Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Stiri Contabilul.ro | Stiri

Premierul Ciuca le cere firmelor mari sa isi plateasca datoriile catre stat

Data aparitiei: 21 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Premierul Ciuca le cere firmelor mari sa isi plateasca datoriile catre stat
masuri fiscalemari contribuabilitaxe si impozite

Premierul Nicolae Ciuca ii considera vinovati pe marii contribuabili pentru deficitul de colectare la bugetul de stat, facand apel public catre ei pentru a-si plati datoriile.

Deficitul apartine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public catre marii contribuabili sa isi plateasca datoriile catre stat si in acelasi timp dau o sarcina institutiilor sa faca in asa fel incat sa asigure colectarea acestor venituri.”, a declarat premierul Romaniei, joi, la inceputul sedintei de Guvern. 

Prim-ministrul a specificat ca vor fi luate masuri prin care sa fie mai bine chibzuite cheltuielile. 

Am luat decizia ca la nivelul guvernului sa identificam acele masuri fiscale prin care chibzuim mai bine cheltuielile, sa ne asiguram ca la sfarsitul anului ne incadram in limitele de deficit.

Ciuca a precizat ca masurile sunt necesare dupa ce a fost constatat un deficit in colectare care este atribuit, in mare parte, marilor contribuabili. Acestea ar putea fi aprobate saptamana urmatoare.

Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Caciu, cu seful ANAF, cu seful de la marii contribuabili, cu domnul Misa, cu seful de la Vama, toti acesti conducatori de institutii trebuie sa inteleaga ca e nevoie de o coordonare foarte buna intre institutii. Este o problema a noastra, a guvernului, pe care o rezolvam, si am vrut ca masura de siguranta prin aceste masuri pe care le vom aproba saptamana viitoare sa ne asiguram ca nu iesim din tinta de deficit”, a subliniat Nicole Ciuca.

Premierul a spus ca nu este vorba despre masuri de austeritate. 

Am vazut in ultimii ani ca economia nu se dezvolta si nu functioneaza pe masuri de austeritate. In schimb, pe masuri de cumpatare se poate discuta in asa fel incat gestionarea banilor publici sa se faca intr-un mod mai eficient. Masurile nu vor viza afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investitiile, si nu vor fi introduse taxe si impozite noi. Este o decizie pe care am luat-o la nivelul coalitiei, pe care a anuntat-o si presedintele Romaniei si care cred ca trebuie sa aduca linistea”, a mai spus premierul.

Despre pregatirea acestor masuri fiscale, Adrian Caciu, ministrul Finantelor, a spus ca este “vorba despre o eficientizare a cheltuielilor publice”. 

O sa fie o ordonanta de masuri fiscal-bugetare care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate in bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente care pot rezolva si alte chestiuni care au aparut si pe care le cunoastem dar pe care putem sa le ajutam sa se imbunatateasca. Ma refer de exemplu la balanta comerciala. Un tip de cheltuieli pe care il avem in vedere este acela de a incerca sa introducem lanturile scurte de aprovizionare pe ceea ce inseamna cheltuielile pe produse agro-alimentare. Sunt entitati statale, si la nivel de unitati administrativ-teritoriale, care incercam, pe baza directivelor europene, vor fi cateva elemente in masurile pe care le-am pregatit care sa duca la internalizarea consumului in sensul sprijinirii diminuarii deficitului de balanta comerciala. Pe de alta parte sunt elemente care trebuie sa ajute la crearea unui spatiu fiscal pentru a putea interveni in continuare pentru economie. Cred ca cel mai important lucru este sa vedem unde se pot face flexibilizari de cheltuieli, iar pe spatiul fiscal creat sa se poata veni cu masuri de sprijin. Clar nu este vorba de austeritate, de masuri care sa reduca personal sau salarii, dar, evident, o sa avem in acest an si reformele din PNRR, care vor elimina inechitati, vor ajusta ceea ce inseamna situatia cheltuielilor rigide. Nu inseamna neaparat o diminuare a valorilor nominale, ci intrarea pe sablonul ponderilor in PIB din perspectiva acordului pe care il are Romania in PNRR cu Comisia Europeana”, a precizat Caciu. 

 

Foto: Guvernul Romaniei






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X