste pana la 31 decembrie 2022.

V. Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2021, pentru personalul militar, politistii, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita a 1450 de lei pentru un salariat.

De asemenea, se propune ca decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita acelorasi categorii de personal in anul 2020 sa se poata efectua si pentru servicii prestate in perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2022, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2020.

Cuantumul sumelor decontate nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantaministerul economiei


Data aparitiei: 06 Decembrie 2021

Votati articolul "Acordarea voucherelor de vacanta va fi reluata din 2022. Care va fi valoarea acestora?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X