email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale

Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale
indemnizatiiimpozitare din oficiuanaf

ANAF ofera clarificari despre Procedura privind stabilirea din oficiu a creantelor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate in baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020.


Dupa cum am precizat intr-un material anterior, persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF. Indemnizatiile acordate de stat, in contextul efectelor economice generate de Covid-19, PFA-urilor, profesionistilor si celor cu drepturi de autor care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica. 

AJFP Vrancea reaminteste contribuabililor ca, in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscala, nedepunerea declaratiei de impunere da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului/platitorului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere.

In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020, organul fiscal va proceda la impozitarea din oficiu, potrivit prevederilor Ordinului nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea OPANAF nr.2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. 

Reiteram ca, in cazul indemnizatiei lunare acordate potrivit OUG 30/2020 si OUG 132/2021, calculul obligator fiscale se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare astfel: contributie de asigurari sociale (25%) si contributie de asigurari sociale de sanatate (10%), asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni.

Obligatiile fiscale mentionate trebuiau declarate prin Formularul 212- Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si platite de catre persoanele fizice beneficiare pana la data de 25 mai 2021.Principalele modificari aduse de OPANAF nr. nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea OPANAF 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor
formulare vizeaza:

- completarea “Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice” cu dispozitii privind identificarea si impunerea din oficiu a persoanelor care au beneficiat de indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 si care nu si-au indeplinit obligatiile declarative;

- modificarea corespunzatoare a formularelor “Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice” si “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, avand in vedere ca impozitul pe veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de cele doua ordonante de urgenta se determina prin aplicarea regulilor prevazute la art.78 alin.(2) lit. b) din Codul fiscal.

- in cazul indemnizatiilor primite in baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020 estimarea bazei de impunere se va face in baza informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala

Baza legala: Ordinul nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiiimpozitare din oficiuanaf


Data aparitiei: 02 Septembrie 2021
Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021

Votati articolul "Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X