email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3.1. Conventiile de evitare a dublei impuneri

Cuvinte cheie:

  • conditii
  • cote de impozit aplicabile nerezidentilor
  • documente care atesta rezidenta
  • termen de prezentare
  • continutul documentelor

Prin conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state sunt stabilite si alte cote de impozitare pentru dividendele obtinute de persoanele fizice si juridice nerezidente, de la societati – persoane juridice romane.

Aceste cote pentru impozitul pe dividende pot fi mai mici sau mai mari decat cotele de impozit stabilite de legislatia interna a Romaniei (Codul fiscal). In unele dintre conventii sunt stabilite si unele conditii pentru a fi aplicate cotele prevazute in acestea, ca de exemplu:

– primitorul sa fie beneficiarul efectiv al dividendelor;

– beneficiarul efectiv sa fie o societate care obtine in mod direct sau indirect cel putin 25% din capitalul societatii care plateste dividendele.

Faptul ca dividendele primite si impozitate in Romania se impun si in statul dvs. de rezidenta nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta este obligat prin conventie sa va acorde credit fiscal pentru impozitul platit in Romania.

Daca sunteti rezident al unei tari cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica asupra dividendelor cuvenite nu poate depasi cota de impozit prevazuta la alin. (2) al articolului „Dividende“ din conventie. In situatia in care cotele de impozit din Codul fiscal sunt mai favorabile decat cele cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Cota de impozit de 16% prevazuta de Titlul V din Codul fiscal se aplica in doua situatii, si anume:

– daca sunteti rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri;

– daca, desi sunteti rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezentati certificatul de rezidenta fiscala sau echivalentul acestuia.

Exemplu:

Cota de impozit ce se aplica asupra dividendelor platite nerezidentilor se stabileste in functie de prezentarea sau neprezentarea certificatului de rezidenta fiscala, de categoria de beneficiar (persoana fizica sau persoana juridica), precum si de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si ale Codului fiscal.

Va prezentam cateva exemplificari:

Tara de rezidenta

Cotele de impozit din conventie

Categoria de beneficiar

Cotele de impozit aplicate la impozitarea dividendelor in Romania

cu certificat de rezidenta fiscala

Fara certificat de rezidenta fiscala

Austria

5% (0%)*

persoana fizica persoana juridica

5% 5% (0% daca indeplineste conditia din conventie)

16% 16%

Cipru

10%

persoana fizica persoana juridica

10% 10%

16%

Coreea de Sud

10% (7%)

persoana fizica persoana juridica

10% 10% (7% daca indeplineste conditia din conventie)

16% 16%

Germania

15% (5%)

persoana fizica persoana juridica

15% 10% (5% daca indeplineste conditia din conventie)

16% 16%

Grecia

20%

persoana fizica persoana juridica

16%** 10%

16% 16%

Irlanda

3%

persoana fizica persoana juridica

3% 3%

16% 16%

Liban

5%

persoana fizica persoana juridica

5% 5%

16% 16%

* Cotele de impozit sunt cele stabilite prin Conventia ratificata prin Legea nr. 333/2005, intrata in vigoare la data de 1 februarie 2006 si se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

 ** Se aplica cota de impozitare mai favorabila din legislatia interna, conform art. 118 alin. (1) din Codul fiscal.

Puteti beneficia de prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri daca prezentati anual, la persoana juridica platitoare de dividende, unul din urmatoarele documente:

  • certificatul de rezidenta fiscala, din care sa reiasa ca sunteti rezident fiscal al statului ale carui autoritati fiscale elibereaza certificatul si ca vi se aplica prevederile conventiei;
  • alt document care atesta rezidenta fiscala, care va fi vizat de organul fiscal al statului dvs. de rezidenta.

Daca sunteti nerezident puteti fi considerat rezident al unui stat si ca urmare a informatiilor primite pe baza schimbului de informatii initiat ori a procedurii amiabile declansate de o tara partenera de conventie de evitare a dublei impuneri.

Documentul care atesta rezidenta fiscala se prezinta platitorului de dividende, in original, precum si tradus si legalizat de organe autorizate din Romania (traducatori autorizati, notari publici) in anul realizarii venitului sau in anul urmator realizarii acestuia.

Pana la prezentarea acestui document, persoana juridica romana va aplica cota de impozit de 16% la dividendele platite nerezidentilor.

Certificatul de rezidenta fiscala sau documentul inlocuitor, prezentat de nerezidentii care au obtinut venituri din Romania, trebuie sa ateste ca acestia au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis documentul de rezidenta fiscala.

Certificatul de rezidenta fiscala sau documentul inlocuitor trebuie sa cuprinda, in principal, elemente de identificare a nerezidentului, precum si a autoritatii care a emis acest document, ca de exemplu: numele, denumirea, adresa, codul de identificare fiscala, mentiunea ca este rezident fiscal in statul emitent, precum si data emiterii certificatului sau a documentului.

Pentru impozitul pe dividende achitat in Romania, beneficiarul nerezident poate depune o cerere in vederea eliberarii certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de platitorul de dividende, in numele sau. Cererea de eliberare a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezidenti se depune la organul fiscal teritorial in raza caruia platitorul de dividende este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. Cererea se poate depune si de platitorul de dividende in numele beneficiarului pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-au incasat veniturile impozitate in Romania.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 24 Februarie 2006

Votati articolul "3.1. Conventiile de evitare a dublei impuneri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X