Prin OUG 181/2020 s-a stabilit ca contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator in cazul testelor COVID-19, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, nu este considerata venit salarial impozabil.
Tinand cont de noile modificari, este important sa stiti care este monografia contabila pentru decontarea testului Covid-19 efectuat salariatilor.
Iata care sunt inregistrarile contabile pe care le recomanda expertul nostru!
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Monografia contabila pentru decontarea testului Covid-19 facut salariatilor: raspunsul specialistului
Conform modificarile aduse prin OUG 181/2020 contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta nu este considerata venit salarial impozabil (art. 76 alin. 4 lit. v din Codul fiscal).
In aceste conditii, avand in vedere ca potrivit pct. 450 alin. 1 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor si ca testarea Covid-19 face parte din masurile de securitate si sanatate in munca, decontarea testelor Covid pentru angajati se va inregistra in contabilitate, cu aplicarea rationamentului profesional si cu respectarea politicilor contabile adoptate la nivelul firmei angajatoare, ca o cheltuiala de protectie sociala a personalului, printr-una din formulele contabile:
6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala” = 5311 „Casa in lei” / 5121 „Conturi la banci in lei” (daca decontarea are loc chiar la momentul prezentarii documentelor justificative – factura/bon fiscal de la unitatea de testare)
sau
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala” = 4281 „Alte datorii in legatura cu personalul” (daca in regulamentul intern/normele proprii s-a prevazut ca decontarea are loc la o data ulterioara – spre exemplu, cand se achita salariile).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.