Contribuabilii au asteptat cu nerabdare sa fie prezentat oficial modelul ce se va utiliza pentru esalonarea la plata a datoriilor, conform OUG 181/2020. Desi OUG 181/2020 a intrat in vigoare de la 26 octombrie 2020, procedura a fost aprobata de abia in 19 noiembrie 2020, dupa o luna, cand a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul 3896/2020.
Cerere pentru esalonarea a plata a datoriilor - Ordinul 3896/2020
In conformitate cu Art. 187 alin. (2) din Codul de procedura fiscala din 2015, se prevede ca pentru a se obtine acordarea esalonarii la plata, “continutul cererii, precum si documentele justificative care se anexeaza acesteia se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.”
Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au elaborat noi masuri fiscale in vederea sprijinirii mediului de afaceri, aprobate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 181/2020. Una dintre principalele facilitati fiscale este esalonarea la plata simplificata, care se acorda pe o perioada de maxim 12 luni, pentru obligatiile bugetare datorate dupa declararea starii de urgenta. Adoptarea acestei facilitati a vizat sustinerea conformarii la plata si mentinerea lichiditatilor financiare pentru revitalizarea activitatii contribuabililor, ca efect al crizei sanitare.
Ordonanta de urgenta nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene prevede la ARTICOLUL 13: “Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal central se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.”
Esalonarile la plata ale obligatiilor fiscale se solicita de catre debitor in baza unei cereri depuse la organul fiscal pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv. Modalitatile de depunere sunt urmatoarele:
a) la registratura organului fiscal;
b) prin posta, cu confirmare de primire;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
c) prin intermediul serviciului "Spatiu privat virtual".
Potrivit specialistului Ionut Jinga, in cazul in care debitorul opteaza pentru plata diferentiata a ratelor de esalonare, acesta mentioneaza in cerere propunerea de grafic, care va cuprinde, pentru fiecare rata, procentul care poate fi achitat din obligatiile fiscale principale si accesorii, respectiv:
a) cel putin 5% din cuantumul obligatiilor fiscale ce pot fi esalonate la plata, pentru jumatate din perioada de esalonare solicitata;
b) diferenta de procent se imparte in mod egal pentru fiecare rata de esalonare, pentru urmatoarele luni ramase din propunerea de grafic.