email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale

Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale
indemnizatiiimpozitare din oficiuanaf

ANAF ofera clarificari despre Procedura privind stabilirea din oficiu a creantelor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate in baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020.


Dupa cum am precizat intr-un material anterior, persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF. Indemnizatiile acordate de stat, in contextul efectelor economice generate de Covid-19, PFA-urilor, profesionistilor si celor cu drepturi de autor care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica. 

AJFP Vrancea reaminteste contribuabililor ca, in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscala, nedepunerea declaratiei de impunere da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului/platitorului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere.

In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020, organul fiscal va proceda la impozitarea din oficiu, potrivit prevederilor Ordinului nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea OPANAF nr.2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. 

Reiteram ca, in cazul indemnizatiei lunare acordate potrivit OUG 30/2020 si OUG 132/2021, calculul obligator fiscale se efectueaza de catre persoanele fizice beneficiare astfel: contributie de asigurari sociale (25%) si contributie de asigurari sociale de sanatate (10%), asupra indemnizatiei brute incasate de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adica prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obtinute din afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni.

Obligatiile fiscale mentionate trebuiau declarate prin Formularul 212- Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si platite de catre persoanele fizice beneficiare pana la data de 25 mai 2021.



Principalele modificari aduse de OPANAF nr. nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea OPANAF 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor
formulare vizeaza:

- completarea “Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice” cu dispozitii privind identificarea si impunerea din oficiu a persoanelor care au beneficiat de indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 si care nu si-au indeplinit obligatiile declarative;

- modificarea corespunzatoare a formularelor “Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice” si “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, avand in vedere ca impozitul pe veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de cele doua ordonante de urgenta se determina prin aplicarea regulilor prevazute la art.78 alin.(2) lit. b) din Codul fiscal.

- in cazul indemnizatiilor primite in baza OUG 30/2020 si OUG 132/2020 estimarea bazei de impunere se va face in baza informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala

Baza legala: Ordinul nr. 1251/2021 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2862/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Examen Consultant Fiscal 2023


RETINETI!

Aveti la dispozitie o culegere cu 124 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva.
 
Intelegeti astfel rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, va familiarizati totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, capatati acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatiiimpozitare din oficiuanaf

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Octombrie 2021


Votati articolul "Impozitarea indemnizatiilor de la stat. ANAF explica cum se face calculul obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Declaratia 107 pentru firmele care fac sponsorizari: instructiuni si termen de depunere 2023

    • Microintreprinderile care anul anterior au dedus din impozitul datorat sponsorizari efectuate conform art. 56 din Codul fiscal au obligatia sa depuna declaratia 107 pentru anul 2022 pana la 26 iunie 2023 (25 este zi nelucratoare), avand in vedere prevederile OG 153/2020. Pana acum termenul obligatiei era 25 ianuarie, insa Guvernul a decis sa il amane, pe perioada in care se aplica facilitatile introduse prin OG 153/2022.  Daca la microintreprinderi e...» citeste mai departe aici

  • 25 mai 2023, termen pentru depunerea Declaratiei Unice

    • Va reamintim ca termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. Declaratia Unica 2023: cine are obligatia sa o depuna? Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care dator...» citeste mai departe aici

  • Program IT realizat in regie proprie. Se considera profit reinvestit?

    • Un program IT a fost creat in colaborare cu un salariat si un tert (regie proprie plus tert). Se considera profit reinvestit valoarea totala a programului sau doar contributia tertului din facturi? Raspunsul specialistului: Dpdv contabil, conform prevederilor OMFP 1...» citeste mai departe aici

  • Comert online: 9 aspecte pe care ANAF le verifica in mod special

    • In aceasta perioada ANAF desfasoara o vasta actiune de control ce vizeaza absolut toti operatorii economici care activeaza in mediul online, scopul fiind identificarea celor care fie nu isi achita taxele si impozitele datorate, fie pur si simplu nu declara veniturile obtinute. De mentionat ca in aceasta actiune de control sunt implicati indirect si furnizorii de servicii postale care, conform O.U.G. nr. 67/2022, au obligatia de a raporta lunar catre...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X