Guvernul a aprobat in sedinta din 24 august 2022, un Mecanism de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin instituirea schemei de ajutor de minimis in vederea tranzitiei catre economia circulara, proiect initiat de Ministerul Economiei.
Scopul acestui mecanism de sprijin financiar este acela de a dezvolta sectoare industriale noi, dar si de a revaloriza resursele deja existente, reduse la stadiul de deseuri, care polueaza intreg teritoriul national. In acelasi timp, componenta de cercetare si dezvoltare a proiectului va permite obtinerea unui avantaj competitiv, precum si cea care prevede eficientizarea activitatilor prin digitalizare, explica institutia intr-un comunicat.
„Dezvoltarea durabila presupune, printre altele, si tranzitia catre o economia circulara. Aceasta reprezentand unul dintre obiectivele pe care tara noastra si l-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene. Avem nevoie de o strategie nationala, adaptata la realitatile economiei romanesti, dar si de o modalitate de a stimula industria sa parcurga acesta tranzitie. De aceea, in sedinta de Guvern de astazi (ref. 24 august) am aprobat instituirea unei scheme de ajutor de minimis in vederea tranzitiei catre economia circulara. Vorbim despre un sprjin financiar intre 15.000 si 200.000 de euro din partea statului, pentru companiile care doresc sa investeasca in proiecte care reduc volumul deseurilor si reusesc totodata sa creeze materia prima necesara pentru crearea unui lant de productie integrat.”, a declarat Florin Spataru, ministrul economiei.
Stimulente pentru companiile industriale: ce prevede mecanismul
Mecanismul prevede ca suma maxima acordata unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de pana la 16 luni sa fie egala cu echivalentul in lei a 200.000 euro, cu plata esalonata, pe baza de documente justificative, iar suma minima fiind egala cu echivalentul in lei a 15.000 euro. Proiectele acceptate vor fi finantate in limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse in bugetele anuale ale Ministerului Economiei. Cheltuielile vor fi suportate in procent de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.
Conform criteriilor stabilite de actul normativ, vor primi finantare companiile care desfasoara activitati de transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare; dezvoltarea activitatilor de cercetare-inovare, proiectare ecologica a produselor si serviciilor care sa promoveze principiile economiei circulare; infiintarea si/sau dotarea si operarea de centre de reparatii si reconditionare a bunurilor; dezvoltarea activitatilor de reciclare a deseurilor etc.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
In perioada urmatoare Ministerul Economiei va lansa Ghidul solicitantului, care va stabili modul de derulare a programului de finantare si pasii pe care companiile trebuie sa ii parcurga pentru accesarea acestor fonduri.