email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 44/2021 - a fost extinsa plata indemnizatiei pentru artisti

OUG 44/2021 - a fost extinsa plata indemnizatiei pentru artisti
indemnizatieartistiOUG 132/2021

In Monitorul Oficial nr. 575 din 7 iunie 2021 a fost publicat OUG-ul 44/2021 care modifica celebra Ordonanta de Urgenta a Guvernului 132/2020. Actul normativ prevede extinderea platii indemnizatiei pentru artisti fiindca, in continuare, aceasta categorie este afectata de masurile impuse de stat.

Desi nu mai sunt supuse restrictiilor severe, insa sunt impuse limitari ce tin de masurile de protectie sanitara sau de numarul de participanti la evenimente culturale ori sportive.”, se precizeaza in textul actului normativ.

De aceasta masura de ajutor pot beneficia aproximativ 5500 de persoane. Pentru a primi o indemnizatie lunara in cuantum de 41,5% din castigul salarial mediu brut, persoanele vizate trebuie sa o solicite oficial. Banii se acorda numai in cazul reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor, fiind necesara depunerea unei cereri insotita de o declaratie pe propria raspundere.

Este important de mentionat ca vor beneficia de aceasta indemnizatie persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin masura somajului tehnic, care va inceta de la 1 iunie 2021 ca urmare a reluarii activitatilor culturale si artistice. Banii se vor acorda pe toata durata starii de alerta si 3 luni dupa incetarea ei.

Prevederile se aplica incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2021.


OUG 44/2021 – indemnizatie de 41,5% pentru artisti: textul actului normativ

Denumirea completa: Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca

 

Avand in vedere masurile adoptate prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 32/2021 privind propunerea adoptarii unor masuri de relaxare in contextul evolutiei pandemiei de COVID-19 si pentru modificarea si completarea Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 28 din 14.05.2021 si masurile pentru diminuarea impactului tipului de risc, stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 580/2021 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 mai 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, luand in considerare faptul ca indemnizatiile prevazute la art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu modificarile ulterioare, se acorda pana la data de 30 iunie 2021, tinand cont de faptul ca pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in domeniul artistic, desi nu mai sunt supuse restrictiilor severe, insa sunt impuse limitari ce tin de masurile de protectie sanitara sau de numarul de participanti la evenimente culturale ori sportive,

luand in considerare faptul ca aceste categorii de persoane nu vor putea realiza, in conditiile limitarilor mentionate, venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai proprii si ale membrilor familiilor, tinand cont de necesitatea de a se asigura masuri de compensare a reducerii veniturilor acestor categorii profesionale ce ar insuma aproximativ 5.500 persoane si familiile acestora, luand in considerare ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, este reglementata o astfel de masura pentru profesionistii definiti la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, tinand cont de faptul ca neluarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, in domeniul social si economic ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung asupra celor aproximativ 5.500 persoane si familiilor acestora, intrucat aceste elemente vizeaza un interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata si impune completarea unor prevederi din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,


Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. — La articolul 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720 din 10 august 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, alineatele (1 ) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

 „Art. 3. — (1) In cazul reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor realizate, determinata de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit aceluiasi alineat, beneficiaza, la cerere, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara in cuantum de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021 persoanele care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu modificarile ulterioare. ..................................................................................................

(5) Procedura de plata a indemnizatiei prevazute la alin. (1) se stabileste prin hotararea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (9).”
 

Art. II. — Prevederile art. I se aplica incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2021.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatieartistiOUG 132/2021

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 08 Iunie 2021


Votati articolul "OUG 44/2021 - a fost extinsa plata indemnizatiei pentru artisti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X