email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Premierul Ciuca le cere firmelor mari sa isi plateasca datoriile catre stat

Premierul Ciuca le cere firmelor mari sa isi plateasca datoriile catre stat
masuri fiscalemari contribuabilitaxe si impozite

Premierul Nicolae Ciuca ii considera vinovati pe marii contribuabili pentru deficitul de colectare la bugetul de stat, facand apel public catre ei pentru a-si plati datoriile.

Deficitul apartine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public catre marii contribuabili sa isi plateasca datoriile catre stat si in acelasi timp dau o sarcina institutiilor sa faca in asa fel incat sa asigure colectarea acestor venituri.”, a declarat premierul Romaniei, joi, la inceputul sedintei de Guvern. 

Prim-ministrul a specificat ca vor fi luate masuri prin care sa fie mai bine chibzuite cheltuielile. 

Am luat decizia ca la nivelul guvernului sa identificam acele masuri fiscale prin care chibzuim mai bine cheltuielile, sa ne asiguram ca la sfarsitul anului ne incadram in limitele de deficit.

Ciuca a precizat ca masurile sunt necesare dupa ce a fost constatat un deficit in colectare care este atribuit, in mare parte, marilor contribuabili. Acestea ar putea fi aprobate saptamana urmatoare.

Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Caciu, cu seful ANAF, cu seful de la marii contribuabili, cu domnul Misa, cu seful de la Vama, toti acesti conducatori de institutii trebuie sa inteleaga ca e nevoie de o coordonare foarte buna intre institutii. Este o problema a noastra, a guvernului, pe care o rezolvam, si am vrut ca masura de siguranta prin aceste masuri pe care le vom aproba saptamana viitoare sa ne asiguram ca nu iesim din tinta de deficit”, a subliniat Nicole Ciuca.

Premierul a spus ca nu este vorba despre masuri de austeritate. 

Am vazut in ultimii ani ca economia nu se dezvolta si nu functioneaza pe masuri de austeritate. In schimb, pe masuri de cumpatare se poate discuta in asa fel incat gestionarea banilor publici sa se faca intr-un mod mai eficient. Masurile nu vor viza afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investitiile, si nu vor fi introduse taxe si impozite noi. Este o decizie pe care am luat-o la nivelul coalitiei, pe care a anuntat-o si presedintele Romaniei si care cred ca trebuie sa aduca linistea”, a mai spus premierul.

Despre pregatirea acestor masuri fiscale, Adrian Caciu, ministrul Finantelor, a spus ca este “vorba despre o eficientizare a cheltuielilor publice”. 

O sa fie o ordonanta de masuri fiscal-bugetare care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate in bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente care pot rezolva si alte chestiuni care au aparut si pe care le cunoastem dar pe care putem sa le ajutam sa se imbunatateasca. Ma refer de exemplu la balanta comerciala. Un tip de cheltuieli pe care il avem in vedere este acela de a incerca sa introducem lanturile scurte de aprovizionare pe ceea ce inseamna cheltuielile pe produse agro-alimentare. Sunt entitati statale, si la nivel de unitati administrativ-teritoriale, care incercam, pe baza directivelor europene, vor fi cateva elemente in masurile pe care le-am pregatit care sa duca la internalizarea consumului in sensul sprijinirii diminuarii deficitului de balanta comerciala. Pe de alta parte sunt elemente care trebuie sa ajute la crearea unui spatiu fiscal pentru a putea interveni in continuare pentru economie. Cred ca cel mai important lucru este sa vedem unde se pot face flexibilizari de cheltuieli, iar pe spatiul fiscal creat sa se poata veni cu masuri de sprijin. Clar nu este vorba de austeritate, de masuri care sa reduca personal sau salarii, dar, evident, o sa avem in acest an si reformele din PNRR, care vor elimina inechitati, vor ajusta ceea ce inseamna situatia cheltuielilor rigide. Nu inseamna neaparat o diminuare a valorilor nominale, ci intrarea pe sablonul ponderilor in PIB din perspectiva acordului pe care il are Romania in PNRR cu Comisia Europeana”, a precizat Caciu. 

 

Foto: Guvernul Romaniei


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 139


Tehnici de supravietuire masurilor legislative din OUG care zguduie din temelii sistemul fiscal romanesc

PRECIZARE IMPORTANTA!
 
Rezervati acum participarea dvs. la eveniment si aflati:
    • care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
    • cum va afecteaza
    • ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
    • ce masuri luati dvs. pentru implementarea corect a legii in vigoare
    • cum va protejati impotriva amenzilor generate de erorile de aplicarea legii.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masuri fiscalemari contribuabilitaxe si impozite


Data aparitiei: 21 Aprilie 2023

Votati articolul "Premierul Ciuca le cere firmelor mari sa isi plateasca datoriile catre stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X