email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile sanctiuni din Codul muncii au intrat in vigoare: munca subdeclarata, nedeclarata si plata cu intarziere a salariului

Noile sanctiuni din Codul muncii au intrat in vigoare: munca subdeclarata, nedeclarata si plata cu intarziere a salariului
OUG 117/2021codul munciiamenzi

La 15 zile de la publicarea OUG 117/2021 in Monitorul Oficial, 20 octombrie 2021, intra in vigoare noile sanctiuni din Codul muncii. Statul va sanctiona munca subdeclarata, munca nedeclarata si plata cu intarziere a salariului. Este important de retinut ca amenzile ajung pana la 15.000 lei si se aplica pentru fiecare salariat identificat in aceste situatii. 

Prevederile de la pctele. 1-4 din OUG 117/2021, inclusiv prelungirea termenului de compensare a orelor suplimentare, au intrat in vigoare de la data publicarii - 5 octombrie 2021.

Iata prevederile care intra in vigoare din 20 octombrie 2021 - OUG 117/2021:

5. La articolul 260 alineatul (1), litera e^3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e^3) primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;

6. La articolul 260 alineatul (1), dupa litera e^4) se introduce o noua litera, litera e^5), cu urmatorul cuprins:

e^5) acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;

7. La articolul 260 alineatul (1) dupa litera r) se introduce o noua litera, litera s), cu urmatorul cuprins:



s) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o luna, de la data de plata a salariului, stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Principalele modificari introduse prin OUG 117/2021 in Codul muncii, dezbatute de Ionut Jinga

Consultantul fiscal Ionut Jinga a analizat noutatile din Codul muncii si a explicat apoi principalele modificari si completari aduse de OUG 117/2021. 

1. Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale (articol nou introdus!).

 

2. Munca nedeclarata reprezinta si primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 105 alin. (1) lit. c).

Vechea prevedere: primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial[...].[...]

3. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Vechea reglementare prevedea faptul ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

4. Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca (!) nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni... citeste continuarea pe portalcontabilitate.ro. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 117/2021codul munciiamenzi


Data aparitiei: 20 Octombrie 2021

Votati articolul "Noile sanctiuni din Codul muncii au intrat in vigoare: munca subdeclarata, nedeclarata si plata cu intarziere a salariului":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X