email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Finantelor continua finantarea mediului de afaceri din Romania (Programul IMM Invest Plus)

Ministerul Finantelor continua finantarea mediului de afaceri din Romania (Programul IMM Invest Plus)
imm-uricapitalizarerural investimm prod

Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ prin care reglementeaza Programul IMM INVEST PLUS, care faciliteaza accesul la finantare a firmelor care se confrunta cu un deficit de lichiditati necesar realizarii proiectelor de investitii si pentru continuarea activitatii.

Finantarea va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2022, iar plata dobanzilor se va face in maximum 13 luni de la data acordarii creditului. Programul va fi implementat sub forma unei scheme de ajutor de stat in baza careia se vor acorda garantii si granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finantare a creditelor contractate.

Programul, care include IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION, RURAL INVEST, este bazat pe Cadrul temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federatiei Ruse impotriva Ucrainei (2022/C131/01). Contractele de finantare se vor acorda dupa decizia de autorizare a Comisiei Europene.

Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat pana la 31 decembrie 2022, iar plata dobanzilor se va face in maximum 13 luni de la data acordarii creditului.

Am prelungit pana la sfarsitul anului programele prin care mediul de afaceri beneficiaza de un plafon total al garantiilor de 7.500.000.000 lei si de un buget al granturilor de maxim 900,68 milioane lei, echivalentul in lei a aproximativ 182,15 milioane euro, pentru ca cei 10.704 de beneficiari sa aiba acces la finantare, pentru a putea continua activitatea. Ne respectam angajamentul de a fi alaturi de antreprenorii din Romania si de a-i rasplati pentru determinarea de a-si dezvolta afacerile, chiar si in momente dificile.” , a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.

Componenta - AGRO IMM INVEST este dedicata intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta - IMM PROD trebuie sa asigure lichiditati si finantare pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, inclusiv start-up-uri din zona urbana. Este incurajata productia autohtona de bunuri de larg consum, cresterea capacitatii de productie, reconversia de la intermediere la productie, digitalizarea, alinierea la standardele de mediu, inclusiv prin imbunatatirea eficientei energetice in procesul de productie.

Componenta GARANT CONSTRUCT este destinata proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice, investitiilor in energia verde si alinierii la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul constructiilor si de unitatile administrativ-teritoriale.

Componenta INNOVATION are in vedere sprijinirea companiilor care au o componenta de inovare, celor care realizeaza inventii si inovatii, pentru stimularea exporturilor romanesti, a tranzactiilor internationale si a investitiilor in strainatate, stimularii comertului on-line si a digitalizarii etc.

Componenta RURAL INVEST sustine intreprinderile mici si mijlocii, pe cele mici cu capitalizare de piata medie si companiile mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si a sectorului alimentar.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare in baza caruia in numele si in contul statului, Ministerul Finantelor, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acorda ajutor de stat sub forma de garantii. Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus dintr-o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.

Durata de valabilitate a garantiei acordate si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit este de maximum 12 luni, dar nu poate depasi 400.000 euro per intreprindere, echivalentul in lei, respectiv 35.000 euro/intreprindere, echivalentul in lei, in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, pescuitului si acvaculturii. In cazul UAT-urilor valoarea grantului acordat nu poate depasi 400.000 euro, echivalent in lei.

Pentru credite si linii de credit, valoarea maxima a fiecarei finantari per beneficiar este maxim 5.000.000 lei pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru investitii, cu exceptia beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii pentru una sau mai multe activitati finantate, pentru care valoarea maxima a finantarii este de 5.000.000 lei. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii si pisciculturii.

Durata maxima a finantarilor este de 72 de luni, in cazul creditelor de investitii, fara posibilitate de prelungire. In cazul creditelor sau a liniilor de credit pentru capital de lucru durata maxima a finantarilor este de 36 luni, fara posibilitatea de prelungire.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm-uricapitalizarerural investimm prod


Data aparitiei: 28 Iunie 2022

Votati articolul "Ministerul Finantelor continua finantarea mediului de afaceri din Romania (Programul IMM Invest Plus)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X